Skip to content

Granițele interpersonale sunt un set de nevoi și așteptări psihologice ce ne ajută să ne simțim în siguranță și respectați în relațiile noastre personale și profesionale, spun experții în relații, precum Nedra Glover Tawwab sau Gáspár György. Acestea sunt necesare pentru sănătatea noastră fizică, psihică, emoțională și relațională. Potrivit psihologiei relațiilor, granițele difuze sau rigide sunt nesănătoase, în timp ce granițele flexibile sunt piatra de temelie pentru buna noastră funcționare. Aceste granițe sunt menite să ne protejeze diferitele dimensiuni ale ființei noastre, așa cum ar fi corpul, intimitatea și sexualitatea, mintea, emoțiile, timpul, resursele.

Indicii că avem nevoie de granițe psihologice: 

  1. Senzația că toți trag de noi și că nu mai putem gândi limpede. 
  2. Sentimentul că dăm prea mult și primim prea puțin. 
  3. Dificultăți de concentrare și de menținere a atenției. 
  4. Reverii legate de a renunța la tot și toate. 
  5. Tendința de-a evita comunicarea cu anumite persoane. 
  6. Enervare și furie atunci când cineva ne solicită ajutorul.

Așa cum reiese și din indiciile prezentate, ne putem da seama că ne lipsesc granițele atunci când devenim neglijenți cu propria persoană, când ne simțim copleșiți, când ne implicăm în comportamente de evitare sau atunci când ne simțim copleșiți de emoții ori dezvoltăm diferite manifestări adictive.

Dovezi care ne arată că granițele noastre sunt nesănătoase

După cum am aflat deja, psihologia a identificat două tipologii de granițe disfuncționale, pe care specialiștii în psihologia relațiilor le-au numit difuze și rigide.

Exemple de granițe difuze: 

℗PUBLICITATE



  • Dificultate în a păstra un secret. 
  • Tendința spre o atitudine simbiotică – a gândi, a simți și a acționa exact ca o altă persoană.
  • Incapacitatea de a spune NU. 
  • Predispoziția de-a le face pe plac celor din jur. 
  • Dorința de-a fi agreabil dusă la extrem. 
  • Teama paralizantă de respingere. 
  • Tolerarea și acceptarea abuzului. 

Exemple de granițe rigide: 

  • Refuzul de a împărtăși aspecte personale. 
  • Intrarea în defensivă și respingerea părerilor celorlalți. 
  • Respingerea și evitarea vulnerabilizării. 
  • Ruperea bruscă a legăturilor cu alte persoane. 
  • Impunerea unor reguli extrem de stricte. 
  • Cultivarea unor standarde și așteptări nerealiste.

Exersarea granițelor flexibile și sănătoase este o practică zilnică 

Adesea, oamenii alături de care trăim sau muncim nu cunosc sau nu sunt conștienți de granițele noastre psihologice, de aceea este de datoria fiecăruia dintre noi să le exprimăm în cuvinte și într-un mod cat mai clar. Mulți oameni simt că au nevoie de granițe, dar întâmpină o serie de dificultăți cu privire la modul în care acestea pot să fie formulate și exprimate.

Exemple de granițe flexibile exprimate clar: 

  • Apreciez mult generozitatea, însă am mâncat deja.
  • Știu că pentru unii oameni apropierea fizică este extrem de ușoară, eu am nevoie de timp și de mai multă interacțiune pentru a mă apropia. 
  • Înțeleg bunele intenții din spatele acestei întrebări, dar pentru mine intimitatea este importantă, drept urmare nu voi putea răspunde.
  • Are sens să avem păreri diferite, simt că am nevoie de mai mult timp pentru a-mi trăi și înțelege emoțiile.
  • Mulțumesc pentru deschidere, dar chiar nu pot să vorbesc acum.
  • Am înțeles nevoia de ajutor, dar, din păcate, nu pot răspunde afirmativ solicitării.

Crearea granițelor sănătoase și flexibile poate fi o plasă de siguranță pentru persoana noastră, dar și pentru familia sau profesia noastră. Acestea contribuie la sentimentul de siguranță, la exprimarea compasiunii, la dobândirea respectului și a stării de bine. Acestea sunt asemenea unor robinete cu care putem regla interacțiunile dintre noi și ceilalți. Sau, așa cum ne confirmă oamenii de știință, acestea sunt indicii cu privire la cum să ne trateze cei din jur. Iar aceste granițe pot fi explicite sau implicite. Așa cum ar fi exprimarea dorinței de-a respecta confidențialitatea unei discuții sau oferirea de papuci atunci când cineva ne face o vizită și noi am prefera ca accesul în casă să nu se facă cu pantofii de stradă.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0