Skip to content

„Ce este în neregulă cu mine? De ce mă simt atât de rar atras(ă) de cineva? Și cum pot găsi pe cineva dacă mă atrage o singură persoană o dată la câțiva ani?“

Te-au bântuit vreodată asemenea întrebări? Dacă da, sunt șanse mari să îți găsești răspunsurile în demisexualitatea ca orientare sexuală. Termenul este relativ nou, având în vedere că a apărut pentru prima oară în anul 2008 pe site-ul The Asexual Visibility and Education Network (AVEN), dar popularitatea lui a crescut pe măsură ce tot mai multe persoane s-au identificat cu această orientare.

Heterosexualitate, homosexualitate, bisexualitate, asexualitate… sunt termeni care definesc orientări sexuale cu a căror semnificație sunt șanse mai mari să fim familiarizați. Demisexualitate, însă, este un cuvânt mai degrabă misterios pe care nu îl găsești dacă îl cauți în DEX. Cele mai multe persoane demisexuale nu au idee că sunt demisexuale, nu își înțeleg prea bine reacțiile personale, se confruntă cu mari dificultăți în a-și găsi parteneri de cuplu, sunt acuzate că au „standarde prea înalte“, se simt diferite față de ceilalți oameni sau chiar sunt dominate de credința „Sunt defect(ă), nu am nicio șansă de a avea o relație!“ 

În realitate, nu este nimic în neregulă cu aceste persoane, deși conflictele lor sunt reale. Problema este că particularitatea funcționării lor pe zona atracției romantice și sexuale cere o schimbare de perspectivă și de repere, laolaltă cu o mai bună autocunoaștere. Din fericire, parte din soluție este simplul contact cu informațiile lipsă.

De ce un nou termen cu privire la orientarea sexuală?

Ce este, așadar, specific pentru demisexualitate astfel încât a fost nevoie să se definească o nouă nișă de orientare sexuală? Caracteristic persoanelor demisexuale (femei și bărbați, deopotrivă) este că acestea pot simți atracție sexuală față de o altă persoană numai după ce au format o legătură emoțională cu aceasta. Motiv pentru care cineva chiar spunea că „demisexual“ este doar un substitut inutil pentru termenul „uman“

Demisexualitatea nu vizează comportamentul sexual și nici dorința de a face sex, ci indică o formă condiționată a activării atracției sexuale. În practica relațiilor, demisexualii simt atracție numai față de persoanele pe care le cunosc bine și cu care simt o conectare profundă. Din perspectiva teoriei relațiilor, aceste aspecte ar putea fi indicii de inteligență relațională, având în vedere că accesul către iubirea matură este asigurat de prezența activă și combinată a ingredientelor intimitate și angajament. Numai că demisexualii nu apelează în practică la o înțelepciune cultivată, ci sunt condiționați prin propria fire să joace cartea „totul sau nimic“. Tot prin natura lor, le este aproape imposibil să își înșele partenerii sau să se simtă atrași simultan de mai multe persoane.

℗PUBLICITATE



Pentru că de multe ori ajung să fie atrași sexual de o persoană cu care inițial au dezvoltat o relație de prietenie, procesul de transformare a acelei relații într-una de cuplu le poate produce multă dificultate, confuzie și exasperare. Prietenia nu este elementul care activează de la sine atracția în cazul unei persoane demisexuale, ci este filtrul prin care se face selecția pentru potențialii parteneri. 

Conexiunea emoțională este prioritară celei sexuale

Noțiunea „dragoste la prima vedere“ pare abstractă și chiar absurdă pentru acest segment de populație. Un demisexual aflat în căutarea unei relații se va plânge că oricâte persoane noi întâlnește, nu găsește pe nimeni în care să vadă un posibil partener de cuplu, până ce, într-un final, se retrage într-un colț cu concluzia „Activitatea asta nu e pentru mine!“ Având în vedere că pentru demisexuali atracția se activează în prezența unor sentimente prealabile de tipul admirație, respect, încredere, apreciere, familiaritate, a căuta fețe sau corpuri fără semnificație emoțională sună a strategie fără șanse de succes. 

Ei au nevoie, în primul rând, să experimenteze atracția emoțională sau intelectuală pentru a putea dezvolta, în plan secundar, și atracție sexuală. În lipsa împlinirii acestei condiții necesare, demisexualii migrează pentru perioade de timp în zona asexualității, fără a alege neapărat să se abțină de la actul sexual în sine, ci cu senzația că au devenit „imuni“ la a se mai simți atrași de altcineva.

Este important să știm ce căutăm pentru a găsi ceea ce ne dorim

Sexualitatea nu este doar despre sex, ci este mult mai mult despre aspecte interioare delicate și, uneori, misterioase. Mulți demisexuali cresc percepându-se ca fiind diferiți sau chiar defecți în raport cu cei din jurul lor, ceea ce îi împiedică să dezvolte o relație de acceptare cu fațeta sexuală a propriului sine. Cum demisexualitatea este o orientare sexuală, nu o alegere, a avea deplină cunoștință despre felul în care ești programat să funcționezi te ajută să afli mai clar ce cauți… ca să poți găsi.

„Normalitatea“ înconjurătoare, construită de o societate în care se promovează sexul înaintea educației sexuale și se pune mare presiune pe oameni pentru a fi atrăgători, seducători și disponibili din punct de vedere sexual, a marginalizat o parte a populației în zona unei minorități. Eticheta demisexual a apărut cu scopul de a reuni persoanele cu această orientare într-o comunitate care să le confere un sentiment al apartenenței și o bază de siguranță pentru acceptarea de sine. În esență, minoritatea demisexualilor nu pare supusă riscului de persecuție care există la adresa altor minorități sexuale, dar nevoia de a ști că mai există și alți oameni cu experiențe asemănătoare, care pot înțelege și oferi suport emoțional, este comună. 

Anca Pavel este psiholog și psihoterapeut. A lăsat deoparte cariera de economist la 40 de ani și în ultimii 7 ani s-a dedicat psihoterapiei. Lucrează sub metafora „Sculptez cu unelte potrivite minți complexe“ pentru că noi toți, ca o piatră brută, putem fi sculptați prin diverse și complexe unelte terapeutice pentru a ne dezvălui frumusețea unică și autenticitatea. Pentru mai multe informații o găsiți pe ancapavel.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0