Skip to content

Știm deja că mediul online ne influențează viața, de la comportamente și gânduri, până la dorințe și chiar valori. Dar e posibil ca influența virtualului să fie și de altă natură? Ți s-a întâmplă să te trezești dimineața cu o stare emoțională pozitivă, cu bucurie și chef de viață, dar imediat după ce pui mâna pe telefon și derulezi de câteva ori prin diferite aplicații de socializare, starea ta să se schimbe complet? Află că nu ești singurul! Acest fenomen se numește contaminare emoțională. 

Ni se întâmplă ca, în mediul offline, atunci când ne întâlnim cu o persoană care, să presupunem, simte tristețe sau frică ori neputință, să ne molipsim automat de emoțiile ei. Din păcate acest mecanism poate constitui o problemă, pentru că de cele mai multe ori nu ne dăm seama că emoțiile trăite nu sunt ale noastre, ci sunt „împrumutate“ de la altă persoană. Chiar și o parte a procesului terapeutic se concentrează pe a ajuta clientul să își separe propriile trăiri de cele ale persoanei cu care relaționează.  

Cum se produce contaminarea emoțională?

Conform psihologului dr. Elaine Hatfield, printre primii specialiști care au studiat contaminarea emoțională, există trei etape în acest proces în care sunt angrenați neuronii oglindă și capacitatea de empatie a fiecărei persoane.

1. Prima etapă este legată de oglindire – copierea mimicii, a gesturilor, a expresiilor faciale sau posturii corporale (totuși, studiile în mediul online ne spun că această etapă nu este obligatorie). 

2. Următoarea etapă este legată de feedback – mesajul primit după ce îți oglindești partenerul de discuție. Dacă te întâlnești cu o persoană bucuroasă, care zâmbește, și faci la fel, s-ar putea să simți și tu bucurie. 

3. A treia etapă este contaminarea – ajungi să simți ceea ce simte interlocutorul tău.

Experții privesc contaminarea emoțională ca având rădăcini în nevoia de conectare, ajutând persoanele să se simtă mai bine împreună sau mai în siguranță unele cu altele (chiar dacă vorbim de emoții pozitive sau negative) sau să se implice în comportamente prosociale. Dar prea des ne simțim „înghițiți“ de emoțiile negative ale altei persoane, chiar și în online. Acest aspect este foarte important, deoarece ne petrecem o mare parte din timp online, dar și din cauza faptului că multe postări vizează pierderi, situații negative, chiar lipsite de speranță.

Ce strategii de autoprotecție există?

Fii prezent în mod conștient 

Emoțiile negative pot fi „prinse“ chiar și fără să petreci mult timp cu o anumită postare. Contaminarea emoțională se produce automat și e nevoie să te întrebi ce anume din ceea ce simți este al tău sau al altei persoane? Practica mindfulness este o strategie cu multiple beneficii asupra sănătății noastre. 

Emoțiile nu apar din senin

Iar unul dintre activatori poate fi ceva ce ai văzut în feedul aplicației. Când anumite sentimente par să se manifeste din senin, aparent fără nici un motiv, sau te simți diferit față de cum te simțeai până atunci, este timpul să fii atent. Poți identifica cum a apărut o anumită emoție? Nu doar evaluările cognitive aduc emoții, ci și neuronii oglindă. Emoțiile apar cu un scop și un mesaj pe care este indicat să-l depistăm. 

℗PUBLICITATE



Identifică acele situații (sau postări) care te activează

Uneori evitarea este sănătoasă, iar expunerea este benefică doar în cazul în care te ajută să crești. Dar nu încerca să înduri. Fie eviți anumite platforme, anumite tipuri de postări, fie nu mai urmărești postările unor persoane sau anumite conținuturi. 

Conștientizarea propriilor răni sau părți activate nu este suficientă, pasul următor este îngrijirea lor, care poate presupune și alegerea de a nu te expune unor anumite situații. Maturitatea emoțională constă și în acceptarea propriilor răni sau limite și luarea unor decizii de autoîngrijire. Până la urmă, tu știi cel mai bine ce nevoi are propriul copil interior!

Devino un observator

Imaginează-ți că ești un antropolog sau un vizitator din altă lume – privește conținuturile ca pe surse de informație și nu forme de pericol. Odată ce ai învățat să fii mindful (conștient), va fi mult mai simplu să observi cu atenție lumea din interiorul și exteriorul tău. 

Securizează-te

Nu vei putea să te ferești constant de contaminarea emoțională, însă ceea ce poți face este să îți iei timp pentru gestionarea emoțiilor. Exercițiile de respirație abdominală, meditațiile somatice și cele de autocompasiune te vor ajuta să observi ce modificări s-au produs în psiho-emoționalul tău și să reduci starea de hiperactivare într-un mod sănătos.

Psihoterapeuta Imi Lo și autoarea cărții Emotional Sensitivity and Intensity recomandă o tehnică de imaginație: „Imaginează-ți că ești un copac. Trunchiul tău este mare și puternic, iar rădăcinile sunt bine înfipte în pământ. Când vântul suflă, frunzele se mișcă, poate unele cad, dar tu rămâi bine ancorat în pământ.“

Fii responsabil

Așa cum tu poți prelua emoțiile altora, și alții pot prelua emoțiile tale! După cum ne spun experții în psihologia emoțiilor, emoțiile sunt contagioase. Nimeni nu spune să te cenzurezi, dar poate că ceva ce ai vrea să postezi pe o rețea publică, poate fi postat într-un grup restrâns pe o altă aplicație sau împărtășit cu o persoană de încredere, disponibilă, precum un terapeut, un duhovnic sau un bun prieten.

Diana Foarfecă este psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu formare continuă în traumele de relație și terapia schemelor. Crede că fiecare dintre noi dispunem de resurse pentru a trăi o viață împlinită. De multe ori, aceste resurse au fost puse la încercare de experiențe din viața noastră, întâmplate atât în copilărie, cât și pe parcurs. Psihoterapia este modalitatea prin care putem ajunge la aceste resurse pentru a vindeca părțile rănite din noi și pentru a funcționa într-un mod optim.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0