Skip to content

Iubirea face parte din noi, suntem plămădiți din dragoste și tânjim după ea pe tot parcursul vieții. Ne amăgim, când ne spunem că nu avem nevoie de cineva în viața noastră, că suntem autosuficienți pentru a traversa viața tumultoasă pe care o avem. Însă, dacă ne-am privi cu sinceritate, am admite că totul se concentrează și gravitează în jurul iubirii. Perioada izolării a fost una dintre cele mai greu încercate timpuri, mai ales pentru cei care au experimentat singurătatea, la propriu. Pentru că știm că, oricât de mult am face uz de aplicațiile sociale și de apelurile video, acestea nu vor putea înlocui nicicând prezența fizică a unei persoane, atingerea și căldura umană.

Însă pandemia a făcut ca oameni ce aparțin unor culturi ce nu acceptă concubinajul să-i determine pe alți oameni să se căsătorească înainte de a se izola, pe când cei singuri au căutat să-și găsească jumătatea pe aplicațiile de dating. Fie că vorbim de cluburi care își desfășoară activitatea în mediul online (prin organizarea de seri distractive, în care utilizatorii dansează folosind diverse aplicații video, prin intermediul cărora se pot vedea, înainte de a intra să discute în privat), fie că e vorba de nopți petrecute în jocuri virtuale, oamenii încearcă prin orice modalitate să cunoască alți semeni – în condițiile date.

Cum a schimbat pandemia întâlnirile oamenilor?

Așa cum bine știm, întâlnirile online făceau parte din viețile oamenilor dinainte să apară pandemia. Iar asta nu o spunem pur și simplu, ci în baza studiului realizat de către sociologii Universităților Stanford și New Mexico în anul 2019, ce relevă faptul că perechile de îndrăgostiți ajungeau să se cunoască mai degrabă în mediul cibernetic, decât prin intermediul cunoștințelor comune. Totodată, aceste aplicații au ajuns să fie populare și în țări precum Egipt și Bangladesh. Însă particularitatea acestor tipuri de întâlniri era aceea de a ne întâlni online și a ne cunoaște apoi în offline, în realitate – lucru care nu a mai putut fi realizat.

Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetări de piață App Annie, numărul de utilizatori ai primilor cinci jucători de pe piață în acest domeniu a rămas constant în anul curent. Mai mult de atât, distanțarea fizică a determinat la rândul său un număr mai mare de mesaje transmise zilnic de utilizatori prin aplicațiile Tinder, OkCupid, Match, Plenty of Fish, Hinge și Match.com. Mai precis, numărul acestora a crescut cu 27% în luna aprilie, comparativ cu ultima săptămână a lunii februarie a anului curent. Totodată, durata medie a conversațiilor a crescut cu 25% pe Tinder. Inclusiv interesul pentru sex a suportat o schimbare, în ideea că – după cum admite și psihologul Merav Gur vorbind despre pacienții săi din generația „Mileniali“ – aventurile de-o noapte deveniseră o presiune pentru ei. Astfel, potrivit dr. Gur, viața emoțională le-a fost îmbunătățită în aceste două luni.

Izolarea și distanțarea socială i-a făcut pe oameni să poarte mai multe conversații intime

În egală măsură, oamenii s-au arătat mult mai interesați de cei cu care se „întâlneau“, întrucât nu aveau o altă opțiune. Drept urmare, și-au dat tot interesul în a se cunoaște mai bine, iar conversațiile au devenit mai captivante și mai pline de sens. Potrivit unui sondaj de opinie realizat în luna aprilie, dacă înainte de autoizolare doar 6% dintre persoanele singure din America foloseau opțiunea video pentru a se cunoaște, în prezent utilizatorii au devenit mult mai dezinvolți și în privința acestei variante. Experiența aplicației Bumble arată că, între a treia și a patra săptămână a lunii martie, apelurile video au avut o creștere de 84%, opțiunea video devenind valabilă începând de luna trecută și în cazul aplicațiilor Hinge, Match și League.

De asemenea, utilizatorii unor astfel de aplicații au observat o schimbare de comportament a posibililor parteneri, aceștia fiind mai deschiși să întrețină conversații autentice și să opteze pentru video apeluri (concluzii ce reies și din studiul realizat în martie la Institutul Kinsey). Astfel că – deși multe țări au început ușor-ușor să revină la o pseudonormalitate, prin redeschiderea parcurilor și a restaurantelor – teama de a întâlni un posibil partener este destul de crescută. Drept urmare, opțiunea persoanelor în materie de dating rămâne în continuare varianta online, după cum arată un sondaj realizat în luna martie de către OkCupid. Apropierea fizică este încă interzisă, însă tocmai dorința de a micșora spațiul dintre ei face ca oamenii să fie mult mai deschiși vizavi de relații înfiripate prin intermediul acestor tipuri de aplicații.

