Skip to content

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea sexuală ca „o stare de bunăstare fizică, emoțională, mentală și socială în legătură cu sexualitatea; nu este doar absența bolii, a disfuncției sau a infirmității. Sănătatea sexuală necesită o abordare pozitivă și respectuoasă a sexualității și a relațiilor sexuale, precum și posibilitatea de a avea experiențe sexuale plăcute și sigure, fără constrângere, discriminare și violență.“ De asemenea, OMS detaliază că, pentru atingerea și menținerea sănătății sexuale, trebuie respectate, protejate și îndeplinite drepturile sexuale ale tuturor persoanelor. Traumele sexuale – inclusiv abuzul, agresiunea și violul – afectează multe aspecte ale vieții sexuale ale unei persoane și încalcă în mod clar definiția OMS privind sănătatea sexuală. Trauma sexuală este adesea rezultatul constrângerii non-consensuale, a situațiilor cu consimțământ ambiguu și a situațiilor cu consimțământ traumatizant, de exemplu, episoade repetate de durere sexuală. Uneori, procesarea traumei sexuale și a efectelor acesteia este o parte secundară a muncii terapeutice, iar alteori este chiar baza terapiei.

Efectele traumei

Abuzul sexual este în mod semnificativ diferit de alte tipuri de abuz interpersonal, cum ar fi violența domestică, abuzul emoțional sau neglijarea, deoarece combină frecvent demonstrații deschise și explicite de dragoste și dorința de exploatare și agresiune și, prin urmare, are un potențial mai mare de a afecta capacitatea victimei de a forma și de a menține în siguranță relații intime pe termen lung. În plus, abuzul sexual este diferit de alte forme de abuz, deoarece constă într-un atac la sexualitatea unei persoane și implică activități sexuale. Abuzul sexual poate crea asocieri supărătoare, adesea inconștiente, între dinamica abuzului, pe de o parte, și gânduri, sentimente, părțile corpului și comportamentul sexual, pe de altă parte.

Potrivit terapeutului sexolog Wendy Maltz, traumele sexuale pot avea un impact extins, influențând:

1. Atitudinile față de sex. Asociațiile negative, atitudinile și așteptările legate de sex generate de abuzul sexual pot face dificil pentru supraviețuitorii traumei sexuale să separe mental sexul abuziv de sexul sănătos. Ei pot simți că sexul este murdar sau că este o datorie pe care trebuie să o îndeplinească pentru ceilalți, fără beneficii pentru ei înșiși.

Convingerile negative pot include, de exemplu:

  • Sexul mi se pare greșit.
  • Energia sexuală pare incontrolabilă.
  • Cred că bărbații au dreptul să ceară sex de la femei.
  • Simt că sexul creează dependență.

2. Conceptul de sine sexual. Traumele sexuale pot afecta modul în care supraviețuitorii se percep pe ei înșiși în raport cu sexul. S-ar putea să creadă că sexualitatea lor este dezgustătoare și/sau „inadecvată“ sau că sunt „concupiscenți“. Potrivit lui Maltz, credințele negative pot include, printre altele:

  • Îmi urăsc corpul.
  • E ceva în neregulă cu mine din punct de vedere sexual.
  • Sunt inferior altor persoane din cauza trecutului meu sexual. 
  • Sunt un bun deteriorat.
  • Simt că voi pierde controlul dacă mă predau sexual. 

