Skip to content

Educația financiară este parte a unei vieți prospere. Ultimele studii publicate în domeniu arată că ne poziționăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană și că nu înțelegem importanța banilor, modul în care ei lucrează și cum să îi gestionăm pentru a avea o viață echilibrată și în perfectă armonie cu banii noștri. 

O vorbă din bătrâni spune că „banii nu aduc fericirea“. Este parțial adevărat deoarece banii, prin simplul fapt că există, nu garantează fericirea. Felul în care înțelegem banii, modul în care îi folosim și ne raportăm la ei pot aduce sau nu fericire. Mergând puțin mai departe, ajungem și la enunțul „dacă nu ai grijă de banii tăi aceștia nu vor sta aproape de tine“. Astfel, dacă nu știm cum să avem grijă de banii noștri, cu siguranță aceștia se vor „îndepărta“ de noi, iar starea noastră de bine se va deteriora. 

Pentru a ne orienta puțin mai bine în ținuturile financiare, am apelat la experiența lui Sergiu Penciu, care în ultimii 4 ani de zile a ținut workshopuri de educație financiară cu peste 3.500 de participanți.

Inteligența financiară este o capacitate dobândită prin naștere. Cu alte cuvinte, o ai sau nu. 

FALS. Educația financiară se învață și se dezvoltă pe tot parcursul vieții. Nu te naști cu abilitatea de a lucra cu banii sau cu metodele de economisire și investiție. Nu deprinzi din primii ani de viață organizarea unui buget de venituri și cheltuieli sau cum să faci o listă de cumpărături atunci când vrei să nu cheltui bani în plus la fiecare vizită la mall. Educația financiară trebuie cultivată timpuriu și este nevoie că ea să fie înțeleasă ca atare în fiecare etapă a vieții. Astfel că părinții, educatorii, învățătorii, profesorii și persoanele din viața noastră pot participa activ la modul în care noi învățăm să avem grijă de banii noștri și să ne educăm financiar. 

Educația financiară este modalitatea prin care putem deveni atât inteligenți din punct de vedere financiar, cât și să ajungem la o viață prosperă. 

ADEVĂRAT. Cu cât învățăm mai multe despre educația financiară, cu atât viața noastră devine mai prosperă, iar prosperitatea înseamnă să te bucuri de fiecare etapă a vieții în deplină sănătate fizică și psihică. Deciziile pe care le luăm în fiecare moment al vieții noastre au legătură cu cât de educați suntem sau cât de bună este relația noastră cu banii. Inteligența financiară se dobândește și se învață pe tot parcursul vieții. Că să înțelegem mai bine de ce viața noastră poate să fie și mai bună atunci când suntem educați financiar trebuie să privim puțin în spate și să vedem care au fost deciziile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie să alegem ce facem cu banii. Aici, decizia poate să fie o achiziție, o simplă zi de shopping sau, pur și simplu, o situație în care am decis să economisim. Astfel, veți vedea că deciziile luate inteligent și ținând cont de valoarea banilor au contribuit esențial la prosperitatea vieții noastre.

Educația financiară începe din familia de origine și se cultivă pe parcursul întregii vieți. 

ADEVĂRAT. Din momentul în care putem înțelege emoțiile, realizăm că și banilor le este atribuită una, astfel că îi vom trata ca atare. Vedem comportamentele părinților cu privire la bani și copiem aceste comportamente. Cu toții avem amintiri legate de relația părinților noștri cu banii sau de anumite momente în care am putut sau nu să satisfacem o nevoie sau o dorință. Este foarte important să înțelegem de mici semnificația banilor și faptul că aceștia „nu cresc în copaci“ sau „nu cad din cer“. Aici, rolul cel mai important de „învățător“ îi revine familiei noastre. Este necesar ca părinții să explice prin povești, metode și modalități pe înțelesul copiilor cum au apărut banii, de ce este nevoie de bani și ce putem face ca să avem bani. Cum „punem bani deoparte“ și de ce facem acest lucru. Ba, mai mult decât atât, este foarte important ca părinții să ne învețe diferența dintre nevoie și dorință. Astfel, o să avem bazele unei educații financiare sănătoase și dorința permanentă de a ne dezvolta relația cu bani și dorința de a căuta permanent să o îmbunătățim. Eu, alături de fiica mea (de șapte ani), am dezvoltat câteva „reguli de educație financiară“ și vreau să vă împărtășesc una dintre ele. Regula unui singur produs – se referă la momentul în care mergem împreună la cumpărături. Fie că vorbim de magazinul de la colț, fie că vorbim de supermarket sau mall, înainte de a pleca de acasă decidem împreună suma pe care o putem aloca unui produs, iar ea are libertatea ca, de acea sumă, să-și aleagă orice dorește. Un singur produs. Așa am eliminat un posibil „scandal în public“ și, setând o sumă per produs ea înțelege valoarea fiecăruia, învață ce înseamnă să ai o sumă alocată și să te încadrezi în ea și are posibilitatea de a face economii. Dacă prețul produsului este mai mic decât suma stabilită inițial, diferența se duce spre „pușculiță“ și este economisită. De cele mai multe ori, ne-am întors de la cumpărături cu bani economisiți.

Relația cu banii este esențială, drept urmare, nu trebuie lăsată la voia întâmplării. 

ADEVĂRAT. Dacă nu dezvoltăm permanent relația noastră cu banii și nu căutăm mereu să învățăm cum putem avea grijă de banii noștri o să ajungem să pierdem șirul evenimentelor financiare. În momentul în care lăsăm cursul banilor la voia întâmplării, aceștia parcă se „evaporă“. Este necesar ca noi să știm în permanență câți bani avem, unde ne sunt banii (economiile, investițiile și cheltuielile pe care le facem sau le programăm) și, cel mai important, pe ce bani ne bazăm de fiecare dată când setăm o nevoie sau o dorință. Previzionarea bugetului este unul dintre aspectele importante ale educației financiare.