Desigur, merită precizat că și curiozitatea poate juca un rol decisiv în astfel de momente. În majoritatea cazurilor, avem tendința de a posta într-un profil cea mai bună fotografie pe care o avem, chiar dacă realitatea e cu totul alta. Nu de puține ori, relațiile au încetat din evoluție în momentul în care partenerii s-au întâlnit față în față, deoarece și-au dat seama că celălalt voia să pară altfel decât era de fapt – atât fizic, cât și comportamental.

℗PUBLICITATE



În altă ordine de idei, este necesar să menționăm că există culturi și civilizații care nu sunt de acord cu astfel de întâlniri. Saeda Bani (reprezenta ONG-ului BRAC din Bangladesh) susține că bărbații din mediile sărace le interzic fetelor tinere din familia lor să cheltuiască bani pe apelurile telefonice, respectiv să vorbească cu bărbați necunoscuți.

Cum va arăta dating-ul în viitor?

Iubirea are căile încâlcite. Însă oricât de obstrucționate ar fi, ea își face loc, dacă mediul este unul propice. Cele mai multe relații sunt formate în acest mod și, probabil, acesta va fi viitorul în materie de dating. Viața își urmează cursul și dincolo de pandemie, iar în calitate de celibatari putem începe să cunoaștem persoane cu care ne-am putea potrivi și forma un cuplu. Însă, în tot acest proces, este indicat să apelăm la sinceritatea noastră, punând pe primul plan propria persoană, precum și dorințele, respectiv așteptările pe care le avem de la o posibilă relație.

Toate acestea ar fi sănătos să fie discutate cu cel cu care dorim să întemeiem un cuplu, pentru a vedea dacă scopurile noastre sunt congruente și a nu prelungi la nesfârșit tatonarea. Suntem cu toții diferiți și plecăm de la premisa că nimeni nu este perfect. Dar, în toată această imperfecțiune, putem reuși să ne pliem pe cerințele și dorințele celuilalt, dacă ne folosim de comunicare (atât verbală, cât și nonverbală), prin intermediul căreia îi putem transmite celuilalt mesajele propice.

Încrederea, iarăși, joacă un rol important. Și, așa cum noi ne-am putut găsi pereche în mediul virtual, după închegarea relației unul dintre parteneri ar putea continua să caute relații pasagere prin aceeași metodă.

Relațiile încheiate ne dor

Legăturile dintre oameni sunt invizibile, însă extrem de pregnante. Ele ne pot răni, însă în egală măsură sunt indispensabile. Cheia succesului o reprezintă felul în care reușim să le gestionăm, dar și modalitatea prin care ajungem să le conferim longevitate.

Însă există și un revers al medaliei: fragilitatea relațiilor, mai exact dezamăgirile și despărțirile (inerente pe parcursul firesc al oricărei persoane). Așa cum precizează autorul și psihologul Guy Winch într-unul dintre cele mai apreciate discursuri TED, „revenirea după o despărțire nu este o călătorie lipsită de greutăți, ci o luptă în care avem nevoie și de rațiune“, întrucât nicio explicație ce însoțește o despărțire nu diluează de tot durerea. Tot Winch susține și că, în absența unei destrămări definitive a legăturii, se permite perpetuarea speranței, care creează la rândul său mult mai multă suferință. De asemenea, el ne îndeamnă ca, în cazul despărțirii, să nu idolatrizăm gesturile sau amintirile persoanei cu care am format un cuplu, ci să facem o listă cu toate lucrurile care ne-au deranjat de-a lungul timpului, pe care să o păstrăm în telefon.

Separarea are tentacule multiple și cu efecte adverse ascuțite asupra psihicului nostru. În tot acest dans al iubirii-despărțirii, merită să ne repetăm continuu ceea ce susțin specialiștii în psihologia relațiilor, și anume că „de calitatea relațiilor noastre depind calitatea, dar și durata vieții noastre“.

În definitiv, iubirea este ingredientul minim necesar în tot acest parcurs al existenței noastre.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0