„Vreau mai mult timp cu mine și pentru mine!“ este una dintre cele mai des verbalizate rezoluții pe care le-am auzit în ultimii ani, în cabinetul meu de psihoterapie. „Vreau să mă înțeleg mai bine cu cei de acasă, dar și cu cei de la job!“ ar fi a doua cel mai des amintită rezoluție. Îmi imaginez că nici doleanțele voastre nu sunt foarte diferite… sau că cel puțin o versiune adaptată a acestora se află și pe lista voastră.
Pe parcursul sărbătorilor de iarnă care tocmai s-au încheiat, am avut câteva zile de odihnă – în care mi-au vizitat mintea cele mai surprinzătoare gânduri. Încercând să înțeleg cum anume am putea ca în secolul vitezei noi, oamenii, să ne facem mai mult timp pentru sine și pentru cei în prezența cărora ne trăim viețile, am realizat că cititul ar putea reprezenta (din nou) salvarea noastră. Ce altceva să fie lectura, dacă nu „timp de calitate“ pe care ni-l dăruim nouă înșine? În articolul din decembrie, am amintit care sunt beneficiile științifice ale lecturii. Totuși, ar mai fi de subliniat și faptul că lectura este calea pe care ne putem întâlni, în intimitate, cu cele mai ascunse gânduri și sentimente ale noastre.
Evident, este esențial să ne selectăm cu atenție cărțile, fiindcă #CeeaCeCitimContează. Acesta nu e un simplu hashtag al Paginii de Psihologie. Este un laitmotiv care ne amintește că lectura unor cărți anume ne poate apropria atât de noi înșine, cât și de cei mai importanți oameni din viețile noastre. Iar pentru această apropiere, nu e nevoie să ne implicăm simultan în o mie și o sută de activități făcute în comun, de-a valma. E suficient să știm ce să citim – și apoi să aplicăm în viața reală. Aici se vede utilitatea Clubului de carte al lui Gáspár. Pentru că, lună de lună, alegem 3 cărți numai bune de citit – ca să vă scutim de risipa de energie și de timp.
De exemplu, te-ai fi gândit vreodată că, atunci când citești o carte de parenting, poți învăța nu doar cum să-ți dezvolți noi abilități de relaționare cu copilul și de înțelegere a acestuia, ci și deprinderile de business și leadership? Păi, chiar dacă cele două domenii ale vieții nu par legate între ele, nu este deloc lipsit de logică – pentru că rolul de lider este asimilat celui de părinte. (De cele mai multe ori, un manager are nevoie de exact aceleași abilități de relaționare ca un adult conștient de importanța îndrumării propriului copil.) Ambii au nevoie de răbdare și fermitate, de încurajări exprimate la adresa celorlalți și de o prezență care să nu fie nici intruzivă, dar nici indiferentă.
Căutând să văd dacă și alții au ajuns la concluzii similare cu ale mele, am descoperit că Jeff Stibel – editorialist al platformei usatoday.com – este de părere că cele mai bune cărți de business sunt cărțile de parenting. Poate că sugestia lui Jeff este oarecum împinsă la extrem… Dar, oricum, un părinte bun trebuie să se dovedească un lider (nu manager!) autentic.
Iar acum iată cele trei recomandări de lectură pentru luna ianuarie:
Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional – scrisă de dr. John Gottman, unul dintre cei mai inovatori experți în psihologie relațională. Cartea este inclusă adesea în Top 50 cu „cele mai bune cărți de parenting din toate timpurile“. Bazată pe premise științifice și pe mai mult de 40 de ani de cercetări și observații clinice ale autorului, cartea este neprețuită atât pentru creșterea noastră ca părinți, cât și pentru regândirea raporturilor noastre cu alți adulți (fie din viața personală, fie din cea profesională).
Îndrăznește să conduci (prin muncă neînfricată, conversații dificile și implicare deplină) – semnată de dr. Brené Brown. Aceasta este cea de-a doua recomandare pentru luna ianuarie. Și trebuie spus că dr. Brown scrie cu aceeași pasiune cu care vorbește (a se vedea primul ei TED. Mărturisesc că ideile ei mi-au schimbat semnificativ modul de raportare la viață și la relații. Acest volum este o sinteză a două decenii de cercetări și analize, prin care autoarea a încercat să descopere ce se află dincolo de „e greu“, „nu-mi pasă“, „ești obligat“, „nu-i bine, dacă nu-i perfect“. Iar concluzia cărții este cât se poate de realistă: dacă vrei ca familia ta să fie fericită, trebuie să te implici; dacă vrei ca organizația ta să prospere din nou, trebuie să te implici. Iar în aceste cazuri, implicarea înseamnă acțiuni profund umane.
Pe tărâmul fantomelor înfometate: prizonieri în lumea dependenței – scrisă de dr. Gabor Maté (de care sigur ați auzit, cel puțin din întâmplare) – este cea de-a treia recomandare a clubului nostru de carte. S-ar putea ca unii cititori să fi auzit de faptul că tatăl meu a fost alcoolic și că, din această cauză, l-am și pierdut, pe la începutul anilor 2000. Ei bine, în procesul meu de împăcare cu tata, această carte a avut o contribuție reală. Dr. Maté m-a făcut să înțeleg că dependența de alcool nu este nimic altceva decât o strategie nereușită de a face față durerii și suferinței. Scrisă cu multe exemple și într-un stil definit de empatie și compasiune, cartea ne poate ajuta să ne iertăm părinții pe care adicția i-a răpit de lângă noi și să ne salvăm copiii care au apucat-o pe calea dependenței.
Comandați-vă din shop-ul Paginii de Psihologie propriul exemplar din cele trei recomandări de carte și alăturați-vă comunității noastre pe Instagram sau Facebook, folosind #IubimAceeașiCarte. Și haideți să citim împreună, pe tot parcursul lunii ianuarie.
Iată-i aici pe câțiva dintre cei care au citit cartea Spațiul dintre noi (una dintre recomandările clubului din luna anterioară):
View this post on Instagram