Skip to content

Când ne gândim la vacanță, simțim automat cum își face loc un zâmbet pe fața noastră, cum mintea și corpul ni se relaxează, cum totul capătă în jur mai mult sens, iar noi percepem lucrurile cu mai mult entuziasm, ca printr-un filtru colorat în nuanțele optimismului.

Odată cu industrializarea, oamenii și-au schimbat inclusiv modul în care se deconectează de la muncă, în care se relaxează ori se distrează. Dacă în trecut pauzele erau dictate de ciclurile naturii și în acord cu ea, cu timpul, oamenii și-au impus un program de lucru care include un anumit număr de zile libere pe an, numit concediu sau vacanță.

Viața noastră se întâmplă în fiecare zi, nu doar în vacanță

Activitatea profesională îndelungată, suprapunerile de roluri și viața agitată ne fac să tânjim, cu toată puterea, după câteva zile libere, pe care le proiectăm și le planificăm pentru a fi perfecte, idilice chiar, în care nimeni și nimic nu ne va tulbura liniștea și starea zen.

Însă odată întorși înapoi acasă, simțim că nu ne-am desprins cu totul de îndatoririle vieții de adult, că cei mici sau partenerii de cuplu au fost mult prea dependenți de noi și asta ne-a obosit, că revenirea la locul de muncă pare o corvoadă și că va fi nevoie de încă un an pentru a pleca, din nou, în concediu. Cu toate acestea, specialiștii în domeniul sănătății emoționale ne îndeamnă să fructificăm fiecare zi, ca și cum am fi într-o vacanță.

Psihologul integrativist Sabina Strugariu ne îndeamnă „să nu pierdem din vedere faptul că viața noastră se întâmplă în fiecare zi și nu doar timp de două săptămâni pe an (cât înseamnă un concediu impus de departamentul de resurse umane), oricât de incredibile și minunate ar fi acele săptămâni“. Ea argumentează că „organismul nostru (corp, psihic, emoțional etc) are nevoie de un echilibru între efortul depus, consumul dat muncii și odihnă, relaxare și încărcare a bateriilor. Acesta nu e pentru toată lumea la fel, întrucât nu suntem construiți după același model, nu depunem cu toții același efort în mod egal sau în același timp și, prin urmare, nu găsim cu toții relaxant și îmbucurător să ne petrecem timpul liber vizitând aceleași locuri, atracții turistice sau plaje“.

Desigur, nu putem idealiza traiul curent și nici minimiza activitățile zilnice pe care le avem de bifat, dar cu toate acestea, putem să intrăm într-o atmosferă mai relaxantă la finalul săptămânii, spre exemplu, chiar acasă ori în localitatea în care ne aflăm.

Așa au apărut conceptele de staycation sau holistay. Mai precis, ca și cum am implementa planurile pe care le avem, în general, pentru vacanță în mediul nostru familiar.

Cum implementezi un staycation

Potrivit site-ului nytimes.com, Cassie Mogilner Holmes (profesor de marketing la Anderson School of Management de la Universitatea din California, precum și autoarea cărții Happier Hour: How to Beat Distraction, Expand Your Time, and Focus on What Matters Most) a propus un exercițiu, studiind îndeaproape acest comportament: cum se pot bucura oamenii de beneficiile unei vacanțe într-un weekend petrecut chiar în orașul în care locuiesc.

Mai exact, în anul 2020, Cassie Holmes a împărțit un grup de angajați în două subgrupuri: unii au fost nevoiți să petreacă un weekend ca oricare altul, iar alții au fost rugați să trateze sfârșitul de săptămână drept o vacanță. Rezultatele au arătat că membrii celui de-al doilea subgrup au fost semnificativ mai fericiți decât cei care au petrecut un weekend obișnuit. Din punct de vedere material, cei care s-au simțit ca într-o vacanță au cheltuit mai puțin și au petrecut o perioadă mai scurtă în mediul online, astfel că s-a observat și o schimbare a stării lor de spirit.