3. Reacții automate la atingere și sex. Abuzul îi poate face pe supraviețuitori să reacționeze la atingerea senzuală și la intimitate în moduri care par involuntare și scăpate de sub control. Unii supraviețuitori simt panică și evită rapid interacțiunea, atunci când cineva se apropie de ei sexual, în timp ce alții se simt neputincioși și îngheață, incapabili să acționeze pentru a se proteja, dacă atingerea este nedorită. Alți supraviețuitori pot reacționa cu entuziasm sexual și pot căuta întâlniri sexuale periculoase pentru a-și demonstra (conștient sau nu) că au putere sexuală. Tipuri specifice de decoruri intime, atingere fizică, excitare sexuală și comportamente pot declanșa reacții automate, care afectează activitatea sexuală, în funcție de natura specifică a abuzului din trecut. Potrivit lui Maltz, reacțiile negative ar putea include:

℗PUBLICITATE



  • Sunt preocupat de sex.
  • Îmi interzic ocaziile sexuale.
  • În timpul sexului, am adesea flashbackuri cu abuzurile sexuale din trecut.
  • Mă simt distant emoțional în timpul sexului.
  • Am sentimente negative, cum ar fi frică, furie, rușine, vinovăție sau greață la atingerea sexuală.

4. Comportament sexual. Unii supraviețuitori ai traumei sexuale poate că au învățat modele abuzive de comportament sexual și au învățat activități sexuale nesănătoase, compulsive sau anormale. Ei pot evita situațiile care ar putea duce la sex sau pot aborda și se pot bucura de sex numai atunci când sunt sub influența alcoolului sau a altor substanțe halucinogene. Comportamentele sexuale negative ar putea include, potrivit lui Maltz:

  • Mă simt confuz cu privire la cum și când să mă manifest sexual.
  • Nu pot spune nu sexului.
  • Simt că nu am limite fizice când vine vorba de sex.
  • Mă comport sexual în moduri care-i rănesc pe ceilalți.

5. Relații intime. Traumele sexuale pot afecta capacitatea unei persoane de a stabili și menține relații sexuale sănătoase. Din teama de intimitate, unii supraviețuitori pot alege parteneri care nu-i susțin emoțional. Alții pot avea dificultăți în a avea încredere și a se simți în siguranță cu partenerul(i) intim(i), care sunt responsabili și grijulii. Credințele, sentimentele și dinamica relațiilor care s-ar fi putut dezvolta din cauza abuzului din trecut includ:

  • Nu pot atrage genul de partener care ar fi bun pentru mine.
  • Mi-e frică să fiu vulnerabil emoțional în relații.
  • Mă simt obligat să-mi mulțumesc partenerul în ceea ce privește sexul.
  • Am dificultăți în a-mi comunica dorințele și nevoile sexuale.
  • Am dificultăți în a fi intim și sexual în același timp.

6. Funcția sexuală. Stresul și anxietatea asociate abuzului din trecut pot interfera cu capacitatea supraviețuitorului de a răspunde la interesul și stimularea sexuală în moduri relaxate și sănătoase. Deși sunt „funcționale“ ca formă de autoprotecție în timpul și/sau după abuz, „disfuncțiile“ sexuale legate de abuz afectează plăcerea sexuală, atunci când nu sunt recunoscute și rămân neabordate într-o relație actuală.

Potrivit lui Maltz, supraviețuitorii raportează o gamă largă de preocupări legate de funcționarea sexuală, inclusiv, dar fără a se limita la:

  • Îmi este greu să mă excit sexual.
  • Am probleme în a simți senzații sexuale.
  • Nu-mi place să-mi ating zona genitală.
  • Am dificultăți în a obține orgasmul, atunci când mă stimulez.
  • Am dificultăți în a avea un orgasm cu un partener.
  • Îmi lipsește dorința de sex.

Oricât de supărătoare ar putea fi identificarea multitudinii de repercusiuni sexuale provocate de abuzul sexual, este important să reții că aceste efecte sunt de înțeles și sunt reacții normale la traume și vătămări sexuale din trecut. Odată identificate și înțelese, ele pot fi vindecate.

Extras din cartea Să vorbim despre viața ta sexuală.


Citește și:

Ian Kerner este psihoterapeut autorizat și membru al Societății pentru Cercetare și Terapie Sexuală și al Academiei Americane de Terapie de Familie. În practica sa, Ian Kerner lucrează în egală măsură cu clienți heterosexuali și LGBTQIA+, cu persoane individuale și cupluri.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0