Skip to content

Psihoterapia online a devenit un serviciu din ce în ce mai popular odată cu perioada pandemiei de COVID-19, atât pe fondul restricțiilor de deplasare sau desfășurare a activităților față în față, cât și pe cel al creșterii nevoii de suport psihologic. Psihoterapia online este un demers psihoterapeutic desfășurat prin intermediul internetului, participanții conectându-se virtual prin intermediul unor platforme electronice (video sau audio).

Ceea ce știm deja este că terapia online este la fel de eficientă ca și terapia față în față, fiind efectuate studii care probează acest lucru. Majoritatea acestor studii au fost realizate cu privire la eficiența terapiei cognitiv-comportamentale în mediul online, însă există multe alte forme de terapie pentru care validarea științifică a eficienței în mediul online nu este dovedită.

Un alt lucru pe care îl cunoaștem, iar practica clinică îl confirmă este că, în momentul de față, există clienți care sunt deschiși acestei variante și o îmbrățișează cu mare deschidere, pe când alții consideră că nici n-ar putea lua în seamă un astfel de demers, fiind mai degrabă o preferință personală.

În redactarea acestui articol, pe lângă documentarea din surse științifice mă raportez și la experiența clinică, utilizând terapia online, individuală și de cuplu, propunându-mi să redau avantajele și dezavantajele pe care le are această nouă formă de livrare a serviciului terapeutic. Totodată, am să mă refer la acestea luând în calcul contextul economic și sociocultural din România, mediul în care profesez și din care-mi culeg datele.

Un aspect necesar de menționat este că această comparație se referă la demersul terapeutic în sine și nu la calitatea platformelor online care oferă un astfel de serviciu.

℗PUBLICITATE



Avantajele terapiei online

Pornind la drum cu lista avantajelor, să vedem ce beneficii aduce transferarea, cel puțin parțială a terapiei, în zona de online.

  1. Cum probabil cu toții intuiți, pentru că timpul ne doare pe toți, faptul că putem accesa terapia fără a sta în trafic câteva ore, fără a căuta loc de parcare, fără a pleca mai devreme de la muncă și fără a ne preocupa că nu avem cu cine lăsa copilul în acest timp, este un câștig garantat prin mutarea în online a acestui demers.
  2. Tot legat de coordonata timp, un lucru pe care l-am observat este că, ușurându-se accesul la terapie prin transferul ei în online, indivizi care până acum nu găseau când să se dedice propriei persoane sau sănătății mintale sunt din ce în ce mai preocupați de asta, iar terapia a devenit mai populară în societatea noastră.
  3. Oferta pe care o puteți accesa nu se limitează strict la zona în care locuiți: puteți să apelați la specialiști care sunt la distanță de voi și să participați la ședințe cu terapeuți care până nu demult păreau inaccesibili.
  4. Comunitățile de români din afara țării pot beneficia de sprijin de specialitate în limba maternă. Deseori aud persoane care spun că, deși tara în care s-au mutat le oferă multe posibilități de a accesa terapia, le este foarte greu să vorbească într-o altă limbă decât cea maternă despre emoțiile și trăirile lor, iar terapia online a venit pentru ei ca un colac de salvare.
  5. Tot în sfera avantajelor, m-aș referi puțin la terapia de cuplu care este influențată pozitiv, deoarece ședințele de terapie pot fi inițiate și desfășurate chiar dacă cei doi parteneri se află în locații diferite. Globalizarea a dus și la o globalizare a relațiilor, partenerii nu mai sunt neapărat din același oraș, din aceeași țară sau chiar de pe același continent. Mulți trăiesc în relații la distanță din cauza serviciului sau a unor situații personale. Aceste persoane nu mai sunt limitate în posibilitățile de a accesa terapia de cuplu, ci dimpotrivă: au la îndemână o varietate de specialiști la care pot apela.
  6. Persoanele nedeplasabile, persoanele care suferă de boli cronice și au interdicție de a se expune la contactul fizic cu alte persoana pot acum, datorită terapiei online, să primească un suport și să beneficieze de ajutorul serviciilor de sănătate mintală, fără a se expune riscurilor.

Aspectele potențial negative ale terapiei online

În cele de urmă doresc să mă refer la câteva aspecte cu potențial nefavorabil în cazul terapiei online.

  1. Un prim dezavantaj poate fi reprezentat de dificultatea de a verifica calificarea și profesionalismul celui care livrează serviciul terapeutic. Ușurința cu care în zilele noastre se creează un site sau se asigură prezența în social media face mai dificilă documentarea pentru a ne asigura că serviciile oferite sunt unele de calitate. De asemenea, multitudinea de cursuri care promit că peste noapte vei deveni terapeut (sub diverse forme alternative de exprimare) generează multă confuzie în alegerea unui specialist cu care să colaborezi. Vestea bună este faptul că pe site-ul Colegiului psihologilor este posibil să verifici dacă persoana pe care ai ales-o este înregistrată ca specialist sau nu. Dacă alegerea este de a colabora cu specialiști din afara țării, cu siguranță există o entitate (similară) care reglementează această profesie, iar aceasta ar trebui consultată.
  2. Capacitatea redusă de interveni în situațiile dificile ale clienților este un alt dezavantaj în terapia online. Dacă vorbim de o problemă de sănătate mintală de intensitate medie sau chiar severă, necesitatea de a transfera demersul terapeutic față în față ar fi indicat pentru siguranța celor implicați.
  3. Situații dificile apar și în sesiunile de cuplu, iar atunci când terapeutul se confruntă cu reactivitatea clienților sau cu dificultatea acestora de a-și conține trăirile emoționale, capacitatea acestuia de a interveni este diminuată semnificativ.
  4. Un lucru pe care cei prezenți în terapia online îl semnalează este faptul că este diminuată semnificativ capacitatea de conectare cu terapeutul comparativ cu sesiunile față în față. Experimentarea empatiei este alterată de spațiul virtual în care se desfășoară demersul terapeutic.
  5. În final, aș mai preciza și aspectele legate de tehnologia utilizată: calitatea aparaturii folosite, funcționalitatea aplicațiilor utilizate și stabilitatea conexiunii la internet. Există situații în care apariția problemelor de natură tehnică interferează cu actul terapeutic, duce la întreruperi, decalări de imagine sau sunet ori alte tipuri de defecțiuni care afectează calitatea legăturii dintre client și terapeut.

În concluzie, oportunitatea desfășurării terapiei online sau față în față este legată în mod direct de nevoia clientului, de preferințele acestuia și, în anumite circumstanțe, de modelul terapeutic utilizat de specialist. Prezentarea plusurilor și minusurilor pentru terapia online poate reprezenta o listă de aspecte la care beneficiarul să acorde atenție și pe care să le evalueze în raport cu situația personală. Ulterior considerării acestor elemente, clientul va putea alege în mai bună cunoștință de cauză care este varianta care i se potrivește cel mai bine.

Articol realizat cu sprijinul Psylife.


Citește și:

Diana Ianchiș, psiholog și psihoterapeut de cuplu și de familie, este absolventă a Facultății de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În cei aproape 20 de ani de activitate, Diana a reușit să exploreze diverse arii profesionale conectate cu psihologia. Crede cu tărie că atunci când înțelegem cum suntem noi în relațiile din viața noastră ajungem în punctul în care putem face schimbările de care avem nevoie. Diana oferă ședințe de psihoterapie în limba română și limba engleză și oferă un spațiu incluziv LGBTQIA+.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0