Skip to content

Deși conflictul vă face să vă simțiți inconfortabil, totuși el vă invită să reflectați asupra situației voastre dintr-o perspectivă nouă. Așadar, aveți de ales. Puteți acționa în maniera care menține conflictul deschis. Sau puteți transforma conflictul într-o tensiune creativă, care să genereze noi revelații și abilități.

De la Dragostea Romantică la Dragostea Adevărată

Toți ne dorim Dragostea Adevărată. Este cea pentru care credem că semnăm când spunem „Da“. Și chiar așa e. Însă există două halte necesare pe parcursul călătoriei.

  1. Dragostea Romantică. Ah, această etapă e pur extaz! Substanțele chimice responsabile cu declanșarea plăcerii sunt eliberate în creierul vostru, conectându-vă cu partenerul. E o senzație fabuloasă. Ați rămâne așa pentru totdeauna.
  2. Lupta pentru Putere. Din nefericire, fiecare cuplu ajunge aici. Observați toate trăsăturile negative ale partenerului vostru, ceea ce neutralizează toți hormonii fericirii din creierul vostru. Vă simțiți pierduți, ca și cum v-ați duce la fund, tot mai jos, jos, JOS!

Dacă supraviețuiți acestor două opriri, atunci vă veți îndrepta pe calea cea bună. Dragostea Adevărată înseamnă intimitatea armonioasă la care ați sperat, comuniunea creată dintr-o relație clădită pe grijă și respect reciproc. Ca orice lucru pentru care merită să lupți, Dragostea Adevărată este un proces. Călătoria voastră se dovedește o adevărată aventură, iar cartea noastră este o hartă fidelă.

Am pus accent pe aceste două halte, fiindcă atât de multe cupluri conflictuale se gândesc că e ceva în neregulă cu relația lor. Există un mit în cultura noastră: Dacă ai probleme în căsnicie, înseamnă că ești lângă persoana nepotrivită. Nu-i adevărat.

Din nefericire, durerea și confuzia care urmează Luptei pentru Putere determină multe cupluri să ia în calcul părăsirea domiciliului. Le-a plăcut romantismul, dar presupun că Lupta pentru Putere înseamnă că e timpul să-și facă Ieșirea din Scenă. Unii divorțează. Alții rămân împreună, trăind însă vieți paralele. Aceia care pleacă se consideră norocoși. Și orice nouă relație începe, din nou, cu Dragostea Romantică.

Ceea ce înseamnă că Lupta pentru Putere se află chiar după colț. Nimeni nu scapă de asta! Noua atracție poate că arată, vorbește, râde și/sau acționează diferit de actualul partener. Dar, odată ce Dragostea Romantică se ofilește, fiți cu băgare de seamă! Se va transforma într-o copie sinistră a partenerului pe care l-ați lăsat în urmă.

℗PUBLICITATEAbandonarea relației în timpul Luptei pentru Putere împiedică ceva frumos – precum strădania de a evolua – să ia ființă în relația voastră. Veți scăpa de partener, dar veți rămâne cu problema. Mai bine-ar fi să păstrați partenerul și să scăpați de problemă. Cum? Devenind curioși să aflați unde anume încearcă să vă aducă acest conflict relațional.

Care este mesajul din spatele conflictului

O grămadă de oameni simt că Dragostea Romantică se ofilește mult prea repede. Iar pentru unii, conflictul cauzat de Lupta pentru Putere durează mult prea mult. Amintiți-vă, totuși, că această ciocnire are un scop. Pentru a ajunge la el, trebuie să recunoașteți mesajul real din spatele conflictului: e vremea, pentru voi și partenerul vostru, să faceți extensii, așa încât să puteți beneficia de noile fațete ale personalității voastre.

Folosirea conflictului ca un catalizator vă dă puterea să deveniți cu adevărat partenerul de care celălalt are nevoie și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea pe deplin a potențialului vostru.

Extras din cartea Împreună la bine și la greu.


Citește și:

Harville Hendrix, Ph.D. este un terapeut de cuplu cu peste 40 de ani de experiență ca și terapeut, educator, trainer, autor și lector. Împreună cu soția sa, Helen LaKelly Hunt, au co-creat Terapia Relațională Imago, o terapie pentru cupluri, practicată în prezent de peste 2000 de terapeuți acreditați din 30 de țări. Dr. Hendrix și soția sa au scris împreună zece cărți despre relații intime și parenting, printre care se numără și ultima lor carte Making Marriage Simple. Dr. Hendrix, pe care Oprah Winfrey îl numește „Sufleorul Căsătoriilor”, a apărut în emisiunea condusă de Oprah de 18 ori, ceea ce i-a adus prezentatoarei un premiu Emmy pentru talk-show-ul „cu cel mai important impact social”.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0