Luna ianuarie este de regulă o perioadă liniștită și cu mai puține activități, comparativ cu forfota lui decembrie; dar induce uneori un tumult interior și multă anxietate. Iar asta, pentru că e perioada în care realizăm câte puncte am bifat din rezoluțiile de anul trecut, în raport cu câte ne-am dorit de fapt. Ne stresăm, când suntem sinceri cu noi înșine și ne străduim să stabilim alte obiective – mai realizabile. Avem tendința de a ne face planuri mărețe, fără să ne gândim că suntem, de cele mai multe ori, sleiți de puteri și nu prea știm pe unde s-o apucăm.
Vrem să fim mândri de propria persoană. Dar comparațiile cu ceilalți implică adesea o notă negativă, deoarece mintea e setată să subaprecieze lucrurile bune și pașii mici pe care i-am făcut și se concentrează pe realizările celorlalți. Desigur, acest lucru ar putea stârni o atitudine competitivă în noi, chiar dacă știm că, în cele mai multe cazuri, performanțele celorlalți nu sunt chiar ieșite din comun. Așa ajungem să ne plângem de milă, să ne subapreciem și să ne închidem în propria carapace, considerând că nu suntem capabili de ceea ce alții pot. Nu realizăm că, pentru o viață armonioasă, trebuie să fim bine cu noi înșine, cu universul din interiorul nostru. Am fi surprinși să aflăm că este nevoie doar de niște lucruri simple pentru a muta bolovanii din loc și că mici reglaje sunt uneori de ajuns pentru a aprinde scânteia necesară îndeplinirii unor visuri.
Pentru a face totul mai ușor, fără presiunea unei liste nesfârșite de rezoluții, am compilat câteva observații despre eforturi la îndemână și extrem de plăcute pe care le putem face, ca să dăm plusvaloare vieții și stării noastre de bine.
1. Căminul este cel în care ne dăm jos măștile sociale și ne arătăm așa cum suntem. Tocmai de aceea, putem începe prin a face ca locuința noastră să fie îmbietor mirositoare. Expertul olfactiv Rachel Herz (autoare a lucrării Scent of Desire) subliniază faptul că mirosul este asociat cu părțile creierului care procesează emoții și amintiri. Cercetările menționează că vanilia face oamenii mai relaxați, menta generează energie, iar lavanda alungă stresul.
2. Dacă tot suntem la capitolul cămin, cercetătorii ne mai îndeamnă și să decorăm casa cu amintiri de familie (de exemplu, fotografii de la nunta bunicilor etc). Dan Buettner (autor al volumului The Blue Zones) susține că, în culturile fericite din întreaga lume, oamenii se simt ca fiind parte dintr-un întreg perpetuu. Relația de cuplu este una ce se cultivă continuu, ea nu e statică, așa că specialiștii o aseamănă cu un organism viu.
3. Îngrijirea și existența plantelor de interior au un efect extraordinar asupra sănătății oamenilor. Dincolo de calitatea aerului, cercetările au mai relevat și faptul că cei ce îngrijesc plantele înregistrează tulburări mai mici ale sistemului nervos și au o tensiune arterială în parametrii normali.
4. Un lucru aparent banal, dar cu un impact major în dinamica conjugală, îl reprezintă momentul în care ne ducem la culcare odată cu partenerul, la o oră decentă. Un studiu apărut în The Journal of Sexual Medicine a relevat faptul că femeile care dormeau o oră în plus determinau creșterea probabilității de a face sex cu 14%.
5. Inclusiv plănuirea unei vacanțe ar trebui să fie pe lista noastră de rezoluții. Cercetările arată că femeile care își iau vacanță de cel puțin două ori pe an au un risc de atac de cord mai mic decât cele ce nu își iau acest răgaz. Iar aici menționăm și ideea de vacanță pentru o perioadă de câteva săptămâni.
6. Planificarea unui buget este unul dintre punctele cele mai importante, la început de an. Economisirea nu e niciodată ușoară, însă putem apela la aplicații precum „Mint“ sau „You Need A Budget“, ce ne pot evidenția cheltuielile.
7. A ne împărtăși unii altora obiectivele înseamnă o posibilitate mai mare de a le pune realmente în practică, dar și capacitatea de a face schimb de experiențe, potrivit Dr. Oz.
8. Donarea hainelor vechi sau a celor ce nu ne mai cuprind este un alt lucru pe care-l putem face. Dr. Kit Yarrow (de la Golden Gate University) susține că a păstra în garderobă haine cu câteva numere mai mici doar ca motivație nu ne ajută deloc, ba din contra. Aceasta ne recomandă să ne concentrăm pe sănătate și, după ce scăpăm de haine, să ne înscriem în niște clase de sport la un centru de fitness ori să ne alegem un traseu de drumeție cu prietenii.
9. Să purtăm haine în care ne simțim confortabil. Studiile arată că ceea ce alegem să purtăm în anumite contexte se reflectă în felul în care ne simțim și alegem să acționăm. Prof. dr. Hajo Adam (de la Rice University) denumește acest fenomen „cogniție înveșmântată“.
