Skip to content

În al doilea episod din noul sezon #EpicTalk – The podcast, susținut de nudoarunmoment.ro, jurnalista Andreea Brașovean și psihoterapeutul Gáspár György continuă conversațiile despre știința relațiilor și pun accentul pe cum ne ajută psihoterapia în procesul de transformare psihologică. Dintre variatele modele de intervenție relațională, cei doi au ales să ne prezinte modelul dezvoltat de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, cunoscută sub numele de terapia relațională imago

Gáspár se numără printre primii psihoterapeuți români care dețin o certificare internațională în terapia imago și este co-fondator al Academiei de Terapie Imago România. Experiența sa cu această formă de terapie a început în urmă cu mai mulți ani, atunci când dr. Hendrix și dr. Hunt au vizitat pentru prima dată țara noastră, susținând o conferință de două zile. De atunci, conexiunea dintre Gáspár și cei doi terapeuți americani a rămas una extrem de strânsă, Harville și Helen semnând și prefața cărții Revoluția iubirii.   

Revenind la subiectul podcastului, aflăm din întrebările adresate de Andreea care sunt originile termenului „imago“, care sunt principiile de bază ale acestei terapii, pe ce se bazează o sesiune de terapie de cuplu, dar și cum funcționează partenerii maximizatori și cei minimizatori. Termenul imago descrie o imagine inconștientă care este localizată în memoria noastră subconștientă și în baza căreia ne alegem partenerul sau partenerii de viață. Această imagine este un compozit format din plusurile și minusurile îngrijitorilor noștri, care reprezintă formula inconștientă a iubirii noastre. Potrivit celor doi creatori ai modelului, paradigma individuală diferă în mod semnificativ de paradigma relațională. Dacă în prima se pune accentul pe importanța lumii intrapsihice, în paradigma relațională contează mai mult spațiul interpersonal. Iar instrumentul-cheie prin care partenerii pot să-și transforme relația într-un spațiu interpersonal sigur este dialogul conștient.

Harville și Helen sunt de părere că nicio relație nu are cum să-și păstreze sănătatea dacă partenerii nu poartă conversații sigure,  nu renunță la negativitate și dacă nu devin generoși cu afirmațiile pozitive și cu aprecierile reciproce.

Gáspár este un psihoterapeut cu o activitate clinică de peste 16 ani, Andreea este o jurnalistă cu bogată experiență în televiziune, drept urmare conversația dintre aceștia este mai mult decât captivantă și inspirațională.

℗PUBLICITATE



Ascultă mai jos episodul 2 din sezonul al II-lea al #EpicTalk – The Podcast.

Cărțile amintite în podcast sunt: Împreună la bine și la greuSpațiul dintre noiPrimește iubirea pe care o doreștiDăruiește iubirea care vindecă și  Doing Imago Relationship Therapy.  

#EpicTalk – The Podcast este disponibil pe platformele Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Anchor FM sau YouTube. Tot acolo puteți asculta și episodul anterior, având ca temă relațiologia

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0