℗PUBLICITATE



Elementul-cheie al unei vacanțe este valorizarea diferită a timpului

Prin urmare, starea de bine nu este condiționată întru totul de posibilitățile materiale, iar asta merită interiorizat cu prisosință. Asemeni unor piese de domino, cu cât suntem mai echilibrați emoțional, cu atât transmitem asta și celor de lângă noi, fapt ce conduce la o atmosferă liniștită și calmă în jurul nostru. Așa că îndrăznesc chiar să-ți lansez o provocare, întrebându-te: când a fost ultima oară când te-ai bucurat de orașul în care locuiești, văzându-l prin ochi de turist? Poate niciodată, dar asta nu înseamnă că nu poți începe de acum încolo.

Desigur, poate părinții care au copii mici ar putea strâmba din nas, gândind că acest lucru este imposibil într-o casă în care dinamica depășește „kilometrajul“ admis, dar cum ar fi dacă am schimba perspectiva și ne-am comporta ca și cum am fi in vacanță, pentru câteva clipe cel puțin, alături de cei dragi?

Merită precizat că ideea de staycation nu înseamnă că nu putem călători și explora locurile din jurul casei (fie localități învecinate sau zone de agrement apropiate etc). Practic, elementul-cheie al unei vacanțe este valorizarea diferită a timpului. Cu cât avem mai puțin timp la dispoziție, cu atât ne dorim să-l exploatăm la maximum, să explorăm cât mai mult, să nu ne scape nimic printre degete, dacă se poate.

Psihologul Sabina Strugariu completează, în acest sens, că „ar fi sănătos să ne dăm voie să explorăm diferite moduri de a ne destinde și reîncărca bateriile, dincolo de modalitățile cunoscute și social acceptate. Dincolo de vacanțele în care ne propunem să călătorim și să explorăm lumea largă, am putea să țintim conștient și activ să ne plănuim după-amiezele, zilele libere, weekendurile sau chiar concedii întregi pe care să le petrecem acasă sau într-un mediu apropiat și familiar nouă, fără a ceda presiunii lui FOMO (fear of missing out), adică frica de a rata ceva, dar obținând ceea ce ne-am propus: odihnă, stare de bine, reconectare cu casa (altfel decât gospodărind, poate decorând-o diferit), seri de jocuri de societate, dans, filme vizionate împreună, jocuri, gătit împreună, un picnic în parc, un brunch târziu, sau o cină cu oamenii dragi, savurând o mâncare tradițională dintr-o altă țară sau multe alte lucruri pe care le putem crea, explora, realiza doar dacă ne schimbăm mentalitatea cu privire la ce anume ne odihnește și ne relaxează“.

Staycation sau varianta blândă de revenire după o vacanță

„Faptul că ne plănuim în detaliu vacanțele nu se va schimba dacă depunem același efort în a ne plănui staycation-ul. Dimpotrivă!“, apreciază psihologul Sabina Strugariu. „Am putea învăța să depunem mai multă intenție și acțiune în a aprecia lucrurile care ne odihnesc, la fel cum apreciem momentele de maximă productivitate și eficiență, întrucât odihna sporește productivitatea, iar productivitatea cheamă odihna“.

În definitiv, tot ce ne dorim este să fim în armonie cu noi înșine. Și realitatea ne arată că nu putem fi într-o vacanță perpetuă, din multe motive. Reconsiderarea unei atmosfere de vacanță într-un weekend obișnuit poate fi asemeni unui colac de salvare fie pentru viața de cuplu, fie pentru cei mici, fie chiar pentru noi înșine.

Bugetul redus, faptul că scutim timpul petrecut pe drum și că rămânem pe același fus orar, posibilitatea de a petrece momente de calitate, redescoperirea locurilor din împrejurimi, identificarea unor noi hobby-uri sunt doar câteva dintre beneficiile pe care o astfel de „vacanță“ ni le poate oferi, cu atât mai mult cu cât pandemia și situația economică actuală ne-au demonstrat că putem găsi surse de relaxare și deconectare (chiar și) în imediata noastră proximitate.


Citește și:

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0