Oricând de mult ne-ar plăcea ceea ce facem, revenirea la muncă (după vacanța de vară) este asemănătoare procesului de (re)îndrăgostire. Pe cât de intensă, pe atât de provocatoare. Poate implica emoții de toate felurile și un sentiment acut de vulnerabilitate. Cei mai mulți dintre noi, în vârtejul trăirilor, avem nevoie să ne reamintim lucruri începând cu cele mai bazale: Ce vom mânca la muncă? La ce oră este indicat să ne culcăm (pentru a dormi suficient)? Cât de lungă sau de scurtă va fi meditația de dimineață? Cât de mult sport reușim să facem? Ce alte priorități sunt pe lângă job?
Temerile și preocupările angajaților, imediat după vacanță
Un sondaj Zapier/Harris, realizat în 2020, arată că 87% dintre angajați au diferite temeri și preocupări atunci când vine vorba despre revenirea la muncă:
- Restabilirea rutinei este o preocupare pentru 37% dintre oameni.
- Reluarea sarcinilor este o preocupare pentru 31% dintre oameni.
- Starea de copleșire este o realitate pentru 27% dintre oameni.
- Deprimarea post-vacanță este o realitate pentru 27% dintre oameni.
- Revenirea la nenumăratele emailuri sau mesaje este o preocupare pentru 26% dintre oameni.
Patru strategii care pot fi de mare ajutor
Planificarea activităților și spargerea metaforică a sarcinilor mari în altele mai mici este o regulă uzitată adesea în programele de psihologie sau starea organizațională de bine. Dar, există situații în care vechea strategie nu mai este suficientă și ne prind bine noi idei sau sugestii.
- Ședința cu sinele profesional
În prima săptămână, după vacanță, cea mai importantă ședință este ședința cu noi înșine. Avem nevoie de reconectarea cu sinele profesional, pentru a lucra la lista de priorități și a identifica care sunt activitățile sau sarcinile care ne ocupă cel mai mult spațiu mental. Este util să distingem între lucrurile importante și cele urgente. Să începem cu activitatea care ne împovărează cel mai tare și să ne reamintim principiul lui Pareto (80% rezultat, 20% efort). De altfel, ședințele cu noi înșine merită să se afle în calendarul fiecărei săptămâni.
- Relaționarea cu colegii
În ceea ce privește interacțiunea cu colegii, sunt două întrebări esențiale: Ce s-a întâmplat în lipsa mea? Cum a fost vacanța? Să aflăm răspunsul la prima întrebare ne ajută să ne reconectăm la fluxul de activități. Iar a doua întrebare ne ajută să reluăm conexiunea umană cu colegii și să retrăim ceva din efervescența vacanței.
- Timpul pentru deconectarea de la muncă
Indiferent de cât de aglomerate sunt aceste prime zile (post-vacanță), este important să avem notate în agendă momente de pauză, relaxare și deconectare. Avem studii care ne arată că aceste momente sunt corelate în mod direct cu productivitatea.
- Mindset pentru succes
Și nu în ultimul rând, poate fi de ajutor să ne angajăm unei mentalități pentru succes. Să vizualizăm care ne sunt intențiile profesionale și să definim ce ar reprezenta succesul dintr-o perspectivă personală, reprezintă baza acestui mindset.
Revenirea la muncă după o perioadă de vacanță poate fi un moment de tranziție dificil pentru mulți oameni. Este normal să simțiți o anumită rezistență sau dorința de a rămâne în starea de vacanță, chiar și atunci când știm că iubim ceea ce facem și că nu mergem la muncă cu sila. În același timp, trecerea de la vacanță la job este un proces psihologic care poate necesita ceva angajament și creativitate din partea noastră.
Citește și: