Skip to content

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, începând cu 1 octombrie va demara un nou subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului național de sănătate mintală. Noul subprogram este prevăzut într-un Ordin pentru modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative, publicat în data de 26 septembrie, în Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, se estimează că de acest subprogram ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru cu tulburări din spectrul autist.

În baza acestui subprogram, persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist pot beneficia:

  • de servicii de psihoterapie și/sau
  • consiliere psihologică clinică și/sau
  • consiliere/intervenție de psihopedagogie specială-logopedie,
  • respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare client în parte.

După cum declară dr. Andrei Baciu, președintele CNAS – „La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale. Așa cum este sănătos să se întâmple. Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toți cei care au depus eforturi pentru ca viața pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern, în România.“

Despre autism

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează modul în care o persoană interacționează și comunică cu lumea din jur. Este o afecțiune cu o gamă largă de simptome și niveluri de severitate, de la forme ușoare până la forme mai severe. Deși unii reprezentanți ai autorităților „văd“ autismul drept o boală, este important să reținem că autismul este o condiție neurologică și nu o boală; iar fiecare persoană cu autism are propriile sale caracteristici și nevoi.

Principalele caracteristici ale autismului includ:

℗PUBLICITATE



  • Dificultăți în comunicare: Persoanele cu autism pot avea dificultăți în a dezvolta abilități de comunicare verbală sau non-verbală. Pot avea probleme în a înțelege și a folosi limbajul în mod corespunzător, pot avea întârzieri în vorbire sau pot avea o intonație sau ritm neobișnuit în discurs.
  • Dificultăți în interacțiune socială: Pot să aibă dificultăți în a dezvolta și menține relații sociale. Pot avea probleme în a înțelege emoțiile și expresiile faciale ale altor persoane, sau pot evita contactul vizual și interacțiunea socială.
  • Comportamente repetitive și interese restrânse: Persoanele cu autism pot avea comportamente repetitive, cum ar fi fluturarea mâinilor, mișcări repetitive ale corpului sau interes persistent și specific în anumite subiecte.
  • Sensibilitate la stimuli senzoriali: Mulți indivizi cu autism pot avea sensibilități diferite față de stimuli senzoriali, cum ar fi sunetele, lumina sau texturile. Pot avea reacții intense la anumiți stimuli.
  • Rutină și predictibilitate: Unii indivizi cu autism preferă rutina și predictibilitatea în activitățile lor zilnice și pot avea dificultăți în a face față schimbărilor neașteptate.

Ședințe de intervenție de câte 50 de minute, în baza a 135 de lei

Revenind la schimbările pe care le aduce această toamnă, subprogramul vizează finanțarea cheltuielilor necesare realizării serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

În cadrul subprogramului, durata ședinței de psihoterapie/ consiliere psihologică clinică/ consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială – logopedie este de 50 minute, iar numărul maxim de ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială – logopedie de care poate beneficia un bolnav care îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe este de 40/42/44/lună, în funcție de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă. Pentru fiecare ședință de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială-logopedie, CNAS va deconta 135 lei.

Pentru ca noul subprogram să fie cât mai apropiat de nevoile persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în cadrul procesului de elaborare a cadrului normativ autoritățile au dialogat intens cu asociațiile care grupează pacienți cu acest tip de afecțiuni, precum și reprezentanți ai acestora (părinți, tutori etc.).

Transmite Biroul de presă al CNAS, într-un comunicat din data de 29 septembrie, 2023.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0