Dacă ați citit articolele mele anterioare, sigur vă amintiți că, de curând, am deschis la Cluj-Napoca un studio de cosmetică și de tratamente faciale; un loc unde am decis să îmi transform pasiunea în meserie și, astfel, a luat naștere The Beauty Therapist Studio. Articolul de azi nu este despre job-ul meu, însă are legătură directă cu acesta, deoarece am ocazia să interacționez cu femei din toate domeniile și pe parcursul orelor de tratament sau de machiaj sunt un fel de „terapeut“. Pun cuvântul terapeut între ghilimele, deoarece nu aș vrea să fiu confundată cu vreun specialist în sănătate mintală, chiar dacă probabil aud povești similare cu cele pe care le aud și psihoterapeuții.
Astfel, mi-am dat seama că unul dintre cele mai discutate subiecte de până acum are legătură atât cu situația pandemică în care trăim, dar și cu faptul că ne afectează pe toți, deși uneori alegem inconștient să negăm acest lucru. Și anume, stresul!
Mărturisesc că sunt una dintre acele persoane care preferă uneori, poate de prea multe ori, să nege existența stresului în viața sa. Dar azi aș vrea să discutăm cu ceva mai multă asumare despre stresul care, din păcate, de cel puțin doi ani este și mai prezent în viața noastră de zi cu zi. Până să înceapă pandemia de COVID-19 mă consideram – în inconștiența mea, ar spune psihologii – o persoană care nu se stresează ușor și puteam să gestionez destul de bine situațiile provocatoare; însă, odată cu toate restricțiile, știrile alarmante și problemele care par să nu se mai oprească, mi-am dat seama că totuși nu sunt atât de vitează precum credeam și că mă afectează stresul mai mult decât aș fi dispusă să recunosc.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Suntem obișnuiți să facem ceea ce ne dorim, să avem libertatea de a ieși în oraș cu prietenii, să ne îmbrățișăm persoanele dragi și mai ales să socializăm în voie, fără restricții. Atât anul care a trecut, cât și 2021 ne-au demonstrat că nu este atât de ușor și că, deși suntem bună parte dintre noi introvertiți, ne lipsește foarte mult socializarea. Pe cât de mult ne doream să avem ocazia de a lucra de acasă… pe atât ne lipsesc colegii, pauzele de socializare și, uneori, chiar drumul până la birou și înapoi. Asta aud adesea de la clientele care trec pragul studioului pentru tratamentele faciale.
De fiecare dată când vine câte o clientă la salon îmi spune că, din păcate, stresul este atât de prezent în viața sa, încât simte nevoia să se deconecteze de la tot ceea ce este în jur, deși acest lucru este dificil, dacă nu chiar imposibil. Fiecare dintre noi a avut de suferit de pe urma acestei pandemii, unii am acumulat kilograme în plus (din cauza lipsei de mișcare și a consumului de alimente pentru a amorți stresul), alții am ajuns să fim deprimați, iar altora li se citește stresul odată cu manifestarea unor probleme serioase la nivelul tenului și al sistemului imunitar.
Dacă problemele sufletului și ale minții le putem rezolva cu ajutorul psihologilor (iar Pagina de Psihologie are multe recomandări bune în acest sens), cele ale sistemului imunitar, cu ajutorul medicilor, probleme tenului, aș îndrăzni să spun, sunt specialitatea mea.
De la o persoană care a avut aproape toată viața probleme cu tenul, vă spun că înțeleg perfect cum este să te trezești într-o zi și să nu te mai recunoști, să nu înțelegi de ce tenul este uscat (deși până atunci era mereu gras), de ce au apărut mici monștri când tu aveai un ten perfect înainte și de ce produsele nu își mai fac bine treaba. Tot psihologii numesc asta oglindire și validare – tehnici prin care îi arătăm interlocutorului că-i înțelegem perspectiva și că aceasta are sens pentru noi.
Atunci când vorbim despre ten, oricât de multă grijă avem de el la exterior, totul pornește de la interior. Sigur ați observat că în zilele în care sunteți răciți sau aveți anumite probleme interioare, acest lucru se „citește“ și pe ten; chiar și un ten bine îngrijit poate arăta obosit sau neglijat.
Iată ce putem face pentru a avea mai multă grijă de tenul nostru în perioadele de stres.
1. Conștientizarea și atenția la ten – cel mai important pas este să vă analizați cu atenție tenul, să observați mesajele pe care le transmite – schimbare în textura acestuia, în culoare, lipsa de efecte a produselor obișnuite de îngrijire. Tenul nostru se schimbă și în funcție de sezon, dar și odată cu vârsta sau cu dispoziția afectivă. Dacă produsele nu mai funcționează, atunci merită fie să le înlocuim, fie să rezolvăm cauza problemei. Aici depinde de disponibilitatea noastră de timp și de resursele de care dispunem pentru a ne implica într-un proces sau în altul.
2. Răsfățul nu trebuie să fie un lux, este o nevoie de bază – după o zi lungă și obositoare la job, seara este indicat să ne răsfățăm cu o carte bună, o cană de ceai aromat și mai ales o mască facială. Măștile fac parte din categoria produselor la care vedem rezultate imediat (nu durează la fel de mult ca un tratament facial, însă, folosite în mod regulat, au beneficii asupra tenului nostru). Măștile tip șervețel sunt cel mai ușor de folosit, deoarece nu necesită spălare și nici cremă după înlăturare, datorită faptului că au un ser foarte hidratant, astfel sunt numai bune când nu avem energie, dar vrem totuși să ne destresăm tenul și mintea.
