Skip to content

„Inima cere mai întâi plăcere. Și apoi, se scuză de durere.“ — Emily DickinsonComplete Poems, 1862

Încă de la Platon, plăcerea a fost considerată un motiv de bază al existenței umane. Uneori, poate chiar singurul motiv real pentru a ne angaja într-un demers. Prin urmare, abilitatea noastră de a gestiona sau de a menține această căutare activă, se află la baza unor tulburări afective, precum dependența sau depresia.

Dar mai întâi, să definim plăcerea

În sens general, plăcerea este ceea ce simțim și luăm atunci când ne bucurăm de ceva − acel sentiment pe care îl avem ca răspuns la mâncare, sex sau alcool. Sentimentul este obținut în urma eliberării unei game de neurotransmițători (mesageri chimici) în diferite părți ale creierului. Foarte important de menționat aici: dopamina și eliberarea acesteia în sistemul de recompensă al creierului. Dopamina anunță creierul când să se aștepte la satisfacție și ne determină să căutăm în continuare senzații asemănătoare.

Vulvă, vă rog să repetăm: v u l v ă

Necunoscutul creează frici, iar fricile creează prejudecăți. Educația sexuală rămâne încă un subiect „atât de“ tabu, încât nimeni nu ne-a învățat cum să ne denumim corect propriile părți intime.

Dr. Nagoski, educator sexual și autoarea cărții Come as you are, subliniază faptul că „trăim într-o lume care îi învață pe oameni să spună «vagin», când ceea ce vor să spună, de fapt, este «vulvă».“ Practic, vulva este numele întregii zone. Vaginul este unul din cele trei orificii ale vulvei, alcătuit dintr-un canal care se modifică și își schimbă flexibilitatea în funcție de ce se petrece acolo – naștere sau penetrare.

Probabil cel mai important de menționat aici este clitorisul, singurul organ uman destinat exclusiv plăcerii, cu peste 8.000 de terminații nervoase. Dr. Lori Brotto spune că această parte a anatomiei feminine este, de departe, cel mai greșit înțeleasă. Așadar, nu vorbim de un buton mic pe care apăsăm pentru plăcere.  „Clitorisul în sine, este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului feminin. Are doi bulbi foarte lungi din țesut erectil. Ca răspuns la stimulare, se umplu cu sânge, devenind erecți și o sursă extraordinară de plăcere pentru femei“ – spune dr. Brotto.

Cât despre faimosul „Punct G“, ei bine, acesta nu prea există în realitate. Prin „punctul G“, ne referim, mai corect, stimularea clitorisului din interior.

Sexul prin penetrare nu este singurul tip de sex

Ca societate, suntem foarte preocupați de conceptul de virginitate și de modul în care acesta este definit, în special în rândul femeilor. Am fost învățați că principalul indicator fizic cum că sexul a avut loc este ruperea himenului. Astfel, societatea întărește credința incorectă că sexul prin penetrare este singurul tip de sex disponibil.

Dr. Emily Nagoski demitizează această credință, spunând: „Himenul este exemplul clasic de metaforizare a corpului nostru. Am interpretat himenul ca un marker al virginității. Dacă o persoană nu a fost penetrată cu penisul, atunci este virgină și putem afirma astfel pentru că himenul nu s-a rupt. Nimic mai neadevărat. Când vaginul este pătruns, himenul se va întinde și, la fel ca restul pielii noastre, ulterior se va vindeca. Nu se rupe și rămâne rupt, ca un sigiliu de protecție. Și totuși, mitul încă se menține puternic.“

50-50

50% dintre femei cred că au avut orgasm. În realitate, n-au avut. Dr. Nicole Prause explică ce este orgasmul: „8 până la 12 contracții care apar la nivelul pelvisului. La distanță de doar o secundă între ele, acestea cresc în latență până la finalizare“. De asemenea, există mai multe tipuri de orgasm: de la clitoridian, la cel combinat – clitoridian plus vaginal.

℗PUBLICITATE



Cu toate acestea, cercetările sugerează că atunci când femeile cred că au avut orgasm, jumătate din timp nu au avut. Asta pentru că nu au trăit niciodată experiența și confundă unele senzații plăcute cu orgasmul. În mare măsură, problema se trage din ideea cultural predată cum că sexul prin penetrare este cea mai bună și sigură sursă de plăcere, acest garant al orgasmelor, dacă vreți.

Dr. Nagoski spune că „două până la trei sferturi dintre femei au orgasm uneori, rar sau niciodată exclusiv în urma penetrării vaginale“.

Principiile plăcerii

Ceea ce Principiile Plăcerii (un nou documentar Netflix) face foarte bine este că își ghidează publicul prin progresele care s-au făcut în studiul sexului și al plăcerii, subliniind în același timp dezinformările pe care le-am primit în acest spațiu.

„Cunoscutul este finit, necunoscutul este infinit; din punct de vedere intelectual, ne aflăm pe o mică insulă în mijlocul unui ocean ilimitabil al inexplicabilității. Sarcina noastră în fiecare generație este de a revendica ceva mai mult pământ“. — T.H. Huxley, 1887

În continuare femeile se confruntă cu multe obstacole în accesarea plăcerii: de la rușine, la clasicul misoginism. Într-o societate profund patriarhală, nevoile femeilor încă nu sunt discutate în profunzime. Swati Jagdish, educator sexual din India, a răspuns la o serie de întrebări despre vulvă: „După mulți ani în care au trăit cu tabuuri legate de corpurile lor, sarcină și menstruație, femeile învață cât de important este să ai orgasm sau să experimentezi sexul doar pentru plăcere“.

Exercițiu pentru mase

„Plăcerea nu vine doar din alimentele pe care le consumăm sau din peisajul pe care îl avem în fața noastră. Vine din starea de spirit în care ne aflăm, în timp ce facem aceste lucruri“. — Emily Nagoski

A lua o pauză pentru plăcere nu înseamnă renunțarea la responsabilități. Este vorba de trecerea temporară, de la starea prezentă de tensiune, la cea de plăcere. Să nu uităm că burnout-ul apare atunci când corpul rămâne blocat în mijlocul unui ciclu de stres. Atunci când facem un pas în spate, acesta este un pas emoțional în relație cu stresorii noștri.

Felul în care ne simțim văzuți în relația pe care o trăim, glumele interioare dintre noi și cei apropiați, lumina soarelui care se grăbește să inunde camera într-o dimineață de august sunt lucruri care ne pot ajuta să facem din plăcere o practică zilnică.

Câteva dintre plăcerile mele vinovate:

  • Prima gură de cafea, dimineața;
  • Noul album al lui Beyoncé;
  • Înghețata sandviș;
  • Vizitele la Ototo, în zilele în care merg la birou;
  • Seriile de documentare despre crime;
  • Clătitele cu gem de caise;

Tu…?

Raluca Bălănică − Absolventă a facultății SNSPA, Specialist Compliance în domeniul asigurărilor. O etichetă mai aproape de mine ar fi: suflet între două vremuri sau om în căutarea autenticului și a unor forme de viață de mult apuse, în care compromisul nu poate exista.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0