Skip to content

Adesea, ceea ce simțim atunci când ceva sau cineva stă în calea a ceea ce ne dorim ori atunci când ne sunt încălcate drepturile este furie.

Este posibil ca furie să simțim și atunci când:

  • Cineva ne ignoră sau nu ne ascultă.
  • Suntem răniți psihologic sau relațional.
  • Considerăm că nu suntem „suficient de buni“ la ceva.
  • Ne învăluie anxietatea sau nervozitatea.
  • Ne simțim excluși sau lăsați pe dinafară.
  • Am greșit și ne copleșesc regretele sau îndoiala.

Deși sunt nenumărate contexte în care simțim furie, rar o recunoaștem și… și mai rar ne permitem să o trăim. Avem studii de specialitate care ne arată că strategiile pe care le folosim pentru a ne gestiona emoțiile de furie pot avea efecte benefice sau nocive asupra sănătății noastre, dar și asupra relațiilor. Negarea sau reprimarea cronică, de exemplu, pot fi la fel de costisitoare – pentru psihicul și sistemul nostru nervos – precum experiențele traumatizante.

Acceptarea emoțiilor înseamnă a le permite și a le tolera, mai degrabă decât a le îndepărta. Este vorba despre a ne oferi permisiunea (fără autocritică) de a simți. Înțelegând că acest lucru ne ajută să înaintăm în viață și să ne folosim emoțiile cu înțelepciune, mai degrabă decât să ne lăsăm controlați de acestea. Compasiunea față de emoțiile noastre ne ajută să ne conectăm la ele și să mergem mai departe.

Să înțelegem mai bine furia

Furia este o emoție umană puternică caracterizată de o stare intensă de nemulțumire, frustrare și iritare. Este adesea asociată cu o reacție la situații sau evenimente percepute ca nedrepte, amenințătoare sau provocatoare. Emoția de furie poate varia în intensitate, de la o ușoară iritare până la o furie extremă și necontrolată.

Așa cum am punctat, cauzele furiei pot fi diverse și pot varia de la aspecte personale, precum frustrări legate de obiective nerealizate sau de relații tensionate, până la cauze externe, cum ar fi provocările în comunicare sau evenimente care tulbură starea normală a lucrurilor.

℗PUBLICITATE



Atunci când o persoană simte furie, pot apărea următoarele manifestări:

  • Reacții fiziologice: Creșterea ritmului cardiac, tensiune musculară, creșterea tensiunii arteriale, palmele transpirate, senzația de căldură sau tensiune în zona feței.
  • Reacții emoționale: Sentimente intense de iritare, furie, nemulțumire sau frustrare. Aceste sentimente pot varia de la o iritare ușoară la furie intensă.
  • Comportament: Persoana poate manifesta comportamente vizibile legate de furie, precum ridicarea vocii, gesturi sau expresii faciale de indignare, sau chiar agresiune verbală sau fizică în cazuri extreme.
  • Gânduri: Gândurile pot deveni concentrate pe sursa furiei și pot apărea idei de răzbunare sau dorința de a face ceva pentru a repara situația.

Iată o formulă care ne poate ajuta în momentele de furie și nervozitate

În esență, psihologii ne spun că furia este o emoție firească, dar pe care este important să învățăm să o gestionăm. Altfel, riscăm să ne lăsăm controlați de către aceasta. În ceea ce privește gestionarea, majoritatea ghidurilor de specialitate propun o formulă compusă din patru pași, care debutează odată ce am realizat că ceva se petrece cu noi și alegem în mod intenționat să respirăm abdominal.

  1. Observarea. Ne îndreptăm atenția asupra a ceea simțim în corp și numim emoția. Fără să ne preocupăm cu faptul că este plăcut sau neplăcut ceea ce simțim. Furia este, adesea, o emoție neplăcută, dar esențială.
  2. Permisiunea de a simți. Respirăm conștient și profund, lăsând emoția de furie să fie pur și simplu. Asemenea unui val de energie ce ne străbate corpul și mintea.
  3. Acceptarea. Emoțiile de toate culorile sunt o parte esențială a funcționării umane. Este normal să avem emoții – acestea sunt o parte importantă a funcționării creierului și corpului.
  4. Decizia. Care este alegerea cea mai bună ținând cont de situația dată și de valorile noastre de viață?

Așa cum un indicator luminos de pe bordul mașinii ne spune să ne oprim și să verificăm lucrurile, furia este un indicator emoțional foarte eficient care ne comunică „să ne oprim și să verificăm“ lucrurile.

Despre transformarea furiei au vorbit la #EpicTalk Andreea Brașovean și Gáspár György – un podcast susținut de e.on și găzduit de Pagina de Psihologie. Întregul episod este disponibil pe SpotifyApple podcastGoogle podcastsAnchor FM și YouTube. Informații esențiale despre managementul acestei emoții sunt disponibile și în bestsellerul Dansul furiei.


Citește si:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0