3. Puterea vindecătoare este „între noi“ – relațiile sociale sunt importante pentru fiecare dintre noi, indiferent că suntem introverți sau extroverți, astfel că pentru o viață sănătoasă, compania prietenilor și a familiei este benefică. După cum spune și medicul Vivek Murthy – singurătatea duce la probleme de sănătate, în timp ce prezența altora ne favorizează vindecarea. Chiar dacă sunt la distanță fizică mai mare de cei dragi, putem stabili anumite ore în care să avem o întâlnire online sau o discuție la telefon. Tot psihologii ne spun că orice conversație importantă merită făcută pe bază de programare. Eu mi-am făcut un obicei din a ieși în mod regulat în oraș cu prietenele, mă ajută să uit de probleme, dar și să îmi satisfac nevoia de noutate. Prietenele reprezintă unul dintre cercurile sociale de importanță majoră pentru mine; iar dacă am o problemă și vreau să o discut cu cineva apelez mereu la familie și la partener, care sunt, de cele mai multe ori, dispuși să mă ajute și să mă asculte. Cumva… cred că o parte mică din problemă dispare atunci când o împărtășesc cu alții, deoarece îmi descarc sufletul, dar, în același timp, aflu și punctul lor de vedere, care poate fi diferit de al meu.
4. Timp pentru sine (me time) este non-negociabil – da, câteva minute sau ore, în funcție de programul fiecăruia, în care să fim singuri (noi cu noi) și să putem face tot ceea ce ne dorim, fără să dăm cuiva explicații. Eu ador să mă uit la Fetele Gilmore, deși l-am văzut deja de nenumărate ori, îmi place să mă uit la un clip pe YouTube sau să stau singură – FĂRĂ SĂ FAC NIMIC – sau cel puțin așa simt eu, deoarece mintea mea este mereu în alertă și am nevoie de timp de stat cu mine și cu trăirile mele. Este benefic să te deconectezi de toți și de toate și să petreci timp cu sinele tău, să te asculți și să încerci să te observi – știu că este greu, însă ajută foarte mult. Iar psihologii de aici, de pe Pagina de Psihologie, confirmă spusele mele. Deci, întrebarea mea este, unde în agendă îți notezi cu majuscule – TIMP PENTRU MINE?
5. Vizită la un salon pentru un tratament facial – cel mai des atunci când vin clientele la tratament îmi spun că au venit la relaxare, au venit să se răsfețe și să aibă grijă de ele. Ceea ce, în rest, este din ce în ce mai greu, deoarece timpul pare că zboară, zilele par să aibă mai puțin de 24 de ore, munca pare să nu se mai termine niciodată, plus că avem nevoie și de momente pe care să le petrecem cu familia. Cu toate acestea, vă recomand să vă faceți un obicei din a merge la tratament, o dată pe lună. Tenul o să vă mulțumească, iar voi vă veți simțiți mult mai bine. Desigur, rutina de acasă este importantă, însă tratamentul facial o poate completa. Este adevărat că aceste tratamente costă, dar nu merităm noi să cheltuim din buget și pe starea noastră exterioară și interioară de bine?!
6. O plimbare în natură sau în parc – acum câteva zile am decis să merg cu partenerul meu undeva în apropiere de Cluj-Napoca, într-un sat drăguț. Rimetea se numește locația. Este un spațiu ospitalier, cu posibilitate de cazare și cu niște „gomboți“ (găluște) cu brânză delicioși, merită vizitat! Am decis să includ la acest punct ieșirile în natură (chiar dacă am vorbit până acum despre mâncare), deoarece după ce am mâncat ne-am plimbat prin sat și am făcut câteva poze; iar experiența a fost super. Liniște, chiar prea liniștit, încât aproape că îți auzeai gândurile. În doar câteva ore, am reușit să mă deconectez (mai ales că semnalul la rețeaua mobilă era prost și am lăsat telefonul în buzunar), preferând, împreună cu iubitul meu, să ne bucurăm de peisaj și de compania reciprocă, în loc să stăm lipiți de telefon. A fost cu adevărat relaxant și reconfortant să vezi cum trăiesc alții; la sat, parcă timpul stă în loc, nu există agitația și stresul din oraș. Ne-am propus să ne facem un obicei din a evada din cotidian pentru câteva ore, cât mai des posibil. Cu atât mai mult, cu cât am înțeles că traiul stresant într-un oraș agitat ne fură zece ani din viață.
Acestea sunt doar câteva dintre obiceiurile care mă ajută să mă destresez și mai ales să am grijă de mine (atât fizic, cât și emoțional). Sunt recomandări care merită adaptate în funcție de preferințele și de specificul fiecăruia dintre noi, important este doar să nu ne amăgim cu ideea că am fi invulnerabili la stres. Și pentru că tot am ajuns la finalul articolului, iată ce vă recomand ca biblioterapie (terapie prin lectură): Împreună, de Vivek Murthy, Când corpul spune nu, de Maté Gabor și Burnout, de surorile Nagoski.