fbpx
skip to Main Content
Pierderea și Regăsirea Feminității

Pentru Ovidiu. Bărbatul vieții mele. Alături de tine trăiesc viața noastră cu pasiune, încântare și bucurie. Frica și nesiguranța se risipesc atât de repede în brațele tale. Am învățat, și cu ajutorul tău, să-mi spun durerea în cuvinte, nu în șoaptă sau în „tăcere”, mă răneam pe mine și pe tine. M-am simțit eliberată când am învățat să ne iertăm unul pe celalalt. Mă simt o femeie fericită, frumoasă și iubitoare în prezența ta și primesc cu recunoștință și uimire minunatele tale daruri pentru mine. Ești un bărbat bun, inteligent, înțelept și generos. Te iubesc.

Pentru Alexia și Sofia, vă iubesc! Îmi doresc să fiu pentru voi femeia care să vă inspire să vă simțiți frumoase, inteligente, încrezătoare, fericite. Și pentru voi am luptat cu întunericul din mine. Și o voi face mereu. Îmi doresc să vă îndrum în călătoria voastră prin viață, să aveți o viață împlinită și fericită. Să fiu femeia alături de care să învățați să iubiți și să primiți iubirea bărbatului alături de care veți alege să vă trăiți viața.

Pentru George, te iubesc. Îmi doresc ca în drumul tău către masculinitate să fiu femeia din viața ta alături de care să trăiești siguranța, să-ți înfrunți frica de respingere și abandon și să-ți clădești încrederea. Îți dăruiesc grija, bucuria și respectul pe care le meriți și pe care îmi doresc să le regăsești la femeia pe care o vei iubi și îmi doresc să știi să primești iubirea ei cu încredere și bucurie.

Pentru mine, și pentru toate femeile care mi-au cerut sprijinul în drumul lor către recâștigarea propriei lor feminități și a-și cladi o viață frumoasă pentru ele și relația cu bărbatul. Pentru bărbații care în terapie au reînvățat să aibă încredere șn femeie și să își urmeze propriul lor drum spre masculinitate.

Pentru femeia care nu a avut încredere că este demnă de iubire și să primească iubirea, că merită o relație minunată cu bărbatul ei și toată iubirea lui. Femeia care datorită trecutului a ales alte căi care au rănit-o. Femeia „puternică și independentă”, femeia „bărbat” care le știe și le face pe toate și care la sfârșitul zilei se simte singură, uneori singură alături de bărbatul ei și el în singurătatea lui. Diferită de a ei. Pentru femeia care în adâncul sufletului ei nu crede că merită să fie iubită, că nu este suficient de bună, de frumoasă, de atrăgătoare, de deșteaptă pentru a fi iubită. Că trebuie să dovedească că merită iubirea bărbatului. Nemulțumită de ea și viața ei, care nu mai crede în iubire. Femeia care a învățat să fie în centrul atenției, cu o nevoie permanentă de dovezi de iubire din partea bărbatului, care nu pare să fie mulțumită de el, nimic din ceea ce face nu este suficient de bun pentru ea. Visează la un bărbat „perfect” care să o facă fericită. Devine manipulativă și seducătoare în preajma bărbaților pentru a primi validarea de care ea crede că are nevoie, pentru că este „specială” și pentru că „merită”. Femeia care și-a pierdut încrederea în bărbați, este suspicioasă, „toți bărbații te înșală și trădează la un moment dat”, „de ce să avem nevoie de ei? Mă descurc și singură, îmi e mai bine așa”. Pentru femeia „bună și înțelegătoare”, femeia, „mamă” pentru bărbatul de lângă ea, care îl ajută, îl îndrumă, îl învață, ia decizii pentru el și viața lui, îl „salvează” din problemele lui cu speranța că așa el nu o va părăsi, va aprecia „sacrificiul” ei pentru el. Femeia care a învățat că nevoile bărbatului, ale celuilalt sunt pe primul loc, pe el trebuie să îl mulțumească, pentru că asta o face să se simtă o femeie „bună”. Femeia care este atrasă de un bărbat indisponibil, este căsătorit, sau într-o relație sau te înșela, sexual sau emoțional cu alte femei, sau flirtează cu ele. Tu ești femeia care trebuie să aibă grijă de el, să îi accepte infidelitățile. Sau femeia dependentă, care simte că viața și fericirea ei depind de un bărbat, incapabilă să își asume viața, și propria fericire. Femeia care a adunat atât de multă furie, resentimente și durere încât devine abuzivă cu bărbatul, îl pedepsește pentru durerile ei.

℗PUBLICITATE


[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

Victimizarea este o formă de dependență. 

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

Sunt, din păcate, atâtea forme prin care femeia se rănește pe ea, adună multă suferință, furie, tristețe, singurătate. Sigur, atunci când tu ești rănita și bărbatul de lângă tine are dramele și suferințele lui. Și el te rănește pe tine. Însă tu ești responsabilă de alegerile pe care le faci. Ce spun despre tine rănile bărbatului lângă care trăiești sau după care tânjești? Este critic, rece, distant, indisponibil, nu își asumă angajamentul relației voastre? Nu te iubește? Ce vulnerabilități îți oglindește el? Victimizarea este o formă de dependență. Când te simți victima celorlalți mai degrabă întreabă-te cum ai contribuit la modul în care tu ai răspuns nevoilor și comportamentelor celorlalți. Ce vrei cu adevărat de la viața ta de cuplu sau de la o relație de iubire? Începe prin a fi onestă cu tine și cel de lângă tine. Exprimă furia, frica, insecuritatea sau ce anume te rănește. Ce te face fericită, și iubită și în siguranță alături de el. Un bărbat matur care te iubește va știi cum să răspundă acelor nevoi pe care le exprimi direct. Fără reproșuri, critică, agresivitate, sau tacere. Speri cumva să își de-a seama că ești nefericită. Sau crezi că pedepsindu-l te va iubi.

Experiențele trecute, relația cu mama, care este primul nostru model despre ce înseamnă feminitate și relația cu tatăl, care a fost primul nostru model de cum vom fi tratate de un bărbat, ne modelează aâat de mult convingerile, trăirile și comportamentele față de noi și bărbat. Învățăm uneori abandonul, subjugarea, abuzul, singurătatea, neîncrederea, narcisismul. Primul pas este să crezi că meriți să fii iubită și apoi să înțelegi ce anume din tine te ține departe de iubire și să le înlături pas cu pas. Cere ajutor, un terapeut, un mentor feminin care să te sprijine în drumul tău către feminitate și relația de iubire pe care ți-o dorești și o meriți.

Ai grijă de tine!

Domnica Petrovai

Domnica Petrovai – psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, fondatoare a companiei MIND EDUCATION & HEALTH.

Close search

Coș

Back To Top
×Close search
Caută