Skip to content

Puterea dragostei necondiționate pe care o poate oferi un patruped este absolut uluitoare. Existența unui animal de companie în viața omului vine cu beneficii pe care le-au demonstrat ani întregi de studiu în domeniul psihologiei și pe care, iată, astăzi specialiștii le menționează din ce în ce mai des. Atașamentul față de animalele de companie este benefic atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere social.

Din punct de vedere medical, există o realitate imposibil de combătut: traiul cu animalele de companie reduce stresul, îmbunătățește sănătatea inimii, îi ajută pe copii să se dezvolte armonios. De asemenea, s-a demonstrat că interacțiunea cu animalele scade nivelul de cortizol (hormon legat de stres) și reduce tensiunea arterială. Alte studii au descoperit că animalele pot diminua sentimentul de singurătate, pot amplifica sentimentul de apartenență și siguranță socială și pot îmbunătăți starea de spirit a stăpânului.

„Nu există un singur răspuns despre beneficiile pe care le aduce un animal de companie în viața unui individ. Dacă, de exemplu, obiectivul tău este să faci și mai mult sport, atunci prezența unui cățel în viața ta și nevoia lui zilnică de mișcare te vor ajuta să-ți îndeplinești acest obiectiv. Dacă, pe de altă parte, obiectivul tău este reducerea stresului, să privești activitatea peștilor înotând în acvariu îți poate satisface această nevoie. Așadar, nu există un tipar general valabil, însă există certitudinea beneficiilor“, explică specialiștii psihologi, citați de Asociația Americană de Psihologie.

Studiile arată că prietenii necuvântători au darul special de a reduce stresul, anxietatea și depresia și, în plus, ameliorează sentimentul de singurătate. Persoanele care au câini tind să aibă tensiune arterială mai scăzută și au mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă. S-a demonstrat că jocul cu un câine crește nivelul de oxitocină și dopamină, substanțe chimice secretate la nivelul creierului și care sunt responsabile pentru instalarea stării de fericire și optimism.

Beneficiile prezenței animalelor de companie în viața ta

1. Prezența animalelor de companie în viața indivizilor de peste 50 de ani întârzie instalarea efectelor negative ale îmbătrânirii.

2. Studiile arată că prezența animalelor de companie la locul de muncă reduce semnificativ stresul resimțit de angajați și le crește productivitatea.

3. Animalele de companie ajută la gestionarea anxietății. Acum, mai mult ca niciodată, majoritatea oamenilor sunt anxioși sau se luptă cu probleme de sănătatea mintală. Animalele de companie oferă companie și sprijin.

℗PUBLICITATE



4. Animalele de companie, în special câinii, sunt camarazi de nădejde ai pacienților oncologici sau geriatrici, concluzie extrasă în urma studiilor realizate în spitale sau în cămine de bătrâni.

5. Legătura cu un animal de companie ajută individul să nu se simtă singur. Atunci când proprietarii văd, ating, aud sau vorbesc cu animalele lor de companie, experimentează sentimente de bucurie, compasiune, apartenență.

6. Indivizii care au animale de companii inspiră mai multă încredere și spirit de echipă în rândul celor cu care interacționează din punct de vedere profesional.

7. Copiii care manifestă comportamente din spectrul autist sau cei diagnosticați cu ADHD reușesc să-și păstreze controlul mult mai bine dacă în apropierea lor sunt animale de companie. Cercetătorii au organizat două grupuri de terapie, grupuri formate din copii diagnosticați cu ADHD. Timp de douăsprezece săptămâni, jumătate de oră pe zi, copiii din primul grup au fost invitați să citească povești unui câine de terapie adus la clasă. Copiii din al doilea grup au avut aceeași sarcină, doar că ei au citit unor cățeluși de pluș. La final, specialiștii au concluzionat faptul că micuții din grupul care au interacționat cu animalele reale s-au dovedit a fi mult mai receptivi, au demonstrat abilități sociale mai bune și au dat dovadă de cooperare și voluntariat.

8. Îngrijirea peștilor de acvariu, pe de altă parte, i-a ajutat pe adolescenții cu diabet zaharat să-și controleze mai bine boala. Cercetătorii au analizat un grup de adolescenți cu diabet zaharat de tip 1 care au avut responsabilitatea să hrănească peștii și să verifice nivelul apei. În cazul lor, s-a descoperit că această rutină a avut impact pozitiv și atunci când a venit vorba despre rutina medicală de verificare a valorilor glicemiei.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0