Skip to content

14 februarie este considerată ziua îndrăgostiților, dar cine ne oprește din a o redenumi în ziua celebrării relațiilor și a iubirii sub toate formele sale? Cu acest gând a început cel mai recent live pe Instagram, în care psihoterapeutul Gáspár György și doctorul în psihologie Raluca Anton au vorbit despre iubire și relații. Este drept că discuția avea ca punct de plecare ghidul practic de regăsire a fericirii în cuplu, publicat sub titlul Jurnal de cuplu, dar subiectele abordate au fost suficient de bine conturate încât s-au putut regăsi nu doar cei care sunt într-o relație, dar și cei care au fost, care-și doresc sau care nu mai visează la nicio relație. 

Jurnal de cuplu, este un manual plin cu exerciții menite să cultive nivelul de inteligență relațională al oamenilor. Autorii dr. Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt au gândit acest jurnal drept versiunea aplicată a cărții Primește iubirea pe care o dorești, și seamănă destul de mult cu se petrece în cabinetul unui psihoterapeut imago sau la un workshop pentru cultivarea intimității în cuplu. 

Obiectivul central al terapiei relațională Imago este acela de-ai ajuta pe oameni să aibă relații conștiente, să recunoască importanța spațiului interpersonal și să decidă în deplină cunoaștere cum doresc să-și trăiască viețile. Drept urmare, acesta a fost și primul aspect abordat în conversația dintre cei doi psihoterapeuți, în live. 

Tot teoria ne spune că relațiile, cu precădere cele de iubire, au mai multe etape importante: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere (sau pentru iubire) și interdependența sănătoasă (sau iubirea matură). Astfel, Gáspár și Raluca au discutat, în detaliu, despre cum văd ei derularea acestor etape și care sunt oportunitățile de care putem profita atunci când ne aflăm pe drumul iubirii. Am aflat că dacă îndrăgostirea este etapa în care arătăm partea noastră frumoasă, în lupta pentru putere ies la suprafață rănile noastre, pentru ca mai apoi, în etapa de iubire matură, să ne facem vizibile bogățiile interioare. 

℗PUBLICITATE



Un al treilea subiect care a fost adus în discuție de către următorii live-ului a fost cel al conflictului dintre iubirea de sine și iubirea față de ceilalți. Atât Raluca, cât și Gáspár ne-au ajutat să înțelegem că cele două forme de iubire nu se exclud reciproc, ci mai degrabă sunt ca două fațete ale aceleiași monede. Punctând faptul că ființa umană se naște dintr-o relație, este rănită într-o relație și se vindecă printr-o relație, iar în tot acest proces iubirea de sine și iubirea celorlalți sunt ingredientele de bază. 

Jurnal de cuplu este un ghid util atât celor care se află într-o relație, cât și persoanelor dornice să descopere cum pot să-și aleagă un partener potrivit pentru o iubire trainică și durabilă. Iar pentru o astfel de relație avem nevoie să învățăm să iubim și să conștientizăm că relațiile au nevoie de conversații sigure, de reducerea negativității și de apreciere și admirație la adresa propriei persoane și a partenerului. Jurnal de cuplu, a fost publicat la Editura Herald și pe îndrept parcursul lunii februarie este disponibil doar la Pagina de Psihologie, cu o reducere de 10%.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0