Skip to content

„Important este să nu încetezi să-ți pui întrebări. Curiozitatea are propriul motiv de a exista. Nu ai cum să nu fii mirat atunci când contempli misterele eternității, ale vieții, ale structurii minunate a realității.“ (Albert Einstein)

În multe dintre conversațiile purtate în ultimele luni, un subiect a fost adus de câteva ori în discuție. Asta m-a determinat să te invit azi la un dialog cu un interlocutor inedit: curiozitatea.

Curiozitatea este un aspect fundamental al naturii umane, care ne determină să explorăm, să învățăm și să înțelegem lumea din jurul nostru.

Unul dintre instrumentele-cheie care alimentează curiozitatea este ceva cu care jonglez frecvent în activitatea mea de coach: actul de a pune întrebări semnificative.

Curiozitatea: sursa întrebărilor

Curiozitatea este motorul care alimentează actul de a pune întrebări. Ea reprezintă dorința naturală de a înțelege lumea din jurul nostru și de a explora necunoscutul. Atunci când suntem curioși, ne simțim motivați să căutăm informații și să descoperim noi perspective. Curiozitatea ne face să punem întrebări precum „De ce?“ sau „Cum funcționează asta?“, îndemnându-ne să căutăm răspunsuri.

℗PUBLICITATE



Arta de a pune întrebări înțelepte presupune abilitatea de a formula întrebări care nu numai că provoacă gândirea profundă, dar ne și orientează spre explorare. Întrebările deștepte nu sunt doar simple cereri de informații: ele stimulează reflecția și deschid uși către noi înșine.

Curiozitatea și întrebările semnificative sunt legate în mod complex într-un model ciclic:

  1. Curiozitatea generează întrebarea, este scânteia inițială care duce la întrebări. Este momentul în care devenim conștienți de lipsa noastră de cunoștințe sau de înțelegere și în care ne simțim motivați să căutăm răspunsuri.
  2. Întrebările semnificative încurajează explorarea. Atunci când punem întrebări semnificative, ne îmbarcăm într-o călătorie de explorare. Aceste întrebări ne ghidează curiozitatea, oferind o structură căutării noastre de cunoștințe. Ele ne ajută să determinăm ce informații sunt relevante și ce căi de investigație trebuie să urmăm pentru a găsi răspunsurile potrivite.
  3. Spiritul interogativ întețește curiozitatea. Pe măsură ce ne adâncim în investigațiile noastre, descoperim adesea și mai multe întrebări. Această aprofundare a curiozității ne alimentează hotărârea de a continua să căutăm răspunsuri, generând astfel un ciclu de învățare și explorare perpetuă.

Beneficiile psihologice ale curiozității și ale întrebărilor semnificative

  • Creșterea implicării: Atât curiozitatea, cât și întrebările semnificative angajează mintea în mod activ. Acest angajament îmbunătățește funcția cognitivă, gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor.
  • Satisfacție emoțională: Procesul de a pune întrebări semnificative și de a găsi răspunsuri conferă un sentiment de realizare și satisfacție emoțională. Acesta stimulează stima de sine și încrederea în propria persoană.
  • Creștere personală: Curiozitatea și întrebările semnificative facilitează creșterea personală, încurajându-ne să ne punem sub semnul întrebării convingerile, să ne lărgim perspectivele și să ne adaptăm unor noi experiențe, contexte etc.
  • Conexiunea socială: Atunci când alegem să ne împărtășim curiozitatea și întrebările, favorizăm conexiunile sociale și învățarea prin colaborare. Curiozitatea devine un profund liant social.

În cazul meu, curiozitatea este vitamina zilnică pe care mi-o pun în paharul spiritual, fără a sta prea mult pe gânduri. În multe situații, curiozitatea m-a ajutat să văd dincolo de ceea ce era evident și să construiesc soluții, precum un copil care se joacă cu piesele de Lego. Desigur, spiritul meu curios mă ajută în adresarea unor întrebări cu miez nu doar mie însămi, ci și oamenilor cu care interacționez.

Iar dacă credeai că ai scăpat de întrebările mele, te-ai cam înșelat. Uite ce-ți propun pentru prima parte a anului 2024: într-o zi, când simți nevoia să-ți acorzi niște timp și să iei o pauză, te rog să așterni pe o foaie răspunsurile la întrebările de mai jos.

  • Care sunt acele trei momente importante din viața ta la care te-ai opri pentru a ne spune cine ești?
  • Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum?
  • Dacă te-ai întâlni cu tine pe când aveai doar cinci ani, ce recomandări ți-ai oferi pentru un drum armonios prin viață?
  • Cum definești curajul?
  • Care consideri că sunt cele mai importante realizări din viața ta de până acum?
  • Ce emoții și ce culori ai folosi, dacă ar fi nevoie să te descrii în acest registru?
  • Dacă ar fi să privești viața ca pe o călătorie, unde crezi că te afli acum, pe acest drum?

Și încă ceva: hrănește-ți curiozitatea măcar în fiecare lună, dacă zilnic ți se pare un pic prea mult! Transformă curiozitatea într-un ritual.


Citește și:

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0