Skip to content

La acest început de an, Asociația Americană de Psihologie (APA) și-a desemnat o nouă președintă. Numele ei este Cynthia de las Fuentes, o profesionistă desăvârșită, activă în domeniul psihologiei încă din anul 1993, la început în mediul public, pentru ca din 2007 să funcționeze exclusiv în mediul privat. Cynthia de las Fuentes s-a concentrat foarte mult, în activitatea practică, asupra cazurilor de discriminare rasială sau sexuală, pe combaterea fenomenului de bullying și pe consilierea imigranților.

În timpul facultății, Cynthia de las Fuentes a primit din partea Congresului Statelor Unite o bursă de studiu în cadrul Institutului de Cercetare și Educație pentru Femei și o alta din partea Biroului de Programe pentru Femei al APA. În anul 1994, a devenit doctorand în psihologia consilierii la Universitatea Texas din Austin, iar în perioada 1993-2007, a fost profesor de psihologie la Universitatea Our Lady of the Lake, un program de doctorat acreditat de APA. De-a lungul celor 14 ani de activitate în cadrul Universității, a deținut pe rând diverse funcții de conducere, inclusiv pe cea de director de formare.

Cynthia de las Fuentes, doctor în științe, este vocea clară și plină de pasiune, de care psihologia și umanitatea au nevoie în acest moment

Activitatea pro bono a Cynthiei este, de asemenea, un alt aspect extrem de important care-i caracterizează traseul profesional. Aici ne referim la formarea psihologilor bilingvi pentru comunitatea de imigranți latini, dar și la organizarea de ateliere de gestionare a stresului pentru avocații specializați în imigrație și pentru personalul de suport al acestora.

Cynthia de las Fuentes, noua președintă a Asociației Americane de Psihologie, a publicat zeci de studii și lucrări de cercetare, pe diverse teme, printre care putem aminti: etica în psihologie, psihologia feministă și psihologiile multiculturale și latine. Este activă în cadrul conducerii APA, unde, printre altele, a fost președintă a Societății pentru Psihologia Femeilor, a fost membră în Consiliul Afacerilor Educaționale, a fost președintă a Comitetului de femei active în domeniul psihologiei, a făcut parte din Consiliul reprezentanților APA, reprezentând Divizia 45 (Societatea pentru studiul psihologic al culturii, etnicității și rasei), a fost președintă a echipei de conducere a Consiliului și a fost membră a Consiliului pentru politici și planificare. Este membră fondatoare a Asociației Naționale Psihologice Latine și a fost aleasă membră și secretară a Consiliului de administrație al Asociației Psihologilor din Texas.

„Psihologia atinge fiecare aspect al vieții societăților și culturilor în care trăim. Este nevoie de noi în fiecare casă, la fiecare masă: de la industrie la relații internaționale, de la sala de clasă până în sala de operație, de la asistență medicală la cadrele guvernamentale, de la cercetare până la industria de divertisment. Nu mă pot gândi la un domeniu în care să nu fie nevoie de noi, dar cea mai mare nevoie este în acele domenii interesate să aducă sănătate și fericire în viața omului simplu“, a declarat Cynthia de las Fuentes.

În urmă cu puțin timp, pe site-ul Asociației Americane de Psihologie, a fost publicat un interviu, la care Cynthia a răspuns cu sinceritate, fără a ocoli întrebările cu caracter personal.

Cine este Cynthia de las Fuentes? 8 întrebări și 8 răspunsuri

Care este cea mai prețioasă amintire a dvs.?

Momentele în care mi-am adus acasă fiicele adoptate. Cea mare avea nouă ani, iar după patru ani, a venit și sora ei, care avea doar zece luni, atunci când a intrat în familia noastră. Acum au 34 și, respectiv, 21 de ani, sunt femei absolut extraordinare, iar eu sunt o mamă mândră și extrem de fericită.

De ce ați ales psihologia?

Bunicul matern m-a inspirat. Deși avea doar trei clase, era pasionat de psihologie și obișnuia să-mi povestească foarte multe despre acest domeniu. În liceu, am urmat un curs de psihologie care m-a convins că aceasta va fi meseria care mă va ajuta să-mi satisfac curiozitățile intelectuale și, în același timp, să-mi ajut semenii, așa cum mi-am dorit dintotdeauna.

Ce așteptări a avut familia de la dumneavoastră atunci când erați doar o copilă?

Cât de mult spațiu am?! Ca fiică mai mare, într-o familie mexicano-americană, toată lumea se aștepta ca eu să fiu mereu supusă și serviabilă, să nu pun niciodată la îndoială autoritatea celor mai în vârstă sau a profesorilor mei, să fiu mereu bine aranjată, să fiu o studentă eminentă, să obțin cel puțin o diplomă de licență și să devin soție și mamă. Am bifat studii superioare și maternitate!

℗PUBLICITATE



Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ați depășit?

Vorbitul în public. Până acum, am reușit să nu mai amețesc de la emoții și să nu mă mai hiperventilez, însă am în continuare trac. Lucrez la asta și sunt convinsă că anul acesta o să mai parcurg o serie de pași spre „vindecarea“ mea.

Ce faceți în timpul liber?

Petrec timp cu familia și cu prietenii, gătesc și citesc. În medie, reușesc să citesc aproximativ trei cărți pe lună. În plus, am o plăcere vinovată, pe care mi-am descoperit-o în perioada pandemiei și care văd că încă rezistă: vizionarea dramelor coreene. Vă recomand să începeți cu The Extraordinary Attorney Woo.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit?

„Concentrează-te pe respirație“, mi-a spus la un moment dat un antrenor de dicție, sfat care, de-a lungul timpului, mi-a folosit foarte mult. Și ar mai fi unul: „Ai grijă de dinții tăi“, mi-au spus toți bătrânii din familia mea.

Cine este liderul pe care-l admirați cu adevărat?

Dr. Melba J. T. Vasquez, președinta APA încă din 2011. A fost prima președintă latină a Asociaței Americane de Psihologie, a fost mentorul și profesorul meu de disertație. Și-a pus amprenta asupra carierei mele și am devenit prietene foarte apropiate.

Ce anume stârnește speranță în inima dumneavoastră?

Atunci când recunoaștem suferința și dorim să o alinăm, experimentăm una dintre superputerile umanității: compasiunea. Practicarea compasiunii ne îmbunătățește viața, alimentează schimbările pozitive în societate și îi sprijină pe cei mai vulnerabili dintre noi. Capacitatea noastră de a experimenta și de a acționa prin compasiune în slujba celorlalți și a planetei îmi dă mereu speranță.


Citește și:

 

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0