Skip to content

Este ora 6 dimineața și sună alarma. Cu greu întind mâna să iau telefonul și să dau snooze. Peste 10 minute la fel. Într-un final, după încă alte trei amânări ale alarmei, reușesc cu greu să mă mobilizez. Mă simt atât de obosită, încât orice mișcare îmi pare a fi în reluare! Motivația este sub 0 (de mult). Entuziasmul a dispărut, a rămas doar simțul datoriei, al angajamentului pe care mi l-am asumat față de cei cu care lucrez și față de familia mea, care pare, încet, să dispară și el. Mă duc la muncă și, la finalul programului, cu energia tot mai scăzută, mă îndrept spre casă. Odată ajunsă acasă, singura acțiune pe care corpul și creierul meu se pun de acord că o pot face este să se așeze undeva și să refuze să se mai ridice. Pe telefon apar mesaje de la muncă, copiii vor să mă joc cu ei și jumătatea semnificativă își dorește timp împreună. Eu îmi doresc să dorm! Cu fiecare zi ce trece, epuizarea crește, orice weekend devine doar un prilej pentru a dormi, orice activitate pare să fie o povară. Iar gândul de a merge la muncă generează valuri de anxietate. 

Posibil să te recunoști și tu în descrierea de mai sus. Cu toții trecem, în anumite perioade ale vieții noastre, prin momente de oboseală, mai scurte sau mai lungi. Din care ne revenim, de obicei, după câteva zile de somn sau o vacanță. Însă, când oboseala se adună, epuizarea crește, motivația dispare, iar tu abia reușești să te dai jos din pat, încet și pe nesimțite se instalează o altfel de oboseală, una care nu mai trece atât de ușor. Ce e de făcut atunci? Cum faci să îți recapeți energia și pofta de viață, care acum par că te-au părăsit definitiv? 

Un proces pentru redobândirea energiei și a vitalității 

Vorbindu-le despre experiența mea celor din jur, mi-am dat seama că poate fi de ajutor să împărtășesc strategiile care au funcționat în procesul meu de recuperare, cu mențiunea că nu există o rețetă magică și unică și că anumite lucruri pot funcționa sau nu.

#1 Acceptarea situației

Primul pas și probabil cel mai dificil este să accepți situația și toate emoțiile cu care vine aceasta: neputința, frica (oare o să rămân așa obosit toată viața?), rușinea (cum am ajuns să mi se întâmple tocmai mie?) și orice alte emoții care te vor vizita. Acestea nu sunt permanente, se vor schimba de-a lungul procesului de recuperare și este necesar să le accepți și să îți dai voie să te odihnești.

#2 Burnout sau depresie?

Este important să ai lângă tine un specialist care să te ajute să identifici corect simptomele burnoutului și să fie atent dacă nu cumva în spatele epuizării nu se ascunde și o depresie. De cele mai multe ori, simptomele acestora se pot suprapune, diferența fiind că depresia aduce în plus o scădere a stimei de sine (nu sunt capabil de nimic, sunt un eșec), lipsă de speranță (nu o să îmi mai revin niciodată) și uneori ideația suicidară (ar fi mai bine dacă nu aș mai fi, dacă mâine nu m-aș mai trezi). 

#3 Odihnă

Partea cea mai importantă a procesului de recuperare în burnout este odihna. Ascultă ce îți spune corpul și străduiește-te să nu pui presiune pe tine ca recuperarea să se întâmple în x zile sau săptămâni, pentru că nu funcționează așa. Vei vedea că, pe măsură ce corpul își revine și are energie, se extinde paleta de activități pe care le poți desfășura, revine pofta de viață și energia după care tânjeai atât de mult.

