Skip to content

Cel mai potrivit moment pentru a reflecta la ce-ai făcut și n-ai făcut peste an este în momentele tale de liniște, când ai o stare de atenție relaxată. În caz că te întrebi cum să intri într-o astfel de stare, iată soluția pe care o practic eu… Dincolo de ceaiul fierbinte cu aromă de mere și scorțișoară și de pătura aferentă lunii decembrie, mai am nevoie de un ingredient: o carte bună.

Un lucru interesant pe care l-am observat în timp este că, după ce parcurg câteva pagini, mă cuprinde o stare de bine. Parcă îmi simt gândurile și trăirile mai pozitive, mai relaxate și mai ușoare. În plus, știu din concluziile multor cercetări că lectura este benefică deopotrivă pentru memorie, atenție, concentrare, dar și pentru reducerea depresiei și a efectelor negative ale stresului. Atunci când citim, se produc câteva transformări în lumea noastră interioară, ce duc la metamorfoza întregii ființe. Iată câteva dintre acestea:

  1. Cititul reduce anxietatea, îndepărtează ruminațiile, estompează (măcar temporar) grijile cotidiene și dizolvă stresul. Explicația este că o carte bună te fură și te duce în lumea ei, făcându-te să uiți de lumea ta.
  2. Cititul îmbunătățește nivelul de inteligență cognitivă și, mai ales, viteza de a face corelații între gânduri, atitudini, evenimente, fapte. Oare, nu e aceasta una dintre calitățile pe care societatea (și jobul) le apreciază așa de mult la oameni?
  3. Cititul regulat ne face nu doar mai inteligenți, ci și mai rezilienți – în timp și spațiu. Așa cum sportul e vital pentru sistemul cardiovascular, cititul e cel mai bun antrenament pentru creier.
  4. Cititul e o piatră de temelie pentru construirea stimei de sine. Potrivit cercetărilor, oamenii care citesc se simt mai inteligenți și se consideră mai valoroși.
  5. Cititul sporește imaginația și creativitatea. Atunci când ne lăsăm purtați de povestea unei cărți, avem acces la resursele noastre interioare adormite sau rătăcite în cufărul memoriei.
  6. Cititul este un fascinant mijloc de identificare a strategiilor pentru rezolvarea de probleme. Nu, nu înseamnă întotdeauna că o carte îți va sugera soluții concrete la dificultățile specifice din viața ta. Ci că te va face încrezător în propriile forțe și îți va schimba atitudinea față de necazuri.
  7. Cititul favorizează cultivarea inteligenței relaționale. Pentru că… ce altceva este cititul, dacă nu un dialog între mintea ta și mintea autorului, între sufletul tău și sufletul autorului?
  8. Cititul generează cele mai inocente tabieturi. Dezvoltarea unei rutine de lectură e un semnal pentru organism că a venit momentul să-și încetinească motoarele. Cititul cărților tipărite este mult mai benefic în acest caz decât lectura unor volume virtuale – care, din cauza suportului electronic, pot suprasolicita și agita creierul.
  9. Bonus după bilanț: Cititul este cel mai bun somnifer natural, indiferent de vârstă, sex, situație financiară și nivel intelectual. Și e singurul care nu are efecte secundare negative. În plus, una e să adormi după ce te-a isterizat partenerul, soacra sau muzica vecinilor, alta e calitatea somnului după ce te-a sensibilizat o carte.

Acum, că am văzut de ce mintea funcționează mai bine după porția ei zilnică de lectură, mai rămâne să vă spun care sunt cărțile pe care le-am selectat pentru această lună de bilanț. Și pentru că este o perioadă cu multe activități, evenimente și sarcini administrative, am ales trei cărți nu foarte voluminoase, dar cu un conținut profund și generos.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Prima propunere din această lună pentru Clubul de carte al lui Gáspár este Spațiul dintre noi, cea mai recentă carte scrisă de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Nu știu dacă am întâlnit vreodată doi oameni mai conectați decât cei doi psihologi (care formează un cuplu și în viața reală). După vizita lor de acum câțiva ani în România, au ajuns să reprezinte un model pentru mine. Această carte este un ghid menit să ne pună mintea și inima la treabă. Fiindcă au scris-o într-un stil amuzant, pragmatic și prietenos, după fiecare capitol îți vine să zici: „Hai, că nu-i chiar așa de greu!“ Cartea asta e tocmai potrivită pentru un bilanț în cuplu! Mi-ar plăcea mult să știu cum vi s-a părut vouă, dar până atunci vă las cu un citat din carte: „Dumnezeu a ales din această lume o ființă și v‐a dat menirea s‐o iubiți, s‐o ajutați să se vindece și s‐o sprijiniți în evoluția ei. Partenerul vostru tânjește să simtă că sunteți acea persoană care îi ține partea, atunci când toți ceilalți se dau deoparte.“

℗PUBLICITATE



A doua propunere este o carte mai mult decât potrivită lunii în care cu toții, parcă, încercăm să fim mai umani și mai generoși. Psihologia iertării este unul dintre volumele semnate de Harriet Lerner (una dintre sursele de inspirație ale lui Brené Brown). Volumul acesta îți schimbă perspectiva asupra cuvântului „iertare“. Sunt puține cărți în psihologie despre ce înseamnă la modul cel mai concret să-ți exprimi scuzele. Iar acest volum te va ghida spre o lecție importantă: cum să repari daunele relaționale. Iată ce ne spune autoarea: „Curajul de a cere iertare, precum și înțelepciunea și claritatea de a face asta cu chibzuială și pricepere se află chiar la baza relațiilor de leadership, de cuplu, de parenting și de prietenie; în plus, fundamentează și integritatea personală, precum și ceea ce noi numim «iubire». Este greu de imaginat că există ceva mai important de-atât.“

Intimitate și alte povestiri, de Hanif Kureishi, este cea de-a treia recomandare pentru lectură. Pe autorul de origine britanico-pakistaneză l-am descoperit grație Aurorei Liiceanu. Am citit un pasaj din scrierile lui și mi-a cucerit mintea fără să-mi dau seama. Apoi, așa cum se întâmplă cu toți autorii care-mi plac, am căutat să văd tot ce-a scris și să ascult cât mai multe interviuri cu el pe YouTube. Iar pentru clubul nostru de lectură am ales această carte de beletristică, despre care cronicile scriu că este cea mai bună dintre scrierile sale. Volumul prezintă zbuciumul psihologic al bărbatului aflat pe punctul de a face schimbări în dinamica intimității: „În fața ei mi-e rușine. Dar adevărul e că n-o pot distra sau stârni. Și totuși, dintre toți oamenii posibili din lume, ne-am ales unul pe altul. Pentru ce? Pentru o sarcină serioasă și dificilă: să ne frustrăm și să ne pedepsim unul pe altul. Dar de ce?“

Iar după ce ți-ai făcut bilanțul anual (eventual, și bilanțul de cuplu), împărtășește bucuria lecturii cu noi toți, arătând că ești parte din comunitatea noastră online. Te invit să folosești, în postările din social media, #IubimAceeașiCarte. Nu uita să te imortalizezi împreună cu cartea preferată, indiferent în ce lună a fost recomandată. Cele mai relevante poze publicate online de cititori vor fi aduse în Pagina de Psihologie. Fiindcă vrem să le arătăm tuturor că românii sunt iubitori de carte.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0