Skip to content

Zilele acestea, s-a lansat sezonul cinci din #EpicTalk, un podcast susținut de e.on și găzduit de Pagina de Psihologie. Și în noul sezon, jurnalista Andreea Brașovean îl are ca partener de dialog pe psihoterapeutul relațional Gáspár György, pentru a dezbate subiecte precum: acceptarea și respingerea iubirii, eliberarea de durere, psihologia iertării, îmblânzirea emoțiilor și multe altele.

În primul episod, Andreea și Gáspár se aventurează pe tărâmurile întortocheate ale psihologiei relațiilor și caută să înțeleagă: De ce resping unii oameni iubirea? Cum ajungem să trăim cu teama de intimitate? Cum putem învăța să acceptăm iubirea în viața noastră? și Cum ne ajută relația de cuplu în tot acest proces de reîntregire personală?

Când vine vorba despre relațiile de iubire, lucrurile nu sunt mereu ceea ce par. Convingerea multora dintre noi este că relația de cuplu ar fi mai satisfăcătoare și viața mai fericită dacă partenerul sau partenera ar putea să ne dăruiască ceea ce avem nevoie. Însă, observațiile clinice ale lui Gáspár și ale multor altor terapeuți imago ne arată că mulți oameni au de învățat lecția acceptării și a deschiderii față de darurile pe care le-ar putea primi de la partenerii lor. Astfel că, în psihologia relațiilor, se vorbește despre „deficiența de primire“. Acesta este un mecanism inconștient care ne arată că unii dintre noi nu suntem capabili să primim și să valorizăm gesturile de iubire și intimitate. În mod evident, fiind vorba despre un mecanism implicit, persoanele în cauză nu ar fi de acord că au o problemă în a accepta iubirea, fiind tentați să arate cu degetul spre cei din jur.

Deficiența de primire

După cum ne explică teoria imago, până când nu ajung să conștientizeze tiparul lor de relaționare, aceste persoane nu ar avea cum să-și asume responsabilitatea pentru frustrarea pe care o trăiesc în relațiile lor intime. Este de subliniat că acestea se întâmplă nu din cauza faptului că am vorbi despre oameni individualiști sau mai limitați cognitiv, ci pentru că au ridicat bariere care amuțesc ajutorul și răspunsul pozitiv de care au nevoie. 

Ne putem da seama de problemele pe care le avem cu privire la respingerea iubirii atunci când folosim scuze, explicații sau justificări, când ar fi suficient să ne bucurăm și să fim recunoscători. De exemplu: „Da, partenerul mi-a trimis mai multe mesaje pe parcursul zilei. Dar… nu m-am putut bucura de ele deoarece…“.

℗PUBLICITATE



Un alt mod de a evalua deficiența noastră de primire este să răspundem la următoarele întrebări cu „Da“ sau „Nu“. Cu cât avem mai mulți de „Da“, cu atât mai mult vom avea de lucra în a accepta iubirea în viața noastră.

Quizz: Evaluarea deficienței de primire:

  1. Devalorizezi vreodată darurile care îți sunt oferite? 
  2. Refuzi vreodată să iei daruri? 
  3. Ceri vreodată ceva, primești, și apoi critici darul?
  4. Simți vreodată că „nimic nu este suficient de bun”?
  5. Te simți vreodată inconfortabil cu dorințele tale? 
  6. Te simți vreodată critic(ă) la adresa persoanelor care cer reasigurări? 
  7. Te simți vreodată inconfortabil când îți oferi ceva ție însuți? 
  8. Primești vreodată daruri și apoi le dai mai departe? 
  9. Primești vreodată ce ai cerut și apoi simți un gol interior? 
  10. Primești vreodată un compliment și apoi te gândești „Dac-ai știi cum sunt în realitate nu m-ai complimenta…“?

Bine de știut!

Pentru mai multe informații despre acest subiect și pentru o mai bună înțelegere, Gáspár ne recomandă spre lectură: Acceptă iubirea și Terapia imago, ambele semnate de cuplul american Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.

Întregul episod din #EpicTalk este disponibil video pe YouTube sau în format audio pe platformele Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM.

Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0