Skip to content

Începând cu data de 11 februarie, în pachetul de programe al postului Digi24, a apărut o nouă emisiune sau, mai bine spus, prima emisiune de psihologie a canalului, intitulată Cu Mintea Deschisă. Gazdele emisiunii sunt jurnalista Andreea Brașovean, pe care telespectatorii o cunosc de la jurnalul știrilor de dimineață, și Raluca Anton, psihoterapeută și autoarea cărții de succes Terapie 1 la 1 cu sinele tău. Despre ce este emisiune și despre cum au ajuns Andreea și Raluca să lucreze împreună vă propunem să aflați mai multe în acest interviu acordat platformei paginadepsihologie.ro.

Digi24 a lansat o nouă emisiune, mult așteptată de altfel și absolut necesară, intitulată „Cu Mintea Deschisă“. Ce format are emisiunea și ce subiecte sunt dezbătute?

Andreea Brașovean: Am simțit că oamenii au nevoie să vadă și la televizor discuții din sfera psihologiei. E adevărat că există multe podcast-uri care abordează astfel de teme, ceea ce e foarte bine, dar nu tot publicul ajunge acolo. Cu Mintea Deschisă este un proiect de suflet, o emisiune educativă prin care ne propunem să înțelegem fenomene, situații, probleme de care ne lovim zi de zi și, mai ales, să învățăm cum să ne gestionăm emoțiile și să nu le lăsăm să ne copleșească. Alături de mine sunt Raluca Anton, un om pe care-l admir și o psihoterapeută cu experiență, care explică, pe înțelesul tuturor, ce mecanisme se găsesc în spatele gândirii noastre, dar și un invitat (sau doi) din diferite domenii de activitate. Discutăm despre relații, parenting, dependențe, relația cu banii, dar și despre legătura dintre psihic și boală.

Ce presupune, mai exact, că cineva să fie cu mintea deschisă“?

Raluca Anton: Unul dintre conceptele care-mi plac enorm în terapia relațională este acela al „acceptării diferențelor dintre noi“. Acesta este și unul dintre elementele esențiale de la care am pornit când am gândit acest concept de emisiune: faptul că ne dorim să aducem în același loc, aproape de telespectatori, oameni care vin din domenii diverse și dezbat subiecte diverse din domeniul sănătății mintale și relaționale, povestindu-ne atât din experiența lor profesională, cât și din cea personală. Astfel, a apărut Cu Mintea Deschisă – o abilitate de care cred că avem nevoie fiecare dintre noi pentru a putea trăi sănătos în noi înșine și unii cu alții.

Când este difuzată emisiunea și cum se simte pentru tine trecerea de la pupitrul știrilor la un altfel de format TV?

Andreea Brașovean: Ne întâlnim în fiecare duminică, de la 15.30, la Digi24. Simt că trecerea de la pupitrul știrilor la formatul acesta este una firească, naturală și cred că reușesc să combin cu echilibru jurnalele și emisiunea. Pagina de Psihologie are o contribuție importantă în ceea ce privește evoluția mea în această zonă. Podcastul #EpicTalk, pe care îl realizez de câțiva ani cu Gáspár György, mi-a oferit posibilitatea de a aborda subiecte legate de comportamentul uman și mi-am făcut documentarea cu mare drag, citind multe cărți de psihologie. Sunt două zone diferite, dar care mă bucură în aceeași măsură.

Ești una dintre persoanele din online-ul românesc care se deschid cu mult curaj. Ce emoții te-au vizitat știind că vei reveni pe sticlă, dar de această dată la un post de televiziune național?

Raluca Anton: Eu am o mare pasiune pentru proiectele TV, dar mai ales pentru psihologie. Iar când mi-am dat seama că cele două vor fi combinate, am simțit un amestec de teamă și entuziasm. Entuziasm că se întâmplă, cu adevărat. Iar teamă pentru că știu că unele dintre subiecte vor fi sensibile, vor mai fi greu de digerat de către public. Până la urmă, ne dorim să abordăm (și) subiecte dificile prin care trecem cu toții: relațiile, resursele materiale și financiare, modurile diferite de a face lucrurile, nevoia de a fi văzuți și acceptați. Și atunci preocuparea vine din dorința noastră de a putea aborda astfel de tematici cu blândețe și înțelepciune, astfel încât să ajungă la cei care au nevoie să le audă.

℗PUBLICITATECum a luat nașterea ideea acestei emisiuni și care este povestea voastră?

Andreea Brașovean: Ideea emisiunii ne-a venit în perioada pandemiei. Atunci, am avut mai multe discuții despre proiecte diferite și am ajuns la concluzia că am putea realiza împreună această emisiune. Proiectul era scris de multă vreme, dar a fost nevoie să întâlnim oamenii potriviți care să ne ajute să punem în practică ce ne doream de la această emisiune. I-am găsit la Magic Maker Media House.

Andreea este una dintre jurnalistele îndrăgite de la Digi24. Ce apreciezi cel mai mult la ea, Raluca?

Raluca Anton: Cel mai mult și cel mai mult apreciez faptul că este unul dintre cei mai de încredere și grijulii oameni pe care-i am în viața mea și îi sunt extrem de recunoscătoare pentru asta. Apoi, mai apreciez corectitudinea, blândețea, bunătatea și dedicarea cu care își face meseria. Este un om extrem de implicat în tot ceea ce face și este mereu preocupată să învețe și să se dezvolte. Este o bucurie de om!

Raluca se numără printre cei mai importanți psihologi ai momentului. Andreea, care sunt acele calități pe care le apreciezi cel mai mult la ea?

Andreea Brașovean: Pe lângă profesionalismul de care dă dovadă și faptul că e bine informată și pregătită, îmi place omul Raluca Anton. Dincolo de terapeut, este un om cald și bun și mai are o calitate pe care nu o găsești la foarte multe persoane: în preajma ei, poți fi TU, natural, așa cum te simți bine, cu tot cu imperfecțiuni.

De ce ar fi bine să se uite telespectatorii la Cu Mintea Deschisă, care este plusvaloarea pe care o aduce în viețile noastre?

Raluca Anton: În timpurile noastre, este ușor să găsim informații din domeniul psihologiei la câteva click-uri distanță. Însă noi ne dorim să le dezbatem, să le discutăm, să aducem în fața oamenilor specialiști sau persoane care au trecut prin diverse experiențe care, într-o duminică după-amiaza, să abordeze în tihnă, dar direct, tematici care țin de sănătatea emoțională și relațională. Apoi, ne dorim să aducem oameni pe care nu-i vedem atât de des la TV, chiar dacă îi vedem des în social media. Astfel, credem că merită să ne oferim câteva clipe de relaxare activă mental în fiecare duminică. Pentru noi, marele plus este că abordăm aceste subiecte, în această manieră, pe un post național de televiziune. Iar de aici, numai lucruri valoroase pot să se întâmple celor care ne urmăresc.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0