Skip to content

În urmă cu cinci ani am locuit în Perth (Australia) timp de șase luni. A fost o perioadă nemaipomenită din perspectiva dezvoltării mele profesionale. Orașul era superb, un rai pe pământ, cu plaje sălbatice la Oceanul Indian. Cu toate acestea, la nivel uman, ceva lipsea și simțeam un gol pe care multă vreme n-am reușit să-l înțeleg.

Uitându-mă în urmă la perioada respectivă, de fapt tânjeam după interacțiuni umane mai profunde, bazate pe vulnerabilitate. Și ceea ce lipsea au fost comunitatea și relațiile de prietenie de acasă, construite în mulți ani. A fost pentru prima dată în viața mea când ceva s-a schimbat într-un mod profund în felul meu de a mă raporta la relațiile de prietenie. Mi-am dat seama cât de importante sunt, de fapt! De atunci, mi-am promis că ele vor reprezenta o prioritate pentru mine. Până atunci, amânam întâlnirile cu prietenii când intervenea ceva la nivel profesional. Acum însă trec în calendar fiecare întâlnire cu amicii mei și le respect cu sfințenie. Îmi doresc ca acest articol să-ți insufle și ție ideea că relațiile de prietenie sunt o resursă prețioasă și să te inspire să le cultivi.

Nevoia noastră de apartenență

Noi toți avem o nevoie profundă de a aparține, de a face parte dintr-un grup sau dintr-o comunitate în care să primim și să oferim iubire, acceptare și să ne simțim în siguranță. E o nevoie umană de care ar trebui să ținem cont și pe care să o onorăm, pentru a trăi o viață cu sens, o viață împlinită. Relațiile de prietenie pot fi un mod prin care ne putem îndeplini această nevoie de a aparține. Prietenii sunt persoanele care au privilegiul de a călători cu noi prin viață. Ei ne cunosc în profunzime cu bune și cu rele și ne oferă sprijin când avem nevoie. Inevitabil, aceste relații se schimbă pe parcursul vieții, ne luăm rămas bun de la unele dintre ele și astfel se creează spațiu pentru altele noi.

Prietenia constituie o resursă

Prietenia este o resursă nemaipomenită pentru că ne ajută să facem față cu succes momentelor dificile și să ne bucurăm de momentele simple sau frumoase pe care le trăim împreună. Pe parcursul vieții, avem unul sau mai mulți prieteni care sunt martori la ceea ce trăim și simpla lor prezență ne aduce împlinire. În momentele dificile, suferința poate fi diminuată semnificativ, dacă avem un prieten alături care ne ascultă, care ne ține de mână și care ne oferă validare și empatie. Este un citat care îmi place foarte mult și care se potrivește de minune aici: „În lume, problema nu este suferința, ci faptul că suferim singuri“.

Conform științei relațiilor, relațiile calitative de prietenie sunt importante și valoroase. Prin relații de prietenie de calitate cercetătorii se referă la acele prietenii bazate pe sprijin și prezență conștientă. Ei bine, se pare că aceste relații de prietenie de calitate contribuie la starea noastră de bine, conform unui review sistematic care a inclus 38 de studii pe această temă1. Mai simplu spus, relațiile de prietenie ne fac mai fericiți.

Mai mult, aceste relații ne protejează de apariția tulburărilor emoționale, precum depresia și anxietatea, pe tot parcursul vieții noastre1,2. În contrast, o meta-analiză recentă ne mai spune și că persoanele care nu au prieteni și sunt singure sau au relații de o calitate mai scăzută au un risc de două ori mai mare de a muri la o vârstă prematură. Un rezultat care a rămas cu mine din această meta-analiză e că singurătatea reprezintă un factor de risc pentru deces, chiar mai puternic decât fumatul unui pachet de țigări pe zi3. Astfel, putem trage concluzia că relațiile de prietenie, și mai ales cele de calitate, ne protejează pe parcursul vieții și ne feresc să dezvoltăm tulburări emoționale, oferindu-ne o viață mai lungă și mai bună.

Cum menținem relațiile de prietenie?

Studiile ne arată că majoritatea relațiilor de prietenie se încheie într-un mod pasiv4, însemnând că aceste relații se răcesc odată cu trecerea timpului, oamenii alegând să nu le mai dedice energie. Cei mai mulți dintre noi avem dificultăți în menținerea relațiilor de prietenie, pentru că relațiile presupun efort și implicare și poate nu ne vine natural să ne sunăm prietenii sau să inițiem ieșiri ori activități împreună.