#4 Rețeaua de suport

Ca recuperarea să aibă loc este nevoie de sprijinul și suportul familiei și al prietenilor. Fără susținerea lor emoțională și nu numai, recuperarea poate deveni un proces împovărător, generator de anxietate. Împărtășește gândurile tale, fricile; cu cât vorbești mai mult, cu atât poți înțelege mai bine ce ți se întâmplă și cu ce te pot susține cei dragi. După cum ne spune și medicul Vivek Murthy în bestsellerul său – împreună suntem mai puternici. Relațiile umane dețin puterea vindecării într-o lume profund însingurată. 

#5 Deconectarea de la tehnologie

℗PUBLICITATE



Fără să vrei, poți fi tentat să petreci multe ore pe rețelele de socializare (inclusiv, YouTube, Netflix etc.). Din păcate, timpul în exces petrecut în fața ecranelor va obosi și mai tare un creier deja extenuat. Poate fi util să oprești notificările de la aplicații sau să dai telefonul pe silențios o perioadă de timp. Pentru mine a fost de mare ajutor! 

#6 Mișcare

Gândește-te la ce tip de mișcare îți face plăcere și te simți în stare să faci. Fie că e vorba doar de mers în parc, stretching, yoga, alergat, înot, este important să îți placă. Mai multe studii au dovedit că activitatea fizică poate crește nivelurile neurotransmițătorilor (în special dopamină, epinefrină, norepinefrină și serotonină) și neuromodulatorilor (endocannabinoide), acestea determinând o stare de bine. 

#7 Alimentația

Un corp epuizat va râvni după mulți carbohidrați, junk food și alimente care conțin zahăr. Asigură-te că mănânci echilibrat și că nu faci exces de alimente extrem de procesate. 

#8 Mindfulness

Ia fiecare clipă așa cum este și fii conștient de ea. Respiră. Petrece cât mai mult timp în natură. Fii atent la ce simți și la cum te afectează ceea ce gândești. Meditațiile ghidate te pot ajută să fii atent la ce se întâmplă în tine. 

#9 Hobby-uri și pasiuni 

Caută să faci acele lucruri care îți fac plăcere sau caută hooby-uri noi. Fă acele lucruri care îți aprind energia din interior și te ajută să te relaxezi. 

#10 Reevaluarea valorilor și priorităților

Experimentând burnoutul, viziunea asupra lucrurilor cu adevărat importante în viață se schimbă. Cum fac ca interesele mele profesionale și starea mea de bine să se împace, fără să ajung din nou la epuizare? De cele mai multe ori este necesară o reevaluare a valorilor și priorităților pentru a putea păși pe un drum mult mai echilibrat. Pentru recalibrarea obiectivelor profesionale și personale mi-au fost foarte utile cele șapte întrebări ale lui Vic Strecher:

  • Ce contează cel mai mult pentru tine?
  • Cine se bazează pe tine?
  • Cine te inspiră?
  • Care sunt cauzele care te preocupă?
  • Pentru ce ești recunoscător?
  • Ce te face să te dai jos din pat dimineața?
  • Cum vrei să fii amintit?

Bine de știut! 

Recuperarea poate dura mai mult timp decât îți vei propune sau imagina, iar orice fel de presiune de a te face bine cât mai repede va genera doar frustrare și, uneori, chiar regres. Un drum parcurs cu pași mici te va duce mult mai departe decât orice scurtătură. Indiferent de strategia pe care o vei folosi și orice pași vei urma în procesul tău de recuperare, fii blând cu tine și ai răbdare.

Simona este sociolog, consilier parental, facilitator educațional și consilier socio-emoțional. Se ocupă de coordonarea administrativă a celui mai complex program de formare parentală - Parenting Masterclass - susținut de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie, este omul din spatele proiectului „Creștem părinți cu blândețe“ și co-fondator al proiectului Empowered Parents. Scrie cu drag despre parenting și subiecte legate de sănătatea emoțională și mintală a adulților și a copiilor, inspirându-se din experiența sa de mamă și din provocările pe care le întâlnește în activitatea sa de consilier.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0