Skip to content

Este absolut normal ca înainte de a susține un discurs sau de a vorbi în prezența unui număr mai mare de oameni să simțim frică și anxietate. Acestea ne ajută să ne mobilizăm energia, pentru a face față cu bine provocării, însă pentru unii dintre noi, teama și anxietatea pot ajunge să crească atât de mult, încă devin un obstacol greu de depășit. 

„Personal, fac parte din categoria oamenilor care, pentru multă vreme, au suferit, la modul cel mai serios, de teama de-a vorbi în public. De mic copil aveam emoții intense atunci când trebuia să recit poezia la serbări; când urma să-mi dovedesc cunoștințele la o materie, ridicându-mă în picioare sau răspunzând la tablă, în fața clasei; când participam la întruniri ale familiei extinse sau la diferite evenimente sociale în care se impunea să interacționez cu mai multă lume. Crescând într-o perioadă în care accesul la informații științifice era extrem de redus, iar inteligența emoțională încă nu devenise populară în România, credința mea cu privire la emoțiile de frică și anxietate era aceea că nu este normal ceea ce mi se întâmplă, că nu mă voi descurca din cauza a ceea ce simt, că situațiile neplăcute ar trebui evitate – ajungând, în timp, să cred că ceva în mine este defect, că sunt foarte diferit de toți ceilalți oameni.“ – declară psihologul Gáspár György

℗PUBLICITATE



Pentru a avea un discurs suficient de bun, specialiștii ne recomandă să ne ghidăm după următoarele recomandări: 

  1. A vorbi în public înseamnă a le oferi oamenilor un dar – care este darul tău pentru cei care te vor asculta? 
  2. Oricât ar părea de neobișnuit, permite-le emoțiilor tale să te însoțească în timp ce vorbești. 
  3. Pune în cuvinte faptul că ești emoționat, transmite-le celor care te ascultă că ești conștient de trăirile tale și că nu lupți cu acestea. 
  4. Inspiră și expiră lent; atunci când simțim frică sau anxietate, avem tendința de a ne ține respirația sau de-a respira foarte repede. O respirație blândă este tot ce avem nevoie. 
  5. Stabilește o conexiune cu audiența, privește-i în ochi pe oameni și amintește-ți că nu sunt inamicii tăi. Acceptarea și recunoașterea caracterului imperfect al condiției umane ne ajută să ne uităm la cei din jur ca la niște aliați în călătoria vieții. 
  6. Dă-i voie corpului să se exprime – în astfel de momente în trupul nostru se adună multă energie, iar aceasta va fi mai ușor descărcată dacă ne mișcăm brațele și mâinile. 
  7. Îndrăznește să faci scurte momente de pauză în discurs…
  8. Mai puțin înseamnă mai mult: trei-patru idei principale sunt suficiente pentru orice discurs.
  9. Permite-ți să inserezi în discursul tău și câteva momente de autodezvăluire sau folosește-te de umor pentru a detensiona situația. 
  10.  Amintește-ți că nimeni nu are nevoie de un discurs perfect, însă printre cuvintele tale se găsesc daruri care ar putea schimba în bine viața unui om. 

Despre cum am reușit să transform teama de-a vorbi în public din inamic în aliat și despre ce strategii ne pot ajuta în gestionarea anxietății a vorbit Gáspár György, luni seară, la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Radio Europa FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0