Skip to content

Este recunoscut de Casa Albă și de către fostul președinte Barack Obama drept unul dintre primii 100 de antreprenori din Statele Unite, este autorul unui bestseller New York Times (Măștile Masculinității), revista Details l-a desemnat drept unul dintre cei „Cinci guru ai internetului care te pot face bogat“, iar astăzi Lewis Howes este protagonistul rubricii #AltfelDespreOameni, de pe paginadepsihologie.ro.

Copilăria și adolescența unuia dintre cei mai populari influenceri din America 

S-a născut pe 16 martie 1983 și a crescut în Delaware (Ohio), fiind mezinul familiei (este fratele cântărețului de jazz Christian Howes și mai au încă două surori, Heidi și Katherine), în care Lewis a făcut tot posibilul să se facă remarcat. 

Încă de mic a avut de înfruntat greutățile vieții, deoarece la vârsta de cinci ani a fost violat de fiul bonei sale. Evenimentul traumatic a fost greu de înțeles și de tolerat, cu atât mai mult cu cât micul Lewis nu a vorbit despre această experiență dureroasă. 

Părinții săi au întemeiat o familie de foarte tineri, încă de când aveau nouăsprezece ani, însă dragostea dintre ei a început să scadă în intensitate odată ce și-au făcut apariția problemele financiare, iar tatăl său a fost nevoit să schimbe diverse domenii de activitate, doar pentru a putea face față cheltuielilor.

„Au fost vremuri mizerabile, iar tensiunea din casă ne-a afectat pe noi, copiii“, spune autorul cărții Măștile masculinității. Urmările au fost destul de drastice: un frate mai mare de-al său a ajuns să vândă droguri unui ofițer de poliție sub acoperire, fapt ce s-a soldat cu niște ani de închisoare, sora sa s-a „pricopsit“ cu o dependență de alcool, iar problemele lui Lewis s-au manifestat în zona educației, acesta ajungând să urmeze cursuri la o școală specială, lucru ce l-a îndepărtat foarte mult de gustul învățării cu succes.

Descurajat de situația familială, de lipsa de interes față de propria educație și de transformările specifice adolescenței, Howes decide să-și găsească alinarea în sport. „De la o vârstă fragedă, tot ce îmi doream era să fiu atlet profesionist. Să fiu plătit pentru a juca sport și a mă distra?! Mi-am propus să fac asta, și după ce am absolvit facultatea, am făcut-o“, declară Lewis. 

În perioada vacanțelor de vară, părinții îi trimiteau în tabere pe copiii familiei, iar Howes profita de ele pentru a lega prietenii, cu ajutorul creativității și energiei pozitive de care dădea dovadă. „Nu am fost niciodată cel mai mare, cel mai rapid, cel mai puternic sau cel mai bun atlet, din orice echipă aș fi făcut parte. Dar am fost mereu dispus să îndur mai multă durere pentru a face față cerințelor. […] Acesta era darul meu: am fost dispus să fac orice a fost nevoie pentru ca acest lucru să se întâmple. Acest dar a venit din felul în care m-am simțit în copilărie – am simțit că nu am nimic de pierdut.“ 

https://www.instagram.com/p/CN6uktNAbEc/

Sportul a fost cel care l-a ajutat și l-a motivat atât fizic, cât și material, Howes jucând fotbal profesionist în Liga Arena (Huntsville, Alabama), unde câștiga 250 dolari pe săptămână. Însă odată cu problemele medicale (și-a rupt o încheietură în 2007), cariera sa a început să se apropie de sfârșit. 

Cu toate provocările specifice unei familii disfuncționale, Lewis avea o relație specială cu tatăl său, despre care susține că „a fost cel mai bun prieten și cel mai bun antrenor al meu“. Din păcate, în urma unui accident, tatăl său ajunge în comă și, chiar dacă reușește să depășească situația medicală nefastă (după trei luni), această perioadă critică îi schimbă complet perspectiva asupra vieții, el devenind o persoană dezinteresată de tot ce îl înconjoară.

Tânărul Lewis ajunge, într-un final, să se mute alături de sora sa în Ohio, urmează o perioadă de dezintoxicare, iar recesiunea din 2008-2009 îl găsește în cea mai sumbră situație. Perioada coincide cu Olimpiadele de la Beijing, timp în care simte dezamăgire, dar și frustrare, întrucât era direct interesat de handbal, dar starea lui de sănătate era atât de precară. Însă, după cum vom afla în continuare, Lewis a reușit să se reinventeze precum o pasăre Phoenix și să se folosească de dificultăți pentru a ajunge la versiunea sa cea mai bună.

Trecutul nu ne condiționează la o viață fără sens

În podcasturi și diferite interviuri, Lewis este extrem de onest și de deschis și, printre multe altele, recunoaște că a petrecut ore în șir pe internet încercând să devină cât mai familiar cu tot ce înseamnă dezvoltarea personală, cu aplicațiile dedicate recrutărilor, precum LinkedIn, și a făcut tot posibilul să se conecteze cu persoane influente, lansând chiar și un grup de directori sportivi (Sports Executive Association) care, într-un singur an, a ajuns la 10.000 de membri.