Înainte de a discuta despre idei prin care să ne menținem relațiile de prietenie în viață, aș vrea să te invit să faci un exercițiu de reflecție. Scrie pe o foaie o listă cu oamenii care fac parte din viața ta și care-ți sunt prieteni în prezent. Apoi, poți să adaugi inclusiv oamenii din viața ta cu care ți-ai dori să dezvolți o relație de prietenie. Merită să revizuiești constant această listă și să vezi dacă mai are sau nu sens să păstrezi anumite relații. Poate chiar să decizi să-ți iei rămas bun de la anumite relații, pentru că și asta e normal. Astfel, alegem conștient cu cine dezvoltăm relații de prietenie. Timpul este cea mai prețioasă resursă și merită să alegem cu grijă în compania cui îl petrecem.

Ritualuri de conectare

Una dintre modalitățile recomandate de experta în relații Esther Perel pentru a cultiva o relație de cuplu sau de prietenie este de a crea ritualuri de conectare. Apoi, ea ne recomandă să alegem împreună aceste ritualuri și să ne luăm angajamentul de a le pune în practică.

Într-unul dintre episoadele (Friendship – my reliable gift) din podcastul Where should we begin?, în cazul a doi bărbați care au o relație de prietenie la distanță, Esther le propune să planifice și să petreacă un weekend împreună o dată la două luni. În acest mod, acești prieteni aleg acest ritual de conectare care le permite să cultive o relație de prietenie de lungă durată și la distanță. Sigur că acesta este doar un exemplu și cred că pentru fiecare relație poate fi găsit un alt ritual de conectare, așa că te invit să discuți despre idei de ritualuri cu prietenii tăi pentru a găsi ceva ce funcționează pentru voi.

În viața mea, un ritual de conectare pe care-l am cu unul dintre grupurile mele de prietene este de a mă vedea lunar cu ele în cadrul unui club de carte, unde discutăm cărți și ne conectăm una cu cealaltă. La sfârșitul fiecărei întâlniri, ne asigurăm că o programăm împreună pe următoarea, o trecem în calendar și alegem împreună o carte pe care să o citim toate. În acest fel, suntem sigure că întâlnirile noastre vor avea loc cu regularitate.

℗PUBLICITATE



Check up în relațiile de prietenie

Una dintre prietenele mele mă sună în fiecare săptămână și vrea să facem un check in legat de cum suntem, ce am mai făcut și pentru a stabili, inclusiv, când ne mai vedem în următoarea perioadă. Aceasta poate fi o modalitate grozavă de a cultiva prieteniile pentru că transmite mesajul „Îmi pasă de tine, ești important(ă) pentru mine!“. Și în aceste conversații telefonice ne asigurăm, la final, că stabilim o întâlnire față în față în următoarea perioadă, chiar dacă uneori organizăm o ieșire simplă cu copiii în parc, iar alteori o zi întreagă pe care să o petrecem împreună în natură. Sunt și momente când acest lucru nu este posibil, pentru că sunt perioade aglomerate, dar atunci ne auzim la telefon sau prin mesaje, oferindu-ne sprijin reciproc. Sunt și perioade când nu reușim să facem nici asta, dar ne oferim înțelegere și empatie. Putem să facem acest check up și prin mesaje scrise sau mesaje vocale pe care le trimitem – mesajul din spate este același: „Îmi pasă de această relație, îmi pasă de tine!“.

Apreciere și recunoștință

Un alt mod prin care putem cultiva relațiile de prietenie este de a ne comunica deschis emoțiile și sentimentele de apreciere și recunoștință. A exprima aceste emoții este uneori dificil. Îți recomand să începi prin a scrie o scrisoare de apreciere și recunoștință pentru un prieten sau pentru o prietenă care înseamnă mult pentru tine.