10. Să facem un singur lucru odată. Societatea ne îndeamnă să fim multitasking, să fim ubicui, să ne împărțim între foarte multe obiective zilnic, însă asta înseamnă o eficiență scăzută și mult stres. Pedram Shojai (expert mindfulness și autor al cărții The Art of Stopping Time) susține că, atunci când suntem concentrați fragmentat, devenim mult mai anxioși pe măsură ce apar alte elemente noi peste cele vechi, oricum incomplete sau nefinalizate. Soluția propusă de el este să ne alocăm timp pentru câte o activitate anume, pe rând.
11. A ne scrie nouă înșine poate părea un lucru straniu. De cele mai multe ori, suntem critici atunci când ne raportăm la propria persoană, însă reacționăm diferit când vorbim despre alții. Dr. Emma Seppälä (de la Centrul de Cercetare și Educare a Compasiunii și Altruismului din cadrul Stanford University) ne îndeamnă să ne canalizăm compasiunea către noi înșine.
12. Să ne îndulcim stresul cu bunătatea proprie. Cercetările au relevat faptul că, prin practicarea autocompasiunii, se încetinește ritmul cardiac și transpirația corpului, acestea fiind simptome pe care le manifestăm atunci când resimțim un nivel crescut de stres. Specialiștii ne recomandă să găsim timp pentru a ne concentra pe ceva care ne place la propria persoană.
13. A ne schimba rutina sportivă este un lucru aparent foarte dificil. Totuși, studiile arată că persoanele care și-au antrenat corpul în mai multe moduri au înregistrat o probabilitate mai mică de a avea telomere scurte (segmente ADN situate la capetele cromozomilor, ce se pierd pe măsură ce înaintăm în vârstă).
14. Nu suntem foarte obișnuiți să ne autocomplimentăm. Însă psihologul american Joy Harden Bradford susține că o discuție pozitivă cu sine ne va ajuta să vedem partea bună din tot ceea ce experimentăm, ba chiar ne poate îmbunătăți somnul.
15. Să citim mai multe cărți. Acest îndemn se regăsește, cu siguranță, pe listele multora. Însă pentru a fi siguri și riguroși cu această dorință, e bine să facem un bilanț al cărților citite – intrând în #ClubulDeCarteAlLuiGáspár, unde lună de lună găsim câte trei cărți recomandate de specialiști și astfel scăpăm de povara selectării cărților perfecte. În acest fel, nici nu vom mai ajunge să ne învinuim că am citit prea puțin.
16. Să mâncăm mai sănătos și mai diversificat este, la început de an, una dintre cele mai stringente dorințe ale majorității oamenilor. Putem începe prin a comanda cartea Mâncare, sănătate și fericire, de Oprah Winfrey și a găti câte o nouă rețetă – cel puțin o dată pe săptămână.
17. Să petrecem mai puțin timp lipiți de telefon, care a ajuns o extensie a mâinilor noastre și fără de care am ajuns să dezvoltăm adevărate anxietăți. Într-un sondaj realizat anterior, 83% dintre repondenți au spus că au renunțat să mai cuantifice timpul petrecut pe dispozitivele inteligente. Specialiștii ne recomandă să-l ocupăm cu alte activități, făcute în mediul offline – precum savurarea unei cafele cu prietenii sau plimbarea câinelui în aer liber (lucruri simple și la îndemână, care ne vor face să ne simțim mult mai bine decât ecranele gadget-urilor). Totodată, sănătos ar fi să ne monitorizăm prin diverse aplicații timpul petrecut în căutări virtuale, pentru a dobândi o imagine mai clară a acestor activități.
18. Și pentru că suntem mai tot timpul cu smartphone-urile în mână, înțelept și sănătos ar fi să ne dezinfectăm telefoanele săptămânal. În acest sens, dr. Charles Gerba (profesor de microbiologie la Arizona State University) susține că telefoanele dețin de zece ori mai multe bacterii decât majoritatea scaunelor de toaletă.
19. Să bem apă. Considerăm că suntem suficient de maturi și, chiar dacă uneori mai consumăm băuturi carbogazoase, credem că menținem o rată ridicată a nivelului apei în organism. Însă, adesea, ne luăm cu treaba și uităm să ne hidratăm, cu precădere atunci când noaptea vine la pachet cu mai puțin de 6 ore de somn. Este important să conștientizăm importanța hidratării în viața noastră, pentru o bună sănătate fizică și psihică.
20. Totodată, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem pe lista anuală de obiective este acela de a ne programa vizitele pe care vrem să le facem la doctor și la psiholog. Așa cum vrem să fim sănătoși fizic (și facem investigații la sânge, colonoscopie, mamografie etc.), tot așa trebuie să ne gândim și la sănătatea emoțională. Specialiștii subliniază faptul că relațiile pe care le croșetăm în viață determină ce stil de viață adoptăm. Iar pentru că găsirea unui terapeut poate fi un proces greoi, unii dintre noi amână acest moment până când deja este prea târziu. Așadar, aici veți găsi lista psihologilor de pe site-ul Pagina de Psihologie, la care puteți apela cu încredere și care, prin bunătate și empatie, vă pot ghida spre o viață împlinită.