Skip to content

Care este cel mai important lucru pe care un părinte îl poate face pentru a-și ajuta copiii să se simtă în siguranță, să reușească în viață și să-și găsească locul în această lume? Probabil că sunt mai multe posibile răspunsuri care ne vin în minte. Pentru unii dintre noi, răspunsul ar putea să fie iubirea, empatia, ascultarea, educația, susținerea, ghidajul etc. Desigur că ele toate contează. Cu toate acestea, psihoterapeuți precum Daniel Siegel, Gabor Maté, Jon Kabat-Zinn sau Gáspar György consideră că prezența conștientă a părintelui sau îngrijitorului este răspunsul.

Darul prezenței conștiente în parenting

Prezența conștientă înseamnă să fim alături de copil, manifestând prezență fizică, mentală, emoțională, spirituală și relațională. Există infinite modalități prin care părintele dă dovadă despre o astfel de prezență. În rândurile de mai jos sunt prezentat câteva exemple:

℗PUBLICITATE



  1. Părintele conștient oferă predictibilitate. Astfel, ajută sistemul nervos al copilului să se simtă în siguranță, fără ca cel mic să-și activeze mecanismele de apărare.
  2. Părintele conștient îi transmite copilului, prin interacțiunea cu acesta, că el este protejat, văzut, auzit, înțeles și alinat.
  3. Părintele conștient îi structurează copilului percepția asupra vieții, îi transmite ce înseamnă respectul de sine și că trăiește într-o lume interconectată.
  4. Părintele conștient îl ajută pe copil să simtă (în adâncul sufletului) că există între ei o legătură indestructibilă.
  5. Părintele conștient îl lasă pe copil să realizeze că viața poate fi și dureroasă, făcându-l pe acesta să simtă și să înțeleagă că suferința nu trebuie dusă singur.
  6. Părintele conștient știe că nu există copil perfect. Drept urmare, percepe greșeala ca fiind firească (atât din partea adultului, cât și a copilului).
  7. Părintele conștient consideră că repararea daunelor relaționale este mai importantă decât absența lor.
  8. Părintele conștient știe că toți părinții o dau, uneori, în bară. Nu-i judecă pe alți îngrijitori. Își folosește energia pentru a înlocui critica cu înțelegerea și respingerea cu compasiunea.
  9. Părintele conștient știe să pună în valoare co-reglarea (liniștirea emoțiilor prin intermediul relației), fără să-l rușineze pe copil pentru că nu-i este suficientă auto-reglarea (liniștirea de unul singur).
  10.  Părintele conștient știe că odată ce sistemul nervos al copilului percepe un pericol, răspunsul este căutarea conectării. Dacă nu există spațiu pentru conectare, copilul va recurge la a-și pune corpul în mișcare sau la imobilizare.
  11.  Părintele conștient știe că, pentru a reuși, copilul are nevoie să-și cultive forța vieții – să aibă grijă de corpul său, să-și cultive relațiile cu semenii și să manifeste o bună conexiune cu sine.
  12.  Părintele conștient știe că pentru a-și înțelege cu adevărat copilul, condiția este să se înțeleagă mai întâi pe sine.

Despre parentajul conștient și despre părinții de care copiii au nevoie, jurnalista Andreea Brașovean și psihologul Gáspar György au povestit la #EpicTalk – un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de Eon. Întregul episod este disponibil video, pe YouTube, sau audio, pe Spotify, Apple podcast, Google podcast și Anchor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0