Skip to content

Vrei să-ți atingi obiectivele? Enervează-te! Acesta este concluzia unei cercetări științifice publicată în Jurnalul de Psihologie Personală și Socială.

Furia are rolul de a impulsiona individul să ia o decizie punctuală. Deși este adesea percepută ca o emoție negativă, furia poate fi și o formă prin care oamenii sunt motivați să-și atingă obiectivele stabilite, susțin cercetătorii Asociației Americane de Psihologie.

„Adesea, oamenii cred că starea de fericire absolută este idealul pe care trebuie să-l atingă în viață și fac din asta principala misiune a existenței lor“, declară Heather Lench, profesor în cadrul departamentului de științe psihologice de la Texas A&M University. Cercetările au concluzionat că, de fapt, un amestec de emoții, inclusiv emoții negative, cum este furia, poate avea efecte pozitive în viața indivizilor.

Teoria funcțională a emoțiilor, care a fost studiată timp de mai multe decenii, sugerează că toate emoțiile, bune sau rele, sunt reacții naturale pe care le are o persoană cu scopul de a o impulsiona să reacționeze în situații cotidiene. În funcție de natura ei, fiecare emoție presupune un răspuns diferit. De exemplu, tristețea poate indica faptul că o persoană trebuie să caute ajutor sau sprijin emoțional, în timp ce furia poate sugera că trebuie să ia măsuri pentru a depăși un obstacol.

Pentru a înțelege mai bine rolul furiei în atingerea obiectivelor, cercetătorii au efectuat o serie de experimente în care au fost implicați peste o mie de participanți. Practic, cercetătorii au provocat fie un răspuns emoțional (cum ar fi furia, amuzamentul, dorința sau tristețea), fie o stare emoțională neutră, iar apoi au prezentat participanților un obiectiv care i-a provocat să acționeze.

De exemplu, unui grup de participanți i-au fost arătate imagini special concepute pentru a provoca anumite răspunsuri emoționale sau neutre și apoi participanților li s-a cerut să rezolve cuvinte încrucișate. În alt grup, scopul era de a obține scoruri mari la un anumit joc video: pentru unii, provocarea a fost să evite un șir de steaguri montate pe o pârtie de schi, în timp ce sarcina celorlalți era să efectueze o săritură perfectă.

℗PUBLICITATE



Emoțiile negative pot fi eficiente în rezolvarea unor situații dificile

În toate experimentele, s-a concluzionat că participanții care au fost furioși au avut rezultate mai bune (scoruri mai mari sau timp de răspuns mai scurt) decât cei care s-au aflat într-o stare emoțională neutră.

Pentru a demonstra, din nou, rolul furiei în atingerea obiectivelor, cercetătorii au analizat o serie de date colectate în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 și 2020. Înainte de alegeri, oamenii au fost rugați să evalueze cât de supărați ar fi dacă alegerile n-ar fi câștigate de candidatul lor preferat. După alegeri, aceștia au raportat dacă au votat și pentru cine au votat. Participanții care au indicat inițial că ar fi supărați dacă alegerile nu ar fi câștigate de candidatul lor favorit au fost mai predispuși să voteze, dar furia nu a avut niciun efect asupra candidatului pentru care au votat.

„Aceste constatări demonstrează că furia crește efortul pentru atingerea obiectivului dorit, ceea ce duce frecvent la un succes mai mare“, a declarat Heather Lench.

Conform teoriei susținute de Lench, efectele furiei s-au făcut simțite, mai degrabă, în cazul indivizilor care aveau de atins obiective dificile, de aici concluzia că emoțiile considerate negative (furia, plictiseala, tristețea) sunt benefice atunci când vine vorba de rezolvarea unor situații dificile.

„Așadar, cercetarea noastră demonstrează faptul că un amestec de emoții negative și pozitive sunt factori determinanți în atingerea stării de bine și că emoțiile negative pot fi eficiente, punctual, în anumite situații“, concluzionează specialistul.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0