Skip to content

Recomandarea de film a acestei luni vine din partea Loredanei Ifrim, colaboratoare a platformei paginadepsihologie.ro și practicantă a terapiei imago. Fiind luna în care vorbim mai mult despre relații și conexiunile noastre emoționale, Loredana a ales un documentar cum nu se putea mai potrivit. Te invităm să afli mai multe despre această capodoperă estoniană.

Smoke Sauna Sisterhood („Sauna secretelor“), regizat de Anna Hints, este primul documentar estonian selectat și premiat pentru regie la Festivalul de film independent Sundance, în anul 2023, fiind propunerea Estoniei la premiile Oscar din acest an. Tot în 2023, Anna Hints a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la premiile Golden Gate din San Francisco.

Documentarul surprinde complexitatea intimității emoționale a feminității și a rolului femeii, aducând în prim-plan rolul complex al acesteia și solidaritatea feminină. Filmat într-o căsuță din pădure, în întunericul unei saune cu abur, menținând în viață o tradiție seculară, un grup de femei din Estonia se întâlnește în fiecare anotimp pentru a-și împărtăși cele mai intime secrete și experiențe personale, spălând rușinea captivă de atâția ani în corpul lor și redobândind propria putere prin simțul comuniunii și cu ajutorul ritualurilor.

Acțiunea se petrece în spațiul relațional dintre femei, în interiorul saunei, unde ele stau cu orele, dezbrăcate de haine, fiind departe de familiile lor, de grijile epuizante și de listele interminabile cu lucruri de făcut, specifice rolului de femeie. Mare parte din acțiunea documentarului se consumă prin dialoguri, femeile împărtășind povești, secrete, lucruri greu de dus din experiența lor de viață, din rolurile lor de fiice, de adolescente, de iubite, de soții, de mame.

Conversațiile femeilor acoperă totul – de la complexe legate de imaginea propriului corp, la relațiile complicate cu mamele lor, naștere, sexualitate, intimitate, pierdere, moarte, boală, infidelitate, orientare sexuală, divorț – documentarul surprinde în detaliu complexitatea ființei umane.

Toate aceste dialoguri descătușante sunt redate într-un mod profund și, de fiecare dată, experiența este una purificatoare, alături de ritualuri precum curățarea cu crengi de mesteacăn, care devine astfel simbolul propriei regenerări și purificări și contribuie la atmosfera mistică a evocării spațiului sacru din peliculă. Cântând mantre în cor, ce vibrează de energie pozitivă, precum: «Asudăm toată durerea asta, asudăm toată frica asta! O asudăm, afară cu ea! Afară cu durerea!», femeile experimentează o descătușare emoțională și spirituală. Astfel, ele lasă în urmă povara durerilor lor, a rușinii, a fricii și a vinovăției acumulate, toate astea eliberându-se la nivelul corpului prin propria transpirație, proces prin care sunt eliminate nu doar toxinele fizice, ci și cele emoționale. Întregul demers este un act simbolic de eliberare a poverii trecutului, una din intenții fiind oprirea transmiterii ei către viitoarele generații.

℗PUBLICITATE



Ce m-a impresionat foarte mult la acest documentar a fost capacitatea de ascultare, nu doar explicită în roluri precum emițător și receptor, ci și prin modul în care se filmau cadrele, camera oprindu-se adesea nu doar asupra femeii care vorbește, ci și asupra celei care o ascultă, spectatorii asistând astfel la o puternică și impresionantă capacitate de ascultare.

Aceeași putere vindecătoare de ascultare am întâlnit-o și în terapia imago, alături de câmpul cuantic, care în acest documentar creează poarta spre vindecare, împreună cu ritualurile străvechi de descătușare emoțională. Văzând în receptor (cea care ascultă) cum absoarbe în propriul corp experiențele și trăirile emițătorului (celei care împărtășește), prin câmpul cuantic și la nivel energetic, se creează astfel acea rezonanță care conectează, vindecă și validează doar prin fascinanta capacitate de ascultare, de data asta prin corp. Țesând parcă această peliculă ca într-o vrajă mistică, femeile pline de vulnerabilitate, împuternicite prin apartenență, prin forța ritualurilor și prin capacitatea de conectare și ascultare profundă, creează vindecare.

La finalul documentarului, aflăm că tradiția estonă a saunelor de fum, veche de secole, este inclusă în lista patrimoniului UNESCO. În trecut, în saunele de fum, se nășteau copii, iar cei bolnavi erau aduși acolo pentru a fi vindecați.

Deși filmul este dedicat «tuturor surorilor mele», îl consider potrivit și pentru bărbații care doresc să exploreze cu curaj adâncimile moștenirii transgeneraționale a femeilor. O călătorie emoționantă, plină de autenticitate și profunzimi, care te va captiva de la început până la sfârșit.“


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0