Skip to content

Fiind la granița dintre iarnă și primăvară sau la cea dintre luna iubirii și luna femeilor, m-am gândit mult ce carte să aleg pentru clubul nostru de lectură. Am oscilat între diverse cărți despre cuplu, relații și grijă de sine, iar într-un final am ales un volum care le poate ajuta pe femei să trăiască o viață mai calitativă și pe noi, bărbații, să le fim sprijin și să le oferim susținere în această călătorie a prețuirii de sine.

Compasiunea de sine feroce

Ce m-a determinat să fac această alegere și să propun cartea Compasiunea de sine feroce, semnată de Kristin Neff (psihologă și profesoară de psihologie educațională la Universitatea din Austin, SUA), este nedreptatea care li se face femeilor atunci când vine vorba despre sănătatea mintală și emoțională. Avem mai multe studii care ne arată că femeile sunt mai predispuse la tulburări de depresie și anxietate, dar și că sunt mult mai critice cu ele însele, decât ar fi bărbații. La o primă vedere, am putea crede că este vorba despre vechiul stereotip cu sexul slab și sexul puternic, dar realitatea științifică ne arată că este o chestiune de raportare societală și de norme culturale. Prin mesajele pe care le primesc și prin atitudinea ce vine din partea familiei și a societății, femeile sunt supra-responsabilizate să protejeze stare de bine a celor din jur și să se neglijeze pe sine.

După cum ne explică și autoarea cărții, compasiunea de sine este utilă fiecăruia dintre noi, dar în acest moment al istoriei omenirii, compasiunea de sine este necesară cu precădere femeilor. A venit vremea ca societatea să-și schimbe în mod radical raportarea la femei, să nu mai fie devalorizate sau considerate incompetente, să fie plătite corect și să aibă același spațiu în funcțiile de conducere ca și bărbații. Compasiunea de sine le poate ajuta pe femei să renunțe la critica de sine, să gestioneze mai bine stresul, să lupte pentru drepturile lor și să renunțe la a mai fi în mod „obligatoriu“ drăguțe și supuse.  

Știința autocompasiunii

Din multe puncte de vedere, compasiunea de sine este mai importantă pentru bunăstarea emoțională și sănătatea psihică decât ar fi stima de sine. În timp ce stima de sine este o condiție psihologică fluctuantă și aflată în continuă schimbare (în funcție de rezultatele în care ne implicăm), compasiunea de sine presupune pur și simplu să fim buni cu noi înșine. Iar după cum reiese și din carte, compasiunea de sine presupune trei condiții de bază: să trăim în momentul prezent și să dăm dovadă de luciditate mintală; să acceptăm condiția umană ca fiind imperfectă; și să înlocuim critica, respingerea sau judecata de sine cu bunătatea și intenția de a ne alina suferința.

Revenind la lucrarea lui Kristin Neff, aceasta este compusă tot din trei părți: în prima, putem afla de ce le este atât de necesară compasiunea de sine femeilor; în a doua, descoperim care sunt instrumentele-cheie ale compasiunii de sine; iar în a treia parte, atenția este îndreptată asupra compasiunii ca deziderat global.

℗PUBLICITATE



Dacă în prima parte descoperim cât de clar se poate care este știința din spatele compasiunii de sine, în cea de a doua aflăm, printre multe altele, cum pot fi acceptate emoțiile dificile, cum pot femeile să traseze limite, cum se pot proteja de rău, cum pot supraviețui traumei sau cum pot vindeca abuzul. Din ultima parte a cărții deducem cum pot femeile să-și susțină autocompasiunea în contextele cele mai importante de viață, cum ar fi familia, profesia sau comunitatea în care trăiesc.

Deși reiese clar că autoarea este iubitoare de știință, cartea fiind presărată cu nenumărate referințe la studii și cercetări, lectura nu este deloc greoaie. Din contră, cred că le este extrem de utilă și adolescentelor, fără să mai vorbesc despre cât de mult i-ar putea ajuta și pe băieți și pe bărbați să-și redobândească responsabilitățile relaționale și grija față de femeile din viețile lor.

Cartea este disponibilă cu o reducere de 15% în librăria ta online de la Paginia de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0