Skip to content

„Oricine renunță să învețe este bătrân, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să învețe rămâne tânăr.“Henry Ford

Aminteam, în articolul anterior, despre câteva obiceiuri care mă energizează și la care apelez oricând simt nevoia de sprijin (apropo, voi ați observat ce culori magice au avut apusurile de soare de la începutul lunii februarie?), și am zis că aș putea să rămân tot în zona pe care eu o numesc „Biblioteca Grow Yourself“.

De aproape un an suntem participanți la un test neplanificat la care nu ne-am fi gândit la începutul lui 2020: mare parte din interacțiunile noastre se desfășoară în mediul on-line. Știu, este dificil, dar trebuie să avem încredere că vremea în care ne vom putea îmbrățișa prietenii la fel ca înainte va reveni curând. Până atunci, haideți să profităm de oferta de bine din on-line, iar când spun asta, mă refer la ce putem învăța de acasă și ne este util în perioada asta agitată (și nu numai).

Probabil că mulți dintre voi ați auzit despre platforma Coursera. Creat în anul 2012, site-ul este un „one stop shop“ pentru cei care doresc să acceseze, de oriunde există conexiune la Internet, cursuri pe teme variate, predate de profesori de la universități de top din lume.

Acum vreo doi ani, pe când mă aflam în faza de studiu individual dedicat dezvoltării câtorva cursuri, am simțit nevoia să (re)învăț lucruri noi despre… învățare. Așa am descoperit cursul „Learning How to Learn: Powerful Mental Tools to Help You Master Tough Subjects“, predat de dr. Terrence Sejnowski și dr. Barbara Oakley, profesori ai Universităților Oakland și California.

Cursul este structurat în patru părți principale, respectiv:

℗PUBLICITATE



  • Ce este învățarea?
  • Chunking“, sau împărțirea informațiilor în „bucăți“ ușor de asimilat
  • Despre procrastinare și memorie
  • Idei și tehnici prin care să ne îmbunătățim procesul de învățare

Mi-a plăcut modul în care profesorul Sejnowski vorbește despre structurile neuronale și despre modul în care acestea sunt „hrănite“ de învățare și am aflat și despre efectul Einstellung, adică predispoziția unei persoane de a rezolva o problemă utilizând aceeași metodă de fiecare dată, chiar dacă există și alte abordări mai bune. Dar mai mult nu vă spun, pentru că m-aș bucura să fiți curioși să-l parcurgeți și voi.

Și pentru că nu se face primăvară doar cu o floare, vă las și câteva idei despre „The Science of Well-Being“ considerat cel mai de succes curs pe care l-a creat vreodată Yale. Maniera clară și concisă în care prof. Laurie Santos își expune fiecare lecție, bibliografia pe care ne-o pune la dispoziție și, mai ales, aplicațiile practice propuse pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase reprezintă punctele forte cu care m-a atras acest curs.

Câteva dintre conceptele despre care aflăm pe parcursul celor patru săptămâni de teorie (îmbinată cu practica) sunt:

  • Adaptarea de tip hedonist
  • Comparația socială și efectele acesteia asupra stării noastre de bine
  • „Savurarea“
  • Scrisoarea și/sau vizita de manifestare a recunoștinței
  • Trăsăturile personale de tip „semnătură“
  • The default network
  • Metoda WOOP (WishOutcomeObstaclesPlan – Dorință, Rezultat, Obstacole, Plan)
  • Impact bias

O las pe prof. Laurie Santos să pledeze pentru cursul ei în acest filmuleț introductiv. Mai multe nu intenționez să vă spun (nici) despre acest curs, ci doar să vă încurajez să-l urmați; este util, mai ales în perioada asta provocatoare pe care încă o mai parcurgem… De asemenea, aici la îndemână avem un curs online pentru părinți, Copilul invizibil, și unul pentru starea de bine, Mindfulness, ambele susținute de Gáspár György.

Și, la final, o întrebare: ce ați învățat nou despre voi în acest început de an și ce intenționați să păstrați?

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0