A devenit un clișeu să spunem că profesorii schimbă vieți: nu toți profesorii schimbă vieți și nu toți profesorii schimbă în bine viețile copiilor, dar trebuie să recunoaștem că profesorii buni sunt veritabili creatori de visuri și de viitor. Este vital să investim în profesorii buni și să-i încurajăm să rămână la catedră, dar să oferim și opțiuni de reorientare profesională pentru cei care predau din obligație sau din vreun accident de alegere vocațională. E păcat să nu valorizăm așa cum se cuvine profesia didactică și să nu-i valorificăm la maximum pe oamenii cei mai potriviți pentru ea.
Un bun profesor are șansa de a deveni mentor, ghid, inițiator și constructor de visuri, sprijin moral, sursă de inspirație, creator de soluții, un om puternic, în vocabularul căruia verbul „a renunța“ nu există.
Merită din plin să fii sau să devii profesor pentru că:
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
1. Găsești mereu puterea de a o lua de la capăt
Un profesor este un om puternic, un om care caută soluții, un om căruia îi e greu să spună „nu se poate“, un om care e nevoit să o ia de la capăt pentru fiecare copil, pentru fiecare vis sau generație. Chiar și atunci când totul ți-e potrivnic: salariul, încărcătura emoțională, oboseala, stresul, mergi mai departe și o faci din iubire pentru copii. Rămâi la catedră. Alegi să rămâi la catedră. Pentru că doar tu știi ce miracol simți în sala de clasă, când numai dintr-o privire trebuie să-i transmiți, în același timp, lui Ionel să aibă mai multă încredere în el, Mariei să fie mai răbdătoare cu cei care par să nu fi înțeles lecția, lui Gigel că știi că îi e foame, după ce mama nu a avut ce să-i dea de mâncare la pachet, lui Dorel să fie mai atent, lui Andrei să nu abandoneze școala, deși tata l-ar vrea ajutor la sapă și tot așa. O privire cât o sută de priviri, prin care cuprinzi o sută de copii și îi iei, în amintire, acasă.
2. Ai șansa să te gândești mereu cum poți fi cu un pas înaintea tehnologiei
Vor exista roboți infinit mai performanți decât oamenii în a livra informații. Dar vor supraviețui și vor deveni indispensabili doar profesorii-mentori, care transmit emoție, fundamentează valori și formează caractere. Ca profesor, ai ocazia extraordinară de a aminti elevilor cât de important este să se informeze din cât mai multe surse credibile, dar să gândească apoi cu propria minte și să ia propriile decizii. Așadar, nimeni, nici măcar inteligența artificială nu poate gândi în locul lor. Tocmai de aceea sunt esențiali profesorii care te învață să înveți, să gândești critic, să folosești constructiv tehnologia, dar să iei propriile decizii.
3. Vei fi fericit dăruind
Ca profesor, devii mai darnic: „a dărui“ face parte din fișa implicită a postului tău. În esență, niciun om nu e o lumânare care arde pentru a se stinge. Ci una care arde, pentru a putea aprinde alte și alte lumânări în jur. În educație, elevii și profesorii își dăruiesc reciproc încredere, perspective, cuvinte, experiențe, valori, cunoștințe.
4. Vei ști mereu să asculți și să fii un sprijin pentru cei din jur
Înveți să-i asculți pe ceilalți cu adevărat, să fii atent la nevoile lor. Acea ascultare activă, profundă, interogativă. Acea ascultare care, în aparentă tăcere exterioară, generează, în interiorul nostru, cel mai fertil dialog. Este vital să ne învățăm elevii să se asculte. Să se asculte pe ei înșiși și să se asculte între ei. Să aibă curajul confruntării reale cu opinia celuilalt. Să fie toleranți și răbdători, să nu-și fabrice lumi închise și certitudini care să le blocheze ferestrele de lumile celorlalți.
5. Vei conștientiza mereu puterea cuvântului „împreună“
Devii un om de echipă, care lucrează cot la cot cu propriii elevi, care învață împreună, care se descoperă. Pentru că un profesor bun înțelege că frica nu e o soluție, că respectul nu se impune, ci se oferă și se câștigă. Catedra nu e o tribună de la care să-ți etalezi cunoștințele în termeni de neînțeles sau autoritatea. Ci un loc prietenos, deschis, în care frica și superioritatea nu au ce căuta.
6. Înveți în fiecare zi
Înveți în fiecare zi, pentru că vrei să devii mai bun pentru elevii tăi. Ești motivat să devii mai bun ca om, nu doar ca profesionist la catedră. Ești conștient că elevii te vor vedea, de multe ori, ca pe un model sau te vor urma. Și că educăm prin ceea ce suntem, nu doar prin ceea ce spunem. Visurile, temerile, frustrările noastre au o putere contaminantă.
7. Nu vei fi uitat ușor
Merită să fii profesor, pentru că generații și generații de elevi își vor aminti de tine, pentru că poți lăsa o părticică din tine în devenirea lor. Pentru că, de fapt, nu vei fi niciodată singur. Vor fi cu gândul la tine sute de oameni cărora le-ai dăruit câte o scânteie din ființa și din știința ta.
Citește și: