Skip to content

Studiile asupra cuplurilor arată că apariția sentimentului de iubire depinde foarte mult de modul în care răspunzi la expresiile pozitive ale partenerului. Te apleci spre el? Sau te eschivezi? Îi răspunzi la fel, exprimându-ți propriile emoții pozitive autentice? Sau le desconsideri ca fiind irelevante ori subliniezi posibilele dezavantaje?

Cercetătorii care au codificat cu atenție receptivitatea cuplurilor unul față de celălalt în astfel de situații au descoperit că cei care-și fructifică reciproc succesele, răspunzând la veștile bune ale partenerului lor cu entuziasm și încurajare, au relații de mai bună calitate. Se bucură de mai multă intimitate, angajament și pasiune împreună și consideră că relația lor este în general mai satisfăcătoare. Cu alte cuvinte, atunci când vestea bună și entuziasmul unui partener devine și vestea bună și entuziasmul celuilalt partener, se naște un micro-moment de rezonanță pozitivă. Studiile arată că aceste momente de rezonanță pozitivă reciprocă nu doar că sunt satisfăcătoare în sine, îmbunătățind dispoziția fiecărui partener, dar totodată consolidează relația, făcând-o mai intimă, mai plină de devotament și mai pasională. Expresia pozitivității unei alte persoane poate fi văzută, din această perspectivă, drept o ofertă de conectare și iubire. Dacă răspunzi la această ofertă, rezonanța pozitivă ce urmează vă va hrăni pe amândoi.

Micro-momentele de iubire consolidează relația

Două moduri de a-ți întări relațiile intime sunt, prin urmare, să împărtășești acasă veștile bune și să le sărbătorești pe cele ale partenerului tău. Indiferent de cine inițiază acest schimb de vești bune, cheia este să vă conectați pentru a crea o experiență comună, care să permită pozitivității să rezoneze între voi pentru o vreme, sincronizându-vă temporar gesturile și bioritmurile și creând căldura plăcută a grijii reciproce. Împărtășirea sau celebrarea bucuriei produse de o reușită personală nu este singura modalitate de a stimula micro-momentele de iubire ce consolidează relațiile. Orice emoție pozitivă, dacă este împărtășită, poate face același lucru.

În colaborare cu colega mea, Sara Algoe, am analizat felul în care bunătatea și aprecierea circulă în ambele sensuri în interiorul cuplurilor, creând momente tandre de rezonanță pozitivă ce servesc, de asemenea, la stimularea intimității și la dezvoltarea relațiilor. Am examinat în special felul în care oamenii își exprimă în mod obișnuit aprecierea față de partenerii lor. Am aflat că unii oameni tind să spună „mulțumesc“ mai bine decât alții. La urma urmei, sentimentele autentice de apreciere sau recunoștință sporesc atunci când îți dai seama că altcineva s-a străduit din răsputeri să facă ceva frumos pentru tine. Altfel spus, scenariul pentru recunoștință implică atât un beneficiu, sau faptă bună, cât și un binefăcător, persoana bună din spatele faptei bune. În timp ce mulți oameni își exprimă aprecierea față de ceilalți prin scoaterea în evidență a beneficiilor pe care le-au primit – darul, favoarea sau fapta bună în sine – am descoperit că, din contră, cele mai bune „mulțumiri“ folosesc pur și simplu beneficiul ca o rampă de lansare spre a scoate în evidență calitățile pozitive ale celeilalte persoane, binefăcătorul lor. Prin urmare, dacă o faci așa cum trebuie, exprimarea aprecierii pentru bunătatea pe care ți-o arată partenerul tău poate să devină la rândul său un gest amabil, unul ce transmite că vezi și apreciezi calitățile bune și inspiratoare ale partenerului tău în acțiunile sale.

℗PUBLICITATE



De unde am știut că acesta este cel mai bun mod de a exprima aprecierea? Pentru că, în comparație cu expresiile ce se concentrează doar pe beneficii, cele ce se concentrează și pe binefăcători îl fac pe partenerul care aude acele „mulțumiri“ să se simtă înțeles, iubit și validat. Iar acest sentiment pozitiv – sentimentul că partenerul tău te înțelege cu adevărat și te prețuiește – le permite oamenilor să se simtă în fiecare zi mai bine în legătură cu ei înșiși și cu relația lor. Iar în șase luni, preconizează că vor deveni și mai siguri și mulțumiți de relația lor.

A spune „mulțumesc“ nu este, prin urmare, doar o chestiune de politețe, ci este o dovadă de afecțiune și un sprijin pentru consolidarea cuplului.

Extras din cartea Iubirea 2.0.


Citește și:

Barbara Fredrickson, Ph.D., este un renumit profesor de psihologie și Director al Laboratorului de Emoții Pozitive și Psihofiziologie la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Este un specialist de prim rang în psihologie socială, știință afectivă (studiul sentimentelor) și psihologie pozitivă.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0