Skip to content

Într-o lume plină de mituri și tradiții, ca proaspătă mămică, auzi adesea sfatul, poate chiar nesolicitat, conform căruia nu trebuie să trezești niciodată un bebeluș care doarme. Însă consider esențial să înțelegi mai profund dezvoltarea ritmului circadian al bebelușilor. Acești mici oameni în formare nu sunt născuți cu abilitatea de a controla numărul exact de ore de somn și dispunerea acestora pe parcursul zilei, respectiv al nopții.

Spre deosebire de adulți, bebelușii nu au (încă) un ceas biologic intern bine pus la punct. Acest ritm circadian, definit ca un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raportează majoritatea proceselor fiziologice ale organismului, nu începe să funcționeze corespunzător decât după șase-opt săptămâni de viață. Similar cu procesul învățării cititului, bebelușii au nevoie de îndrumare pentru a-și dezvolta această abilitate a adormirii și a consolidării somnului. Ei depind de așa-numiții zeitgebers, mai exact acele evenimente naturale care se repetă ritmic și acționează ca indicii în reglarea ritmului circadian al corpului.

Poate fi trezirea o necesitate?

Contrar zicalei populare, trezirea bebelușului poate fi adesea recomandată pentru dezvoltarea unui somn sănătos și echilibrat. Dar a trezi un bebeluș nu înseamnă să-i perturbăm somnul în orice moment, ci să abordăm această strategie doar atunci când situația o impune.

În primul rând, trezirea poate avea loc pentru a oferi consistență zilelor, fiind recomandat ca cei mici să-și înceapă activitatea între orele 6-7 ale dimineții. De asemenea, trezirea poate fi utilizată pentru a menține durata specifică a unui somn de zi. Deși copii au nevoi individuale de somn, prea mult somn ziua poate interfera cu somnul de noapte. Așadar, trezirea poate avea loc și pentru a limita durata somnului de zi, care altfel ar putea perturba programul somnului de noapte și ar putea cauza chiar treziri dese sau (mult prea) matinale.

Deși este adevărat că, în primele săptămâni de viață, bebelușii petrec mai multe ore dormind decât în stare de veghe, nu trebuie să uităm că fiecare micuț are, totuși, o nevoie individuală, unică, de somn. Probabil încerci să iei ca punct de reper tabelele informative și ți-ai dori ca bebelușul tău să se încadreze în acele grafice generale. Nu te descuraja însă dacă ai un copil cu nevoi extreme de somn. Amintește-ți că bebelușii au un număr specific de ore de somn pe care le vor parcurge într-un interval de 24 de ore. Dacă aceste ore sunt epuizate în timpul zilei, există riscul ca bebelușul:

℗PUBLICITATE



  • Să se trezească de mai multe ori pe noapte;
  • Să rămână treaz pentru perioade lungi în timpul nopții;
  • Să se trezească devreme dimineața și să nu mai poată adormi;
  • Să fie dificil de liniștit la culcare sau pe parcursul nopții.

Beneficiile unui somn consolidat

Un somn neîntrerupt și de calitate pe timpul nopții aduce o serie întreagă de beneficii pentru cel mic și recomand întotdeauna să-l prioritizezi, în detrimentul somnului de zi. Ciclurile de somn ale bebelușilor fiind mai lungi în timpul nopții, vor experimenta cele mai profunde faze de somn între ora de culcare și miezul nopții. O noapte întreruptă însă din cauza unui exces de somn din timpul zilei poate fi evitată doar dacă dozăm corespunzător cantitatea de somn, chiar și atunci când asta implică trezirea bebelușului. Poate temerea de a trezi un copilaș vine și din prezumția conform căreia bebelușul va fi indispus, poate chiar plângăcios și îi va fi afectată întreaga perioadă de veghe ulterioară. Însă, dacă trezirea are loc la momentul potrivit, când bebelușul începe faza de somn superficial, nu este nevoie decât să-i oprești sunetele albe sau să faci lumină în cameră. Bebelușul se va trezi apoi singur, fiind suficient de odihnit și într-o dispoziție bună.

Așadar, nu este nimic greșit în a-ți dori ca bebelușul să poată dormi bine pe timpul nopții, când somnul este cel mai benefic pentru dezvoltarea sa. Ca părinți, beneficiem și noi de somnul neîntrerupt al bebelușului, fiindu-ne întotdeauna mult mai ușor să ne conectăm cu un copilaș odihnit, deschis către exersarea noilor achiziții și dornic să exploreze, decât să ne confruntăm cu un bebeluș obosit, total necooperant.

În concluzie, contrar mitului vehiculat adesea, trezirea bebelușului este recomandată oricând te ajută mai bine în gestionarea orelor de somn, pentru a-i asigura un echilibru între somnul de zi și cel de noapte. Adaptând aceste principii la temperamentul și stadiul de dezvoltare al fiecărui bebeluș în parte, vei putea contribui la formarea unor obiceiuri sănătoase de somn care vor asigura armonia întregii familii pe termen lung.


Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0