Analiza mesajelor despre bani cu care am pornit de acasă și înțelegerea modului în care ne raportăm la bani sunt pași esențiali pentru a ne dezvolta inteligența financiară. 

℗PUBLICITATE



ADEVĂRAT. Așa cum spuneam puțin mai sus, nu ne naștem educați financiar, însă copiem permanent comportamentele celor din jurul nostru. Vedem cum se cheltuie și cum se economisește, auzim povești despre bani și ascultăm discuții care au legătură cu banii. Acestea sunt mesajele cu care noi „plecăm la drum“. Esențial este ca aceste mesaje să fie pe înțelesul nostru și să ne fie explicate în așa fel încât să ne dorim permanent să învățăm și mai multe lucruri care au legătură cu banii, să ne dezvoltăm relația cu aceștia și să ne dorim ca in permanență ca noi să fim cei care coordonăm banii, nu invers. Foarte important este și modul de raportare la bani, lucru pe care îl deprindem tot din mesajele primite de acasă.

În România există programe reale de educație financiară, iar Școala de Bani este un astfel de proiect. 

ADEVĂRAT. Există multiple proiecte de educație financiară în România și avem de unde alege. Ideea principală este să ne documentăm și să ne dorim să ne educăm financiar. Școala de Bani este un proiect foarte drag mie, în care am investit și voi investi în permanență energie, timp, resurse și suflet. În workshopurile pe care le-am ținut în cadrul Școlii de Bani către cei peste 3.500 de participanți am învățat cu adevărat ce înseamnă educația financiară și vă pot spune sincer că învăț în continuare, cu fiecare workshop pe care îl țin. Școala de Bani este cel mai amplu proiect de educație financiară și cel mai potrivit pentru orice vârstă sau etapă a vieții noastre. 

Pentru a avea o viață financiară satisfăcătoare tot ce avem de făcut este să muncim fără oprire. 

FALS. Nu cred că o muncă istovitoare și fără oprire este calea spre o viață financiară satisfăcătoare. Banii nu cresc în copaci și nu cad din cer, iar asta înseamnă că este nevoie să muncim pentru a avea bani. De aici și până la a munci fără oprire este o mare distanță. Să ai bani și să ai o relație bună cu banii tăi înseamnă să te bucuri de ei. Să îți poți stabili dorințe financiare, să poți să te „plătești pe tine“ și să ai și timpul să faci asta. Educația financiară nu înseamnă muncă fără oprire și zgârcenie, mai ales atunci când vorbești de tine și de banii tăi. Să nu ne transformăm în personaje precum Hagi Tudose și să încercăm permanent să dezvoltăm relația cu banii în așa fel încât fericirea, liniștea și bucuria să nu fie umbrite de o permanentă fugă după bani.

Nu este nicio rușine în a recunoaște că nu am beneficiat până acum de o educație financiară; important e să facem ceva de acum încolo la acest capitol. 

ADEVARAT. Recunoscând acest lucru înțelegem și de ce suntem pe ultimul loc in UE ca popor educat financiar. Nu este o rușine să ne dorim educație, nu este o rușine să recunoaștem că putem avea o relație mai bună cu banii. Eu, personal, recunosc că am crescut cu metode rudimentare de economisire și organizare de bugete și aici amintesc doar câteva: bani în plicuri pentru anumite cheltuieli, fără bugete de economii, o relație defectuoasă cu banii și o organizare precară pentru situații de urgență sau neprevăzute. Lista poate continua, însă aspectul important pe care l-am învățat este să îmi doresc permanent să învăț să corectez ceea ce e mai puțin bun și să dezvolt ceea ce este de ajutor.

Relația pe care o avem noi cu banii este parte din moștenirea cu care vor pleca copiii noștri de acasă. 

ADEVĂRAT. Noi punem piatra de temelie a modului în care copiii noștri vor relaționa cu banii. Noi le stârnim interesul față de bani și tot noi îi învățăm cum pot avea o viață sănătoasă financiar. Acest lucru este posibil doar atunci când noi suntem educați financiar și doar atunci când știm ce să oferim și în ce etapă a vieții copilului nostru, în așa fel încât moștenirea lăsată să fie înțeleasă, acceptată și îmbrățișată. Acum, privind în urmă, îmi rămâne doar să îmi doresc ca generațiile copiilor noștri să își cunoască valoarea, să pună preț pe aceasta și să învețe cum să aibă o relație sănătoasă cu banii lor.

Programul de Mindfulness financiar ne poate ajuta să ne îmbunătățim relația cu banii și să fim mai conștienți de modul în care circulă aceștia în viața noastră.

ADEVĂRAT. Am parcurs întregul curs de Mindfulness financiar și vă pot spune că am învățat foarte multe lucruri noi. Am învățat cum să mă uit la bani zâmbind, ce este nevoie să fac pentru o stare de bine și pentru o planificare financiară sănătoasă. Am recomandat tuturor cunoscuților programul și, fără exagerare, de la fiecare dintre ei am primit un feedback pozitiv și dătător de încredere. Banii sunt parte permanentă a vieții noastre și dacă relația cu ei nu este una conștientă, asumată și înțeleasă, atunci aceștia vor pleca din relație și, rămânând fără ei, cu siguranță că viața noastră o să fie un tumult de negativitate. Vă recomand cu sinceritate programul de Mindfulness financiar, ca să descoperiți cum puteți avea parte de o relație sinceră și asumată cu banii voștri.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0