Skip to content

Alegem să fim într-o relație, să ne împărțim viața cu persoana dragă nouă, pe care o iubim și alături de care simțim că am putea deveni o versiune mai bună a noastră și am putea lupta pentru visurile și proiectele noastre comune de viață. Nu de puține ori, ne întrebăm însă: Cum va arăta relația noastră de cuplu peste 15, 20 sau 35 de ani?

Alice Verstaen, Sandy Lwi, Robert Levenson de la University of California, Berkeley, și Claudia Haase de la Northwestern University au încercat să răspundă la această întrebare. Studiul lor, intitulat „Age-Related Changes in Emotional Behavior: Evidence From a 13-Year Longitudinal Study of Long-Term Married Couples“, a fost publicat la finalul anului 2018, în revista Emotion și ne arată felul în care emoțiile evoluează în cuplu, odată cu trecerea anilor.

Atunci când vine vorba de emoții și de modul în care acestea se modifică pe parcursul vieții, psihologia dezvoltării umane propune trei modele principale. Conform primului model, emoțiile pe care le trăim în relațiile intime scad odată cu vârsta. Conform celui de-al doilea model, intensitatea emoțiilor negative crește odată cu înaintarea în vârstă. Al treilea model susține faptul că emoțiile pozitive cresc și emoțiile negative scad în cadrul relațiilor intime, odată cu înaintarea în vârstă. În aceași direcție cu acest ultim model se înscrie și teoria selectivității socio-emoționale (socioemotional selectivity theory) a Laurei Carstensen. Conform acestei teorii, persoanele care înaintează în vârstă tind să prioritizeze și să investească mai mult în relațiile cu alții și în starea lor de bine, lucru care poate duce la maximizarea emoțiilor pozitive și la minimizarea celor negative.

În cadrul studiului menționat, au participat 87 de cupluri. Acestea aveau fie 40-50 ani, fiind căsătorite de minimum 15 ani, fie 60-70 ani, fiind căsătorite de minimum 35 de ani. În cadrul acestui studiu longitudinal – în care participanții au fost urmăriți pe o perioadă de 13 ani – au existat trei momente în care s-au colectat date. Primul moment a fost în anul 1989. Participanții înscriși în studiu erau din San Francisco Bay Area, California, și 96% dintre cupluri aveau cel puțin un copil. Al doilea moment în care s-au colectat date a fost în 1995/1996, iar al treilea moment, în 2001/2002.

Autorii cercetării au ales să studieze comportamentul emoțional, folosind măsurători obiective. Cel mai frecvent, studiile anterioare au folosit chestionare de auto-raportare (ceea ce reprezintă o limitare majoră). Chiar dacă chestionarele completate de participanți ne oferă o imagine asupra percepției subiective a acestora în ceea ce privește propriile emoții, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii nu reușesc mereu să descrie corect propriile stări afective. Așa că, în cadrul acestui studiu, s-a ales codificarea comportamentului cuplurilor în timpul unei conversații de 15 minute, pe un subiect asupra căruia cei doi parteneri aveau mereu neînțelegeri.

℗PUBLICITATE



Pentru a coda comportamentul, s-a utilizat Sistemul de Codare a Emoțiilor Specifice (Specific Affect Coding System, SPAFF), dezvoltat de James Coan și John Gottman. SPAFF presupune codarea comportamentelor ce denotă emoții, luând în considerare: conținutul mesajului, tonul vocii, espresia facială, gesturile și mișcările corpului fiecărei persoane. Folosind acest sistem, s-a codat fiecare secundă din înregistrarea video de 15 minute.

Pe baza datelor obținute, autorii au testat cele trei modele teoretice, pentru a vedea dacă:

  • emoțiile, în general, scad;
  • emoțiile negative cresc;
  • emoțiile pozitive cresc, iar emoțiile negative scad, odată cu înaintarea în vârstă.

Primele rezultate indică faptul că emoțiile scad, în general, odată cu înaintarea în vârstă. Însă atunci când autorii s-au uitat separat la modul în care se modifică emoțiile pozitive și cele negative, au constatat faptul că emoțiile pozitive cresc odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce cele negative scad. Aceste schimbări au loc atât la femei, cât și la bărbați, indiferent dacă aceștia joacă rolul de ascultător sau de vorbitor, într-o conversație privind o situație conflictuală în cuplu. Interesant este faptul că emoțiile pozitive cresc, iar cele negative scad – atât pentru cuplurile cu nivel scăzut, cât și pentru cele cu un nivel ridicat al satisfacției maritale.

În ceea ce privește emoțiile specifice – atitudinea războinică (belligerance), comportamentul defensiv și obișnuința de a se plânge (whining) – acestea scad odată cu înaintarea în vârstă. În rândul bărbaților, furia și împietrirea (stonewalling) sunt emoții care și ele se diminuează. În ceea ce privește emoțiile pozitive, trebuie spus că, în timp, cuplurile manifestă mai mult umor, entuziasm și își validează mai frecvent partenerul. În cazul femeilor, s-a observat însă o excepție de la acest model. Comportamentul dominant al acestora crește odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce afecțiunea pe care o manifestă ele în cuplu scade.

Putem spune că acest studiu ne aduce vești bune și ne ajută să fim mai optimiști în legătură cu evoluția relației de cuplu peste ani. Creșterea emoțiilor pozitive, care vine odată cu înaintarea în vârstă în relația de cuplu, poate reprezenta o resursă importantă și un factor de protecție pentru persoanele trecute de 40 de ani. Din păcate, în acest studiu nu au putut fi luate în considerare diferențele inter-individuale. Fiecare cuplu este diferit. Dar, cu siguranță, investiția constantă în propria relație, abordarea situațiilor conflictuale pentru a le soluționa și crearea de momente și amintiri pozitive alături de partener ne vor ajuta să avem o relație frumoasă și un adevărat parteneriat pe viață, chiar și la bătrânețe.

Alexandra Iacob este psiholog clinician (practicant autonom) și lucrează în propriul cabinet de psihologie cu copii, adolescenți, tineri și familiile acestora. A absolvit masteratul în Psihologia Dezvoltării și Psihologie Clinică la Universitatea Heidelberg din Germania în 2014. Alexandra este pasionată de oameni și dezvoltarea lor, de neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0