Skip to content

Pentru ultima recomandare din acest an, te invit să aprofundăm o lectură cum rar am avut în clubul nostru de carte. Este un text care are potențialul de a-ți condimenta Sărbătorile și de a evidenția relația pe care o ai cu sinele tău sexual. Să vorbim despre viața ta sexuală este scrisă de terapeutul american Ian Kerner care, în ultimii ani, a devenit o voce de referință internațională în domeniul sexualității umane.

Pe întreg parcursul cărții, dr. Kerner este asemenea unui profesor înțelept și empatic, care îmbină în scriitura sa psihologică informațiile dovedite științific cu explicațiile despre istoria sexuală a umanității și nenumărate exemple atât din cazuistica clinică, cât și din viața sa personală. Din paginile celor 30 de capitole, aflăm că preocuparea autorului față de tema sexualității a izvorât dintr-o nevoie personală: „Mă întreb uneori cum ar fi fost abordarea mea față de sex dacă nu aș fi suferit lamentabil de ejaculare precoce (EP); ce fel de om aș fi fost astăzi? (…) Încercarea de a-mi repara problema a devenit propriul meu curs de educație sexuală și mi-a deschis calea spre cariera mea finală de terapeut sexolog“.

Semnificația scenariului sexual

În calitatea sa de specialist în tratamentul sexualității umane, Ian Kerner invită cititorii să pună sexul și intimitatea psihologică în prim-plan, în moduri în care rareori apar în conversațiile noastre de cuplu. Într-o cultură guvernată de restricțiile cunoașterii de sine și de anxietatea față de plăcerea corporală, bunicii și părinții noștri au făcut ceea ce au putut în materie de educație sexuală. Astfel că cei mai mulți dintre noi am crescut în ceața rușinii sau în ceea ce autorul numește case „negative sexual“ sau cămine „care evitau sexul“.

În prima categorie, se regăsesc sistemele familiale în care sexul era asociat cu rușinea, vinovăția și interdicțiile, unde abundau avertismentele, sfaturile și argumentele împotriva masturbării și a exprimării sexuale. În timp ce, în a doua categorie, sexul nu era dezaprobat, ci pur și simplu nu se discuta despre acesta. Ian Kerner nu scrie doar despre atitudinea critică a adulților față de plăcerea sexualității umane, dar amintește și de mediul familial permisiv. Tipic căminului în care se discută prea deschis despre sex și în care părinții oferă prea multe informații, prea devreme.

℗PUBLICITATE



Scenariul sexual, așa cum aflăm încă din introducerea cărții, este progresia acțiunilor, la baza căruia stau emoțiile. Când scenariul sexual funcționează, ne pierdem în excitare; dar când nu funcționează ușor, ne putem pierde în detalii. Ceea ce face ca uneori sexul să fie o punte, iar alteori să dezvăluie o prăpastie.

Indiferent de ce descoperim despre modul în care facem dragoste, cert este că raportarea îngrijitorilor noștri față de sex devine parte din scenariul nostru sexual și, după cum aflăm din carte: „Tot sexul este sex în grup. Ești în pat cu partenerul tău, cu dinamica familiei tale și a lui, cu traumele inter‐generaționale, cu imaginile corporale, cu educația religioasă, cu experiențele de gen, identitate sexuală, rasă, clasă și așa mai departe. E înghesuială în pat!“.

Acestea fiind spuse, sper că ți-am stârnit curiozitatea față de volumul lui Ian Kerner și acesta se va regăsi pe lista lecturilor tale de la granița dintre ani. Să vorbim despre viața ta sexuală este disponibilă cu reducere în librăria online a Paginii de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și: 

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0