Numită în literatura de specialitate „relație de atașament“, legătura dintre copil și părinții săi reprezintă contextul primar, originar, în care fiecare dintre noi am învățat despre siguranță, încredere, prezență, atenție, iubire, împlinirea nevoilor, confort, mângâiere, blândețe, compasiune.
Iubirea necondiționată, o lecție timpurie
Ființa umană – mititică, vulnerabilă, neajutorată și dependentă în totalitate de părintele său – învață repede că omul cel mare este acolo pentru a-i oferi tot confortul fizic și emoțional de care are nevoie, că fiecare plâns al său activează atenția și prezența părintelui, aducându-l aproape cu brațe calde și sigure, cu voce blândă, cu cuvinte de alint, legănare duioasă și încercări de a găsi o soluție pentru nevoia ce se ascunde în spatele plânsului. Mai învață că fiecare zâmbet al său aduce zâmbet pe fața părintelui, fiecare gângurit este însoțit de cuvinte duioase și încântare de partea părintelui. În acest fel, creierul emoțional al bebelușului, responsabil cu supraviețuirea sa fizică și emoțională, îl ajută să tragă câteva concluzii despre iubire, relații și încredere, încă din această perioadă atât de timpurie.
Astfel, bebelușul asimilează că părintele său este acolo pentru a-i oferi protecție, siguranță, iubire și confort și pentru a-i împlini nevoile fizice și emoționale. Bebelușul ajunge să aibă încredere în părintele său, că va fi prezent ori de câte ori va fi nevoie, fără să facă ceva special în acest sens. Ulterior, bebelușul ajunge să întoarcă această iubire părintelui și să contribuie astfel la reciprocitatea uluitoare din iubirea ce se naște și crește în relația dintre un copil și părintele său. Totodată, bebelușul mai descoperă că, dacă o altă persoană îl copleșește cu atât de multă iubire și grijă și se străduiește atât de tare să-i garanteze siguranță și protecție, înseamnă că el, bebelușul, este o ființă tare prețioasă, specială, demnă de iubire, doar pentru că s-a născut.
Conectarea ca adaptare la viață
Iată cum relația de atașament devine spațiul în care copiii și părinții exersează împreună strategii pentru conectare, pentru a rămâne în siguranță, pentru a căuta soluții și ajutor atunci când dau de greu, pentru a se adapta, în esență, la viață, cu tot ce aduce ea: nou, greu, periculos uneori.
Baza sigură, ce se consolidează în cadrul relației de atașament, îi permite ulterior copilului să exploreze, să fie curios și în contact nu doar cu părinții săi, ci încet-încet și cu mediul înconjurător, ceea ce facilitează un proces natural de creștere, dezvoltare, învățare. Tot această bază sigură permite și împlinirea unor nevoi fundamentale de supraviețuire ale copilului mic în special, ale ființei umane în general: nevoia de siguranță (activată în preajma pericolului și a amenințării), nevoia de confort emoțional (activată în orice situație generatoare de stres), nevoia de apropiere (activată în orice situație în care se simte singur, exclus, izolat, pierdut sau vulnerabil), nevoia de predictibilitate (activată ori de câte ori în viața sa intervine noutatea, schimbarea, imprevizibilul sau haosul).
Atunci când toate aceste nevoi sunt împlinite, atașamentul sănătos influențează sistemul de reglare a răspunsului automat la stres, pregătind copilul pentru a face față optim situațiilor amenințătoare. Pentru mai multe informații despre legătura magică dintre părinte și copil, vezi cartea Știința atașamentului, semnată de Bethany Saltman.
Reziliența sau superputerea umană
Astfel se consolidează premise sănătoase pentru reziliență, acea abilitate de a ne adapta și de a găsi soluții de supraviețuire, de funcționare, de vindecare în situații de adversitate, traumă, pierdere sau catastrofă.
Reziliența reunește un set complex de abilități care se învață, se exersează, se consolidează optim în relații și conexiuni. Cu cât aceste relații sunt mai sigure, caracterizate de atributele unui atașament sănătos (adică sunt relații cu reciprocitate, încredere, în care primim suport, ne simțim în siguranță fizic și emoțional și avem apropiere și predictibilitate) cu atât resursele noastre de reziliență vor crește și ne vor permite să cultivăm o rutină de viață sănătoasă, din care nu lipsește grija față de sine, dar și față de cei din jurul nostru, să ne reglăm sănătos și sigur emoțiile grele pe care le-am putea experimenta în diferite situații de viață (teamă, neliniște, îndoială, tristețe, furie, vinovăție, neputință etc.), să cerem și să oferim ajutor, cu încrederea că nevoile noastre vor fi văzute, respectate și împlinite.
Toate aceste informații sunt disponibile și în format video, în cadrul proiectului #BraveTalk realizat de psihoterapeuta Diana Stănculeanu, în colaborare cu Pagina de Psihologie și susținut de NN România.
Tot legat de un start bun în viață pentru copiii noștri, este util să ne gândim de pe acum și la partea financiară. NN România ne ajută cu Planul de Investiții GenT. Tu decizi suma pe care o depui în contul copilului, iar el va primi, la împlinirea vârstei de 18 ani, suma investită de tine. În tot acest timp vă bucurați și de protecția unei asigurări de viață. Detalii pe nn.ro/viata/copii/gentcopii.
Citește și: