Skip to content

În majoritatea relațiilor dintre oameni, banii sunt un subiect tabu, iar discuțiile pe teme financiare pot fi nu doar delicate, ci de-a dreptul tensionate. Prin urmare, nu sunt deloc izolate cazurile în care se întâmplă să împarți același acoperiș cu un om, dar să nu fii la curent cu situația sa financiară.

Dar ca orice subiect care ne influențează, într-o formă sau alta, calitatea relației, discuția despre bani este una absolut necesară și, de aceea, te încurajăm să abordezi această temă cu partenerul tău, înainte să devină subiectul pe care-l evitați tacit, de teamă că o să vă creeze amândurora o stare de disconfort.

De ce este important să vorbești cu partenerul tău despre bani

Probabil că te întrebi când ar fi momentul oportun să vorbești cu partenerul tău despre finanțe. Iar răspunsul cel mai simplu ar fi: când încep să vi se amestece banii. Iar asta se întâmplă, de obicei, când vă mutați împreună și aveți facturi comune de achitat. Acesta este momentul în care situația financiară a partenerului tău o poate influența într-un mod direct și semnificativ pe a ta (și invers).

Dar acesta este doar unul dintre momente; de obicei, problemele legate de bani pot apărea în orice etapă a relației, mai ales în momentele importante:

  • la prima întâlnire (când se pune problema achitării notei de plată);
  • când decideți să aveți un copil;
  • când decideți să vă cumpărați o casă;
  • când unul dintre voi vrea să-și schimbe job-ul sau să pornească o afacere pe cont propriu;
  • când decideți să vă pensionați;
  • când sau dacă decideți să vă separați.

Este foarte posibil ca tu și partenerul tău să aveți atitudini diferite față de bani. S-ar putea ca tu să fii o persoană precaută, să pui mereu bani deoparte, să ai un fond de urgență, în timp ce partenerul tău să considere că banii sunt acolo pentru a fi cheltuiți, pentru că „oricum nu-i poți lua cu tine pe lumea cealaltă“.

Este normal să avem opinii diferite despre bani, pentru că venim din medii diferite, am fost educați diferit, fiind influențați, în special, de modul în care se raportau părinții noștri la bani.

Dar mai important decât existența acestor diferențe este modul în care reușim să le gestionăm. După cum afirmă psihologul și autorul cărții Infidelitatea, dr. John Gottman, se pare că cel mai mult contează felul în care un cuplu abordează neînțelegerile financiare.

Așadar, dacă ești pregătit(ă) să inițiezi discuția despre bani în cuplu, dar nu știi de unde să începi, iată câteva posibile teme de conversație.

Econom sau cheltuitor: care este povestea din spatele comportamentului financiar al partenerului?

Ce fel de comportament financiar are fiecare dintre voi? Sunteți genul care pune bani deoparte sau, mai degrabă, mână largă? Există persoane care trăiesc doar cu cardul de credit și din descoperirea de cont și persoane care sunt stresate dacă n-au bani într-un fond de urgență, suficienți încât să le acopere cheltuielile curente pentru un an de zile. În care dintre aceste categorii vă încadrați tu și partenerul tău?

În plus, este important să știți dacă unul dintre voi câștigă substanțial mai mult decât celălalt și cum veți gestiona această situație.

Pornind de la întrebările de mai jos, puteți începe să vă cunoașteți mai bine (și) pe plan financiar:

℗PUBLICITATE



  • Preferi să trăiești clipa, fără să te gândești la viitor?
  • Ești încrezător când vine vorba de gestionarea banilor?
  • Crezi că este important să ții o evidență a veniturilor și a cheltuielilor?
  • De obicei, cumperi din impuls sau cântărești fiecare achiziție în parte, comparând diverse prețuri și oferte?
  • Ești deschis(ă) la ideea de a discuta aspectele financiare ale relației?
  • Consideri că este important să-ți ajustezi cheltuielile atunci când intervin modificări ale veniturilor?
  • Ești obișnuit sau dispus să ceri ajutor atunci când ai o problemă financiară?

Care au fost credințele și atitudinea față de bani în familie?

Poate știi deja că partenerul tău a crescut într-o familie prosperă, modestă, cu venituri medii, dar mai important decât condiția financiară a familiei este să sapi mai adânc, pentru a înțelege cum erau gestionați banii. Nu există o modalitate „corectă“ sau „greșită“ de a administra finanțele. Important este să înțelegi comportamentul financiar al familiei și convingerile partenerului tău – precum și ale tale –, întrebându-l cum au fost câștigați, cheltuiți și economisiți banii în familia sa și ce fel de educație a primit cu privire la bani. Cunoscându-vă reciproc background-ul financiar, nu o să vă judecați atunci când părerile voastre nu coincid.

Poți începe conversația cu una dintre aceste întrebări:

  • Care este cea mai importantă lecție despre bani pe care ai învățat-o de la părinții tăi?
  • Ce ți-au spus părinții tăi despre bani?
  • Care este cea mai mare teamă a ta legată de finanțele proprii?

Unde ne aflăm cu cheltuielile?

Echilibrarea nevoilor financiare între cei doi parteneri poate fi un demers dificil și de durată, dar este un pas important în asigurarea succesului financiar pe termen lung al cuplului. Așa că vă încurajăm să alcătuiți împreună o listă a cheltuielilor lunare recurente, a celor pe care le împărțiți, precum și a cheltuielilor individuale. Comparați-le apoi cu veniturile. Când faceți bugetul comun, acordați prioritate nevoilor față de dorințe.

Conversația poate fi începută cu una dintre aceste întrebări:

  • Hai să aflăm împreună unde se duc banii noștri: cum îi cheltuim, pe ce îi cheltuim?
  • Putem, oare, să ne reducem cheltuielile?
  • Dacă da, reducerea căror cheltuieli ne-ar permite să economisim mai mult?

Care sunt prioritățile și obiectivele noastre financiare?

După ce treceți în revistă obiceiurile zilnice de consum, este timpul să vă gândiți (și) la viitor. Discutați obiectivele voastre financiare și pentru ce economisiți. Prioritizați obiectivele împreună și aveți grijă ca ele să fie specifice, măsurabile și realizabile. Stabiliți apoi un plan realist pentru atingerea lor.

Întrebări de la care puteți începe conversația:

  • Care este cea mai importantă prioritate financiară a noastră pentru anul următor?
  • Ce planuri avem pentru pensionare? (Oricât de departe pare acel moment, este bine să vă pregătiți din vreme, să aveți un plan de rezervă și să nu vă bazați exclusiv pe sistemul public de pensii).
  • Este nevoie să punem bani deoparte pentru studiile copiilor noștri?

Viitorul financiar este un motiv de îngrijorare la noi în cuplu, familie?

Pe lângă gestionarea cheltuielilor zilnice și lunare, multe cupluri jonglează cu obiective financiare concurente. De exemplu, dacă ați economisit pentru o mașină, acest lucru ar putea compromite economiile pentru achiziționarea unei locuințe mai spațioase. Indiferent care sunt motivele financiare care vă preocupă, important este să vorbiți deschis despre ele și să discutați pașii pe care-i puteți face împreună pentru a reduce starea de îngrijorare.

Întrebări de la care puteți începe conversația:

  • Avem un plan concret pentru achitarea datoriilor (card de credit, credit ipotecar, împrumut de nevoi personale)?
  • Cât de pregătiți suntem din punct de vedere financiar să facem față unei urgențe sau situații neprevăzute?
  • Suntem pe drumul cel bun pentru atingerea obiectivelor noastre financiare? Ce obstacole ar putea să ne stea în cale?

Indiferent ce aspect abordați, discutați-l cu empatie și sinceritate. Dacă nu sunteți pe aceeași lungime de undă încă de la început, încercați să înțelegeți punctul de vedere al celuilalt. Până la urmă, și pe plan financiar, lucrurile funcționează ca și pe celelalte paliere ale unei relații: adică atunci când ambii parteneri sunt implicați, participă activ și comunică onest.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, îți recomandăm bestsellerul Sufletul banilor, semnat de Lynne Twist, iar pentru mai multe informații și sfaturi despre educația financiară poți accesa gratuit cursurile online oferite de Școala de Bani.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0