Skip to content

Ai observat cum, în această perioadă a anului, când străzile sunt împodobite cu luminițe și fulgii de nea încep să acopere orașul, lumea pare să fie într-o continuă agitație, în loc să se bucure de pacea sărbătorilor?! Da, mă refer la perioadă magică numită Crăciun!

Pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă ne aduc mai mult timp împreună cu familia, cu partenerul de viață. Dar odată cu apropierea și petrecerea timpului împreună, apar inevitabil și conflictele. De la cumpărăturile febrile pentru cina festivă și căutarea cadourilor perfecte, la mesele interminabile în familie, toate acestea pot aduce tensiuni neașteptate în cuplu. Și cine dintre noi n-a visat vreodată la un cadou special și s-a trezit în realitatea dezamăgitoare a așteptărilor neîmplinite?

În zilele noastre, învățăm să comunicăm atât de multe lucruri, dar nu suntem la fel de pricepuți, atunci când vine vorba să comunicăm în cuplu.

Aș spune că e ca și cum am fi pe ringul de dans și, în loc să plutim armonios pe muzică, ne călcăm dureros pe picioare, cu critica, disprețul, atitudinea defensivă și împietrirea emoțională. Adică „cei patru călăreți ai apocalipsei“, așa cum îi numește dr. John Gottman în cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, carte pe care o recomand călduros tuturor celor care-și doresc să aibă o conexiune autentică în cuplu.

Am pus în scenă pentru tine câteva dialoguri posibile în această perioadă tumultuoasă și te invit să descoperi ce poate face o mică doză de comunicare magică, atunci când discuțiile pot degenera rapid în conflicte.

Situația: Discuție despre cadouri

Scenă: Discutăm despre ceea ce ne dorim de Crăciun.

Eu (sperând ca el să ghicească ce-mi doresc): Ai idee ce mi-aș dori de Crăciun?

Partenerul (cu ton critic): E greu să-ți fac ceva cadou, tu nu ești niciodată mulțumită! 

În acest caz, partenerul a ales să critice, fără a explora cu adevărat dorința mea. Critica este ca un acid care erodează conexiunea dintre parteneri. Atunci când alegem să criticăm, scoatem în evidență greșelile și punem accentul pe ceea ce nu funcționează.

Răspunsul magic: Acum nu știu exact, dar m-aș bucura foarte mult dacă ai putea să-mi spui ce anume îți dorești de Crăciun.

Situația: Cumpărăturile de Crăciun

Scenă: Planificăm cumpărăturile de Crăciun.

Eu (în timp ce caut online ceva potrivit): Știi, m-ar ajuta o sugestie sau două, ce cadouri am putea să le luăm părinților tăi.

Partenerul (dând ochii peste cap): Ești incapabilă de orice decizie!

Comentariul partenerului reflectă disprețul, iar acest tip de atitudine distruge încrederea și respectul într-o relație, fiind un factor predictor al separării cuplului.

Răspunsul magic: Apreciez preocuparea ta pentru ei. Hai să discutăm și să găsim împreună ceva potrivit!

℗PUBLICITATE



Situația: Planificarea mesei de Crăciun

Scenă: Discutăm despre lista de preparate pentru masa de Crăciun.

Eu (arătând spre listă): Tu ce ți-ai dori pentru masa de Crăciun?

Partenerul (ridicând tonul): Nu știu, tu oricum ai părerea ta despre asta! Ce rost are să-ți spun ce-mi doresc?!

Această replică reflectă atitudinea de apărare a partenerului împotriva posibilelor critici sau a confruntării în privința alegerilor alimentare, manifestând rezistență la implicarea în dialog.

Răspunsul magic: Mulțumesc că te gândești la preferințele mele, să punem pe listă și…, te rog.

Situația: Dezamăgire privind un cadou

Scenă: Deschidem cadourile de Crăciun.

Eu (încercând să arăt entuziasm, dar simțindu-mă dezamăgită și cu lacrimi în ochi): E drăguț…

Partenerul (neștiind cum să gestioneze situația): pleacă din cameră.

Acest răspuns reflectă o formă de împietrire, fără a explora motivul din spatele sentimentului meu de dezamăgire. Pentru a evita împietrirea, ar trebui să ne asigurăm că rămânem deschiși la comunicare, chiar și atunci când subiectele devin dificile.

Răspunsul magic: Îmi pare rău că te-am făcut să te simți așa dezamăgită, putem să schimbăm cadoul acesta cu orice altceva îți aduce bucurie!

Să știi să-ți asculți cu empatie partenerul, să ai capacitatea să-i vorbești despre lucrurile cu care nu ești de acord  este un lucru extraordinar! Este crucial să ne exprimăm într-un mod asertiv care să invite la dialog și conexiune. Este o artă care necesită timp și practică, dar care poate transforma fundamental modul în care interacționăm cu partenerul nostru.

Închei, spunându-ți că imperfecțiunea e parte din noi. Conflictul e inevitabil, dar modul în care îl gestionăm scrie povestea noastră. 

În acest sezon al agitației și al așteptărilor neverbalizate, te încurajez să adaugi un strop de dragoste și magie în comunicare, transformând momentele tensionate în amintiri strălucitoare, demne de cele mai fabuloase povești de Sărbători.

Iar dacă îți dorești o relație de cuplu care să stea sub semnul armoniei, ce-ar fi să pui sub brad și un dar special? Noi îți sugerăm pachetul Puterea relațiilor, care conține cele mai recente patru cărți din această colecție: Să vorbim despre viața ta sexuală. Dezbracă-te de inhibiții și învață să-ți repari intimitatea; Drama neglijării emoționale din copilărie; Arta conectării umane. Legăturile noastre și semnificația lor; Acceptă iubirea. Cum îți poți transforma relația primind iubirea în viața ta.


Citește și:

Parteneră și mamă, în proces de formare ca viitor psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, Mihaela Dicu este pasionată de psihologie și de influența artei și a frumosului asupra conștientizării momentului și a echilibrului mental. Scrie inspirată de propriile experiențe și amintiri, de călătoriile personale în explorarea și aprofundarea complexității psihicului și relațiilor umane.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0