Am primit recent o astfel de scrisoare de la o prietenă și o citesc ori de câte ori am o zi mai proastă și mă face mereu să zâmbesc sau chiar să râd. Impactul pe care l-a avut asupra mea această scrisoare, când am citit-o prima dată, a fost nemaipomenit: am simțit o bucurie în tot corpul, am plâns, iar starea mea a durat câteva zile. Îi spuneam soțului meu: „Am primit o scrisoare de dragoste… de la o prietenă“. Așa am perceput-o: ca pe o scrisoare în care prietena mea își exprima dragostea pentru relația noastră de prietenie. Dacă e prea mult pentru tine să scrii o scrisoare, te încurajez să iei telefonul și să trimiți un mesaj scurt prietenului sau prietenei celei mai dragi în care să-i spui simplu: „Sunt recunoscător (recunoscătoare) că te am în viața mea și că ești alături de mine“. Sigur că poți să alegi propriile cuvinte și mod de exprimare ca să-ți transmiți aprecierea și recunoștința. Important este să scrii acest mesaj des.

Sprijin și prezență conștientă

Acum câțiva ani, unul dintre prietenii noștri apropiați a rămas blocat într-un oraș apropiat de Cluj, pentru că a uitat să se dea jos la stația de tren din Cluj. Astfel, ne-am urcat în mașină seara târziu să mergem să-l recuperăm. Bineînțeles că ne-am distrat copios de aventura pe care a trăit-o și a rămas un motiv de divertisment și în prezent în grupul nostru de prieteni. Mi-am zis atunci că aceasta este genul de relație de prietenie pe care mi-o doresc – care să fie bazată pe sprijin reciproc. Dacă ai o astfel de relație de prietenie, care să se simtă ca și cum ar fi o persoană care este parte din familia pe care tu ai ales-o, atunci ești foarte norocos (norocoasă). Dedică timp și energie pentru ca această relație să continue să te hrănească și în prezent. Prin „prezență“ mă gândesc la momentele când ne întâlnim cu prietenii noștri și suntem cu totul imersați în acele interacțiuni, suntem prezenți acolo pentru ei și lăsăm telefoanele deoparte, pentru a ne conecta într-un mod profund.

Conversații dificile

În unele relații de prietenie merită purtate conversații dificile despre energia pe care o oferim acelei relații. Dacă sesizăm că un prieten sau o prietenă nu dedică energie relației noastre, atunci cred că e important să-i transmitem asta, dacă relația este importantă pentru noi. Aici aș sublinia că e important să punem reflectorul pe noi și nu pe prietenul sau pe prietena noastră. Un mod prin care am putea face asta ar fi: „Când tu nu aloci energie relației noastre, povestea pe care mi-o spun este că… (cum interpretez situația). În acele momente, mă simt… (ce simt la nivel emoțional, inclusiv ce simt în corp) și atunci îmi vine să… (ce fac la nivel comportamental). Iar ceea ce mi-aș dori să se întâmple diferit în relația noastră de acum înainte ar fi ca… (o nevoie pe care o am)“.

Dacă purtăm aceste conversații dificile, este posibil ca lucrurile să se schimbe semnificativ sau este posibil ca ele să rămână la fel, o singură conversație fiind insuficientă. Cred că ajută să avem aceste conversații des, pentru a ne comunica nevoile deschis și pentru a ne cunoaște cu adevărat și a construi relații autentice, bazate pe vulnerabilitate.

În încheiere, te încurajez să alegi una dintre modalitățile de mai sus pentru a cultiva relații de prietenie. Te încurajez să-ți faci prieteni și să construiești relații de prietenie de calitate, pentru că asta te poate ajuta să trăiești mai mulți ani și să fii mai fericit(ă). Dacă acest articol ți-a stârnit interesul și-ți dorești să afli mai multe lucruri despre valoarea relațiilor de prietenie, dar și a relațiilor în general, îți recomand cu mare căldură să asculți episodul cel mai recent din podcastul colegilor mei de la #EpicTalk intitulat „Sugestii pentru o viață mai bună“. Din punctul meu de vedere, acest episod este o pledoarie excelentă pentru a dedica efort cultivării relațiilor de calitate în viața noastră. Iar cititorilor care-și doresc să aprofundeze această temă le recomand cartea Despre viața bună și cum s-o trăim: Lecțiile celui mai îndelungat studiu Harvard asupra fericirii (1938 – 2018), scrisă de Robert Waldinger și Marc Schulz.

Bibliografie:

1Pezirkianidis, C., et al., (2023) Adult friendship and wellbeing: A systematic review with practical implications, Frontiers in Psychology, Vol. 14;
2Blieszner, R., et al., (2019) Innovation in Aging, Vol. 3, No. 1,
3Holt-Lunstad J, Smith TB, Layton JB (2010) Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review. PLOS Medicine 7(7): e1000316.
4B. Fehr. Friendship processes SAGE Publications (1996)

Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0