Skip to content

Thronton Wilder spunea: „Sfatul meu pentru voi este să nu vă întrebați de ce înghețata nu e mai albă, ci pur și simplu să vă bucurați de ea cât timp este în farfurie“.

Mărturisesc că, surprinzător sau nu, cei mai buni mentori pentru modul în care merită să valorificăm fiecare moment al zilei mi-au fost pacienții oncologici. Încă din primele ședințe, încercăm să stabilim obiective atât pentru scăderea nivelului emoțiilor negative disfuncționale sau nesănătoase, cât și pentru creșterea nivelului emoțiilor pozitive. E asemeni momentului în care nu se decide doar administrarea unei substanțe active pentru o problemă de sănătate fizică, ci se are în vedere și hidratarea, susținerea și menținerea unei calități a vieții bune din punct de vedere fizic. Din punct de vedere emoțional, ne dorim atât adaptarea psihologică, cât și optimizarea, dezvoltarea personală și creșterea rezilienței psihice pe termen lung.

Fericirea conjugată la trecut, prezent și viitor

În acest articol voi face referire la modalități simple care pot avea efect asupra stării de bine pentru fiecare dintre noi, deoarece rareori trăim în prezent și îl savurăm cu adevărat. Ne amânăm fericirea, convingându-ne că mâine va fi o zi mai bună decât astăzi pentru a o trăi pe deplin. Mulți oameni înțeleg cu adevărat ce înseamnă să te bucuri de viață doar după ce au trecut printr-o situație neplăcută sau dureroasă.

Faptul că alegem să ne bucurăm de viață are o componentă trecută, prezentă și viitoare. Savurăm trecutul, amintindu-ne de zilele bune – o anumită călătorie, o reușită, un eveniment fericit. Savurăm prezentul, trăind cu toată forța, fiind conștient și eliberând aceste momente prezente, indiferent că luăm prânzul cu un prieten tare drag, că ne-am adâncit în lectura unei cărți, că ascultăm o melodie sau că încercăm să finalizăm un proiect. În final, savurăm viitorul, anticipând, visând la evenimente pozitive ce urmează să aibă loc. Literatura de specialitate definește termenul de „savurare“ ca fiind orice gând sau comportament capabil să genereze, să intensifice și să prelungească bucuria. Când ne oprim să „mirosim trandafirii“ în loc să „ne vedem de drum“, savurăm momentul.

A ne baza pe experiențele de zi cu zi

Poate reprezenta prima provocare atunci când vine vorba de a folosi strategia prin care ne bucurăm de viață. Începând de mâine, putem trece în revistă activitățile și obiceiurile noastre zilnice. Observăm și savurăm plăcerile zilei sau ne grăbim să trecem prin ele rapid? Dacă este valabilă ultima variantă, atunci putem încerca să observăm acele plăceri atunci când apar și să ne bucurăm de ceea ce gustăm la micul-dejun, să simțim aroma, gustul și nu doar să consumăm pur și simplu.

℗PUBLICITATE



A ne purta în lumea amintirilor plăcute

Abilitatea de a ne angaja în amintiri plăcute poate să producă plăcere și alinare în momentele în care avem mai multă nevoie de aceste trăriri. Cunosc pe cineva care poate să evoce mental imaginea sa pe bicicletă, atunci când se simte stresat, cu moralul la pământ sau plictisit. Amintirile pozitive contribuie la intensificarea stării de bine în mai multe modalități. Faptul că ne concentrăm pe aspectele pozitive ale experiențelor trecute ne poate ajuta să atingem, fără eforturi, idealuri sau vise și să ne reîmprospătăm identitatea. Această retrăire a experiențelor în moduri pozitive aduce respect față de sine, ne facilitează o stare de confort și putem avea un moment de respiro de la clipele dificile și dureroase.

A folosi aparatul foto

O idee inovatoare este să folosim aparatul foto sau camera foto a telefonului ca pe un instrument pentru a ne bucura de viață. Având rolul de fotograf, uneori putem fi distrași de deliciile momentului prezent, dar dacă ne uităm cu adevărat la lucruri și observăm ce este frumos și are semnificație ne poate face să fim mai atenți și să ne bucurăm și mai mult de anumite experiențe.

În concluzie, parafrazându-l pe filosoful francez Jean-Paul Sartre, „nu contează atât de mult ce face viața din noi, contează mai mult ce facem noi cu ceea ce a făcut ea din noi“, merită să savurăm fiecare moment al zilei, să ne amintim de momentele pe care le prețuim, deoarece ne pot fi un bagaj emoțional de folos și în momente mai dificile. Pacienții oncologici care se dezvoltă posttraumatic în urma unui diagnostic și a unui tratament rămân cei mai buni profesori în acest sens din punctul meu de vedere.

Referințe selective:

  • Lyubomirsky, S. (2008). The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want, Penguin.
  • West, K. (2014). The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want. Journal of College Orientation, Transition, and Retention, 22(1).
  • Tu, P. C., Yeh, D. C., & Hsieh, H. C. (2020). Positive psychological changes after breast cancer diagnosis and treatment: The role of trait resilience and coping styles. Journal of Psychosocial Oncology, 38(2), 156-170.
  • Menger, F., Mohammed Halim, N. A., Rimmer, B., & Sharp, L. (2021). Post-traumatic growth after cancer: a scoping review of qualitative research. Supportive Care in Cancer, 29(11), 7013-7027.

Citește și:

Florina Pop activează de peste 10 ani ca psiholog clinician principal la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță“. Are cursuri de formare în domeniul psihologiei clinice, psihoterapiei cognitiv-comportamentale și psiho-oncologiei. Pasionată de psiho-oncologie și dedicată în totalitate acestui domeniu, consideră că intervenția psihologică eficientă este îmbinarea dintre „știință și artă“. Crede cu tărie în faptul că „Stradivariusul“ practicii psiho-oncologului este propriul sine al psihologului. Grija pentru acest „instrument“ merită să fie una permanentă și crede că se încheie odată cu viața fiecăruia dintre noi.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0