Începând cu acest nou start, viața lui s-a schimbat, ofertele au început să apară, expertiza sa în social media a ajuns să poată fi cuantificată, iar lui, chiar să îi placă acest „job“. A început, alături de un prieten, să creeze seminare online – Inspired Marketing. A susținut peste 750 de astfel de sesiuni, ceea ce a dus, în primul an, la încasări de 1 milion de dolari, urmând ca în următorul an să încaseze 2,5 milioane dolari. În cadrul acestor cursuri, Lewis îi învață pe cursanți să-și maximizeze șansele profesionale cu ajutorul rețelelor sociale. Toate aceste reușite au făcut ca, în 2008, să înființeze Sports Networker, o companie de consultanță în domeniul marketingului, dedicată industriei sportive.

℗PUBLICITATE



Anul 2012 este cel în care se mută la New York, permițându-și o chirie de 3.700 de dolari pe lună și începând să joace într-un club de handbal; practic, a reușit să-și atingă visul mult dorit. Motivația i-a fost atât de mare, încât, nouă luni mai târziu, a ajuns chiar să facă parte din lotul național de handbal USA. 

Concomitent, a lansat podcastul School of Greatness, al cărui scop era acela de a-i ajuta pe oameni să valorifice ceea ce le place să facă și să și câștige din acest lucru. Podcastul s-a dovedit a fi un real succes, având peste cinci milioane de descărcări și aflându-se, în continuare, în Top 5 pe iTunes. Printre invitații săi se numără și multe dintre personalitățile prezentate și la rubrica #AltfelDespreOameni: Esther PerelBrené BrownMarisa Peer

„Cred că, dacă oamenii ar face ceea ce iubesc, lumea ar fi un loc mai bun“ – este unul dintre mesajele-cheie pe care Lewis le lansează în conversațiile sale. A simțit nesiguranța, lipsa de importanță, bullyingul pe pielea sa, dar și-a dat seama, cu timpul, că cel mai sănătos este să-și accepte trecutul, fără să se lase definit de acesta. În timp, a învățat să-și asculte trupul, să asculte oamenii din jur și să facă din aceste lupte interioare adevărate instrumente de evoluție personală. Povestea noastră poate fi o adevărată lecție pentru o altă persoană, care poate vedea o rezolvare a propriilor probleme, așadar nu numai că ne putem schimba drumul personal, dar putem pune umărul în a modifica destinul altora. 

„Folosește-ți propriul zbucium pentru a deveni forța ta – pentru a deveni povestea ta“ este o altă idee care-i aparține personajului principal din acest articol și care ne poate ridica serioase semne de întrebare, mai ales dacă reușim să trecem de rezistențele noastre psihologice. Howes specifică faptul că mereu și-a setat planuri mari și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a și le atinge. 

El consideră, de asemenea, că suntem suma oamenilor cu care ne petrecem timpul; drept urmare, pentru a putea evolua, este sănătos să ne alegem cu grijă persoanele care ne oferă suport în împlinirea visurilor noastre. Totodată, ne încurajează să dăm tot ce avem mai bun pentru a ne atinge scopul propus. Teoretic, poate fi foarte ușor însă practic, lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. 

Howes a întâmpinat de-a lungul timpului diverse piedici (fizice: multiple accidentări; psihice: blocaje; financiare: lipsa fondurilor), însă toate acestea nu l-au făcut să renunțe la planurile sale, ci, dimpotrivă, fiecare provocare l-a determinat să meargă mai departe, pas cu pas.

În prezent, Howes se află într-o relație cu prezentatoarea meteo a postului tv Televiza Monterrey, Yanet Garcia. Cei doi au făcut cunoștință pe data de 18 ianuarie 2019, urmând ca a doua zi să formeze deja un cuplu. 

Howes este genul de antreprenor care vorbește deschis despre toate provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul vremii, fără a face o bravură din asta. El apelează, pur și simplu, la sinceritate și la puterea exemplului pentru a arăta că se poate, chiar dacă nu ai parte de suportul celorlalți, chiar dacă patternul familial nu te încadrează în tagma oamenilor de succes. Pentru a descoperi cât de autentic este, vă invit să parcurgeți și interviul pe care l-a acordat în exclusivitate platformei Pagina de Psihologie. 

Lecția pe care am învățat-o de la Lewis Howes

Acesta este, în câteva cuvinte, unul dintre oamenii care ne dovedesc faptul că viața poate fi trăită din plin doar dacă ieșim din mentalitatea de victimă. De cele mai multe ori, ne simțim descurajați, neputincioși, și ajungem să dăm înapoi în momentul în care începem să visăm la propriile planuri, convinși fiind că nu avem resursele necesare pentru a reuși. Poveștile de viață, precum este cea a lui Lewis Howes, nu sunt doar balsam pentru suflet, ci și dovada vie că ne putem creiona traseul, dacă ne punem toate speranțele în noi înșine și în ajutorarea celor din jur.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0