Skip to content

În luna în care celebrăm iubirea, platforma pagiandepsihologie.ro, vă invită la un panel online despre relațiile adevărate de cuplu. În acest sens am invitat patru cupluri la un interviu fulger despre viața lor relațională de zi cu zi. Suntem tare onorați ca alături de cuplurile din România să-i avem la acest panel și pe Andrew și John Solomon. Andrew Solomon fiind autorul cărții de mare succes „Demonul Amiezii“. Dar pentru prima dată într-un panel online îi avem invitați și pe Andreea Esca și Alexandre Eram. Și patru prieteni de nădejde ai platformei noastre Diana și Ion Stănculeanu, alături de Larisa Petrini și Gáspár György. #R(E)voluțiaRelaționalăÎnRomânia

Cum ai descrie în câteva cuvinte persoana alături de care îți trăiești viața?

Andreea Esca: Frumos, foarte muncitor, foarte tenace, un om pe care mă pot baza, sportiv, curajos, înțelept, cu simțul umorului, cu gust și dragoste pentru arta contemporană.
Alexandre Eram: Foarte sociabilă, veselă, muncitoare.

Andrew Solomon: Cea mai bună persoană pe care o cunosc, și amuzantă deopotrivă.
John Solomon: Genial, plin de compasiune, amuzant.

Diana Stănculeanu: Ion este un amestec de minunății – este un om bun și generos, cu cea mai creativă minte și cel mai spumos simț al umorului; este cald și tandru, autentic și transparent; are însă un temperament pe măsură, așa că nu vrei să fii aproape când „amigdala“ se trezește – când e nervos poate să înjure 30 de minute fără să se repete; nu tolerează prostia și nedreptatea. Este omul soluțiilor.
Ion Stănculeanu: Este omul meu mititel; este blândă și iubitoare, se enervează greu și vorbește puțin, mă „citește“ dintr-o privire, știe când să insiste și când să se retragă; este deșteaptă și pasionată de munca ei.

Larisa Petrini: Un bărbat „Omega“ autentic. Introvert, relaxat, blând, bun și empatic… în același timp focusat, ambițios, perfecționist (în recuperare), ordonat și muncitor.
Gáspár György: Femeia visurilor mele. Inteligentă, prezentă, implicată, grijulie, tandră, feminină, harnică, ambițioasă și curajoasă.

Care este cel mai important vis al partenerului tău?

Larisa Petrini: Să fie tată (ideal, și de fată) și să avem trei copii.
Gáspár György: Să facem un traseu cu Orient Expres și să avem o familie MARE.

Andrew Solomon: Pur și simplu, dragostea pe care o purtăm unul pentru celălalt.
John Solomon: Să fie părinte.

Diana Stănculeanu: Ion are vise foarte ancorate în realitate – să aibă liniște acasă și să nu se plictisească la muncă. La primul vis muncim amândoi – și de 10 ani ne iese. Nici cu al doilea vis nu stă prea rău – când lucurile devin punctual plafonate la birou, începe să studieze ceva nou. Este cel mai creativ și pasionat inginer – iubesc asta la el.
Ion Stănculeanu: Să facă bine. Iar asta înseamnă multe lucruri; în principiu muncește cu și pentru copii și părinți și încearcă să îi ajute să aibă o viață mai bună – asta se întâmplă în cabinetul de consiliere, în sala de curs, în ministere și alte instituții publice care se mișcă greu, în media on/offline; după ce o să rezolve asta, se va întoarce la un vis tare drag ei – să fie educatoare la grupa mică.

Andreea Esca: Ca afacerea lui să devină „something BIG“. Și un Aston Martin.
Alexandre Eram: Să fie liberă!

Ce apreciezi cel mai mult la persoana iubită?

Andrew Solomon: Calitatea atenției sale; abilitățile lui remarcabile de tată.
John Solomon: Susținerea lui.

Diana Stănculeanu: Tandrețea, simțul umorului, puterea lui de a găsi o soluție pentru orice problemă; am atâta încredere în el încât nu e doar iubitul meu ci și prietenul meu cel mai bun.
Ion Stănculeanu: Mintea, blândețea și câteva forme – nu neapărat în această ordine.

Larisa Petrini: Generozitatea, căldura, răbdarea.
Gáspár György: Multe. Dar cred că în acest moment străduința de a fi o parteneră cât mai iubitoare și o mamă cât mai prezentă. Și faptul că este mândră de mine.

Andreea Esca: Că mă susține, mă înțelege, mă ajută. Că are mereu idei și forța să le pună în practică.
Alexandre Eram: Optimismul.

℗PUBLICITATECe activități gospodărești faceți împreună? Ce rutine aveți?

Andreea Esca: Când el gătește, eu pun masa. Eu adun prea multe lucruri, el le aruncă. Nu mâncăm decât împreună, așezați la masă. Foarte rar altfel.
Alexandre Eram: Nicio activitate. Nicio rutină.

Larisa Petrini: Curățenie și gătit.
Gáspár György: Ea gătește și eu spăl vase. Ea întinde rufele, uneori eu le adun. Facem adesea cumpărăturile împreună. Și uneori când avem puțin timp ieșim la o plimbare de minim 45 de minute. Ne place să ne pierdem la câte un film, piesă de teatru sau concert.

Andrew Solomon: Avem grijă împreună de copilul nostru, iar rutinele noastre sunt să mănâncăm împreună, să dormim, să vorbim, să râdem.
John Solomon: Gătim, facem curățenie în camera de joacă (împreună). Oricare gătește, celălalt se ocupă de vase. Andrew se ocupă de fiul nostru pentru a-l pregăti de somn și îi citește povestea de „Noapte bună“, eu mă ocup de trezitul lui de dimineață, îi prepar micul dejun si îl pregătesc pentru școală.

Diana Stănculeanu: Suntem niște leneși și niște norocoși, pentru că avem ajutor cu cele mai multe activități gospodărești. Pregătim micul dejun împreună în weekend – de obicei cafea și fructe. Și facem cumpărăturile împreună. Cât despre rutine – facem maratoane de filme, mâncăm în oraș (avem câteva locuri „ale noastre“), ascultăm muzică – Ion descoperă artiștii noi; mic dejun în vârful patului în weekend, facem baie împreună – lucruri simple, la îndemână, ca sa le putem face des.
Ion Stănculeanu: Cafea, smoothies și shopping – la asta se rezumă gospodăria noastră. În rest, ne uităm la filme, ieșim la restaurante să mâncăm „bunătăți“, mic dejun în pat în fiecare sâmbătă; ocazional devenim „jucării“ pentru copiii importanți din viața noastră – nepoți și fini.

Ai renunțat la ceva de dragul relației voastre?

Larisa Petrini: Da. La zilele excesiv de disciplinate, la o parte din timpul pentru mine și o parte din timpul alocat prietenilor.
Gáspár György: Da. La concentrarea excesivă pe muncă și la câteva cărți și studii clinice. Dar vreau să recuperez.

Diana Stănculeanu: Muncesc mai puțin acasă… aș minți să spun că nu mai muncesc deloc, dar cele mai multe seri și weekenduri sunt pentru cuplu… înainte de Ion „acasă“ era o prelungire a biroului.
Ion Stănculeanu: Ies mai rar cu prietenii, îi „programez“ când este Diana plecată în delegații… dar nu a fost neapărat o renunțare; pur și simplu a rămas mai puțin loc în viața mea pentru ei.

Andreea Esca: Da
Alexandre Eram: Tot timpul.

Andrew Solomon: O promiscuitate pentru care nu mai tânjesc.
John Solomon: Să iau decizii importante de unul singur.

Care sunt cuvintele pe care le folosești pentru a-ți ajuta partenerul să se liniștească în situații dificile?

Diana Stănculeanu: Cuvintele diferă, important este să fie puține. În momente grele, Ion are nevoie de brațe calde și liniște, pentru a-i fi încet încet mai bine și a găsi soluția.
Ion Stănculeanu: „Orice ar fi, oricum ar fi, sunt lângă tine“.

Larisa Petrini: „Îmi pare rău ca ai avut o zi grea.“ „Îmi imaginez ca ți-e greu; sunt sigură că va trece cu bine.“
Gáspár György: „Puișor știu că este greu, hai să ne relaxăm puțin“. „Le vom face față“. „Împreună este mai ușor.“

Andreea Esca: Dacă nu a ieșit ceva este pentru că nu trebuia să fie așa, ci altfel, o să vezi… Sunt adepta: „It will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end!“
Alexandre Eram: „Calmează-te!“

Andrew Solomon: „Știi că ești iubit, și vei fi pentru totdeauna.“
John Solomon: „Sunt alături de tine orice ai decide să faci.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0

8-22 dec

SALE

-70%